Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve İnegöl Genç İş Adamları Dernek Başkanı Hakan Özdemir, TÜGİK yönetimi ile birlikte Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı makamında ziyaret etti. Sektörel anlamda sorunların konuşulduğu toplantıda söz alan Özdemir, Bakan Ağbal’a tüm sektörlerdeki KDV oranlarının düzeltilmesi talebinde bulundu
Tüm sektörlerin ele alındığı toplantıda Özdemir, özellikle İnegöl’ün Ülke Ekonomisine girdisi yüksek olan başta Mobilya lokomotif sektörü olan İnşaat ve Gıda sektörlerine dikkat çekerek bir konuşma gerçekleştiren Özdemir,”Sayın Bakanım, biz devletimizin her zaman yanındayız. Ancak ürün ve hizmet üretenler olarak da bir takım sıkıntılarımızı dile getirmek durumundayız. Sebebi ziyaretimiz KDV oranları ile ilgilidir. 29 yıldır mobilya sektöründe iştigal etmekteyim. 15 yıllık süreçte KDV oranını iki kez % 8’e çekerek mobilya sektörünü desteklediniz, ama bu geçici bir çözüm oldu. KDV indiriminin son bulduğu tarih 30 Eylül’den itibaren işlerin tekrar yavaşlama sürecine girdiğini, incelediğinizde göreceksiniz. kalıcı bir çözüm rica ediyoruz.İkinci bir konu olarak sektörler arası ve sektör içi KDV oranı haksızlığına dikkatinizi çekmek isterim. Örnek vermek gerekirse, otel konaklamasında içilen suyun KDV’si %8 iken aynı suyun restorandaki KDV oranı %18 dir. Temel tüketim maddesi olan Un’un KDV oranı %1, Ekmek %1, fakat üzerine susam eklendiğinde, yani süslenip Simit olduğunda % 8 dir. İçeriğine daha da farklı malzemeler girdiğinde %18’e çıkıyor. Sadece süslemeyle aradaki KDV marjı aşırı fark etmektedir” dedi.
SAMİMİYETLE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM
“Ayrı bir konu başlığı olarak inşaat sektöründeki KDV oranı eşitsizlikleridir” diyerek konuşmasını sürdüren Özdemir, “150 metrekare ye kadar inşa edilen dairelerin KDV oranı % 1 olduğundan öncelikle proje alanının sabit kalmasında belirleyici oluyor.150 metre kareyi geçtiğinde ise KDV oranı % 18 olarak uygulanıyor. Ayrıca girdi maliyetlerindeki KDV oranlarının, dairenin satışındaki KDV oranları ile farklılık arz etmesi gibi konulara da çözüm getirmenizi rica ediyoruz. Müteahhit inşaatı bitirdiğinde devletten, maliyeden % 1 KDV’li satışlarından dolayı doğal olarak KDV alacağı doğuyor. Birileri alacağını alamamaktan yakınıyorken, birileri de KDV ödemekten yakınıyor.Tabii ki sizler ve uzmanlarınız konuya daha hakimsiniz. Bizim düşüncemiz tüm sektör ve ürünlerde yüksek olan KDV oranlarının indirilmesini, düşük olanların yükseltilip eşitlenmesini istiyoruz. Tüm destekleyici elementler arasında haksız oran giderilmiş olacak, % 1 gibi komik oranla satılan ürünlerin kargo veya nakliye faturası % 18 gibi vergilendirilmektedir. Katma Değer Vergisi adı üstünde değer katma. % 1 olan sektör ya da ürün değersiz mi oluyor, ya da % 18 olan çok mu değerli oluyor. Bizleri samimiyetle dinlediğiniz için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
ŞUANDA BİR KDV KANUNU ÇALIŞIYORUZ
Özdemir’in sektörler adına iletmiş olduğu genel talep ve görüşlerini dinleyen
Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, “Birinci sınıf restoranlarda KDV oranı %18, diğer restoranlar ise % 8’dir. 2009 yılında ekonomik kriz olduğunda, devlete gelir yapmak için lüks restoranlara, Turizm Bakanlığından 1. sınıf işletme belgesi alan restoranlarda bu uygulamayı getirdik. Onun dışında hepsinde % 8’dir. Yani bir noktada aslında gelir elde etmek amacıyla yaptık. Ama bu konuda eleştiri almıyor muyuz ? Alıyoruz. Hatta bu tür lokantalarda fiilen %8 kesildiğini de duyuyorum. Şuanda bir KDV kanunu çalışıyoruz. KDV kanunu içerisindeki ele aldığımız konulardan bir tanesi bu. Ne kadar karmaşık hale getirirseniz, ne kadar farklılaştırırsanız sistem o kadar kötü gidiyor, kötü işliyor. Bu KDV kanunu yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Önerilerinizi almak isterim. Burada bütün sivil toplum örgütlerinden de öneriler aldım ve alıyorum. Bu anlamda KDV oranlarının sadeleştirilmesi konusuyla bir çalışmamız var. Fakat bir taraftan da KDV çalışmasını yaparken, vergi gelirlerimizi de aşındırmamamız lazım. Mobilya sektöründe yaşadığımız şey ne ? Yani bu vergi indirimi gerçekten büyük bir talep mi üretti. Sektörü rahatlattı mı. Bu konuyu arkadaşlar çalışıyorlar. Yani acaba KDV oranının %18’de tutmak mı daha doğru yoksa %8’de mi tutmak doğru. Ama %8’de tutmanın şu sıkıntısı var. Bu sefer girdileri %18. Bu sefer gelip firma onu bizden iade istiyor. Onu alıyor. Aradaki dönemde firmanın üzerinde yük kalıyor. O da iş değil yani. O da firmalara zarar veriyor. Yani düşük oranda KDV ilk başta cazip gibi gözükse de, bir çok sektör gelip bana “Biz pişman olduk” diyor. Yani bunun 18’den 8’e düşürülmesi bize zarar verdi. Biz ette yaptık aynı şeyi. Toptanı 1’e düşürdük, şimdi perakendeciler diyor. Yumurtacılar mesela diyor ki “Ya sıkıntı var” Aslında oranları mümkün oldukça aynı oranda tutmak lazım. Onu çalışacağız inşallah. Ekmeğin üzerine eklenecek katkı maddelerinin oranları %5’e kadar yukarı çıkartıldı. Bunlar yanlış şeyler. Yani ne yapacağım, teraziye koyup gram mı tartacağım. Doğru değil. Bütün bunları çalışıyoruz şuanda. İnşaat sektörüyle ilgili soruyorum. Şimdi ben bu 150 metrekareyi kaldırayım, tek oran yapayım, herkeste bu orana razı olsun. Mesela % 5 yapayım ama indirim diye KDV diye bana gelmeyin. KDV’de sizde kalsın. Bu iyi mi olur kötü mü olur? Ben diğer söylediklerinizle ilgili araştırma yapacağım. Ayrıca KDV ile ilgili sizden şunu rica edebilirim. Böyle bir raporu 1-2 hafta içerisinde gönderebilirseniz, şuanda herkesten görüşlerini aldık. Sizin bu konudaki görüşlerinizi de almaktan memnuniyet duyarım” şeklinde konuştu.