Bursa’da ilk olan ve İnegöl’de kurulan Tematik Lise başvuruları başladı. Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusu’nda açılan liseye 2 günde toplam 150 öğrenci başvuruda bulundu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, TEMATİK Lise mülakat başvurularının 03-13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirileceğini belirterek, şu ana kadar yoğun talep aldıklarını ifade etti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Hacı Sevim Yıldız Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Teknolojisi (TEMATİK Lise) binasında basın açıklaması düzenledi.
TÜRKİYE’DE İLK VE TEK PROJE OKULU
Tematik Meslek Lisesi’nin tanıtımını yapan Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “Tematik Meslek Lisesi, bir meslek alanında faaliyet gösterecek ve bulunduğu ilde alana ilişkin çalışan büyük ölçekli sektör temsilcileriyle en az 10 yıl iş birliğinde bulunacak proje okulu kapsamındaki meslek lisesidir. Pilot uygulama olarak Eğitim Reformu ve Programları uygulamak üzere faaliyet gösterecek mobilya alanında Türkiye’de ilk ve tek proje okuludur” dedi.
Okulda gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlerle ilgili konuşan Bilican, “Öğrencilerimizin okulda aldıkları eğitimi destekleyecek ve onlara yeni ufuklar kazandıracak sertifika programları düzenlenecektir. Bu programlar; Tasarım Programları Eğitimleri, Ticari ve Teknik İngilizce, Girişimcilik Eğitimi, İş Sağlığı ve Güvenliğidir. Velilerin ilgisi öğrenci başarısını arttıran bir etkendir. Bu sebeple velilere yıl boyunca belirlenmiş bir takvim ile aile içi iletişim, anne baba tutumları, okul başarısında ailenin rolü gibi aile içi iletişimi güçlendirecek seminerler verilmesi planlanmaktadır. Öğrenci kütüphanesinin dışında ailelere yönelik eserlerin bulunacağı bir kütüphane kurulacaktır. Ayrıca mobilya sektörü ve sektörde kullanılan program ve teknolojileri anlatan, mobilya alanı ile ilgili eserlerin olduğu bir kütüphane kurulacaktır. Öğrencilerimizin yabancı dili iyi bir şekilde konuşmaları hedeflenmektedir. Dil eğitiminin daha verimli olabilmesi için yabancı dil sınıfı oluşturulacaktır. Bütün öğrencilerimize ücretsiz yemek, öğrencilerimizin isteğine bağlı olarak ücretsiz servis ve/veya ücretsiz konaklama imkânı sunulmaktadır” diye konuştu.
BAŞVURU TARİHİ VE KOŞULLARI
Mülakatlar için müracaatların 03-13 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacağını aktararak öğrenci seçimi ve kayıt sistemiyle alakalı bilgi veren Bilican, “Başvuru koşulları, kontenjanı, tercih ve yerleştirme takvimi MEB Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu´nda ilan edilir. Öğrencilerin kayıt işlemleri, e-Kılavuz doğrultusunda okul müdürlüğünce gerçekleştirilir. Ayrıntılı bilgi için okulun web sayfası takip edilmelidir. Proje okullarında sınıf mevcutları en fazla 30 kişidir. Bir eğitim öğretim yılında en fazla 3 sınıf, 90 öğrenci kaydı yapılacaktır. Öğrencinin alanın gerektirdiği bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olup olmadığını belirlemek için okul yönetim kurulu tarafından özel yetenek, mülakat, mülakat ve beden yeterliliği, genel yetenek test bataryası, mesleki beceri performans testi yöntemlerinden bir ya da birkaçı uygulanacaktır. Bu kapsamdaki değerlendirme 500 puan üzerinden yapılacaktır. Öğrenciler, değerlendirme puanının yüzde 30’u ile TEOG puanının yüzde 70’inin toplamıyla bulunacak puana göre sıralanacak ve bu puana göre kontenjan kadar öğrenci asıl listede ilan edilecektir. Diğer öğrencilere yedek sıra numarası verilecektir. Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı Programı, sektör ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmış geniş kapsamlı bir programdır. Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Alanı Programı’nın hazırlanmasında Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversitelerden alan uzmanları ve meslek elamanları ile iş birliği içinde çalışılmıştır. ‘Mezun olan öğrencilerimize iş garantisi’ sağlanmaktadır.” İfadelerini kullandı.
Alan içerisinde kaç program olacağı hakkında bilgi veren Bilican, “Alanlarda Mobilya ve İç Mekân Ressamlığı, İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi ile Mobilya İskeleti ve Döşemesi dallarda hazırlanmış olan öğretim programları uygulanacaktır. Mobilya ve iç mekân ressamlığı, meslek elemanının sahip olduğu iç mekân yerleşimlerini planlama ve bilgisayarla çizme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır. İç mekân ve mobilya teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır. Mobilya iskeleti ve döşemesi meslek elemanının sahip olduğu, mobilya iskeleti ve döşemesi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır” ifadelerini kullandı.