Süpürtü sakinlerine sürü yönetimi eğitimi verildi

İnegöl Belediyesi’nin tarım paydaşı kurumlar işbirliği ile kırsal mahallelerde bilinçli üretimi sağlamak adına sürdürdüğü Çiftçi Eğitim Seminerleri Kapsamında, Süpürtü Mahallesi sakinlerine sürü yönetimi eğitimi verildi.

Yayınlama: 31.01.2018
621
A+
A-

2014 yılında Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte kırsalda da söz sahibi olan İnegöl Belediyesi, bu alanda kalkınmayı sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor. Bilinçli tarım üretimi ve hayvancılık için 4 yıl önce başlatılan eğitim seferberliği devam ederken, bu yıl da 14 kırsal mahallede yaklaşık 700 çiftçinin sertifikalandırılması hedefleniyor.

 

SÜPÜRTÜ’DE 10 GÜNLÜK SÜRÜ YÖNETİMİ KURSU






Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve Ziraat Odası işbirliği ile her yıl kış aylarında kırsal mahallelerin ilgi alanlarına uygun şekilde sürdürülen Çiftçi Eğitim Seminerleri kapsamında, 22 Ocak tarihinde Süpürtü Mahallesinde de sürü yönetimi eğitimi start aldı. Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, dün akşam İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve bazı AK Partili yöneticilerle birlikte Süpürtü Mahallesinde devam eden eğitimlere katıldı.

 

Köy kahvehanesinde devam eden eğitimler sırasında burada mahalle sakinlerine hitaben bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, 4 yıldır tarım konusunda önemli adımlar atıldığını söyledi. Özellikle kış aylarında çiftçi eğitimlerine ağırlık verildiğini kaydeden Yiğit, “Bizler kış aylarında çiftçimizin tarlada bahçede olmadığı dönemlerde kırsal mahallelerimize çıkmaya çalışıyoruz. İhtiyaç duyulan yerlerde, hayvancılıkla ilgilenen kırsal mahallelerimizde bu alanda eğitimler, sebze ve meyvecilikle uğraşan mahallelerimizde de meyvecilik kursları, budama kursları yaparak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu çalışmalarımızı yaparken bizim çok değerli paydaşlarımız var. Ziraat Odamızla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüzle, Halk Eğitim Merkezimizin çok değerli Müdürü ve ekibiyle yapıyoruz bu eğitimleri. Bu 4’üncü yılımız. 4 yıldır bu çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

 

AMAÇ GELİŞEN TEKNOLOJİ VE YENİ MODELLERİ ÇİFTÇİYE TANITMAK

Verilen eğitimlerin amacının çiftçinin yeni gelişen teknoloji ve modelleri takip edip öğrenebilmesi olduğuna da vurgu yapan Yiğit, “Daha önce gittiğimiz yerlerde de bunları ifade ettim; çiftçimiz işini bilmiyor, hayvancılıkla uğraşan vatandaşımız hayvanlara bakmayı bilmiyor demek değil bu. Malum teknoloji gelişiyor, bilim sürekli ilerliyor. Üreticimiz hemen her şeyi anında öğrenemeyebilir. Atladığı veya yeni gelişen bir teknoloji, yöntem varsa onu halkımızla buluşturmak adına bu eğitimleri düzenliyoruz. Halkımızdan da bu anlamda güzel tepkiler alıyoruz. Öğrenmenin yaşı yoktur” diye konuştu.

 

KÖYLERE GERİ DÖNÜŞ SAĞLANMALI

Eşref Yiğit, kırsal kesimde nüfusun yaşlanması ve gençlerin şehir merkezlerini tercih etmesine de değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Artık köylerimizde hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan kesim ağırlıklı olarak yaşlılarımız. Ben 40 yaşındayım. Gittiğimiz tüm köylerimizle genelde kendimden büyüklerle karşılaşıyorum. Gençlerimiz artık şehirlerde hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Amacımız tekrar köylere geri dönüşü sağlayabilmek. Tabi bu sadece hayvancılık ve tarımla da olmaz. Yaşadığı yeri de güzelleştirmek lazım. Bunun için de İnegöl Belediyesi olarak çalışmalar yapıyoruz. Süpürtü Mahallemizde de bildiğiniz gibi alt yapı çalışmalarına başladık. Alt yapı çalışmaları biraz sıkıntılıdır. Yaklaşık 6-7 aydır siz bu sıkıntıyı yaşıyorsunuz. Bu sıkıntıları yaşıyorsunuz ama Allah’ın izniyle yaz sezonunda Süpürtü Mahallemizin tüm üst yapı çalışmalarını da bitirip sizleri kışın çamurdan yazın tozdan kurtaracağız. Bu kış biraz sabredin, güzelliklerini hep birlikte yaşayalım.”

 

TARIMA BELEDİYE ELİ DEĞDİ

“İnegöl Belediyesi olarak 2014 yılından itibaren tarımla ilgili de çalışmalar yapmaya başladık. Tarım fuarları yapıyoruz, çalıştaylar yapıyoruz, İnegöl ve Türkiye tarımına ne gibi katkılarımız olabilir diye çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah bunlarda başarılı olacağız. Tabi bu çalışmalar 1-2 günlük değil. Belli bir zamana ihtiyaç var. Ben bu akşam gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı da sizlere teşekkür ediyorum.”

 

Konuşmanın ardından alanında uzman eğiticiler sürü yönetimi ve sığır yetiştiriciliği konusunda eğitim verdi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş