İnegöl’de ‘İtikâf’ geleneği sonlanıyor mu?

Yıllardan beridir Ramazan Ayı’nın son 10 günde İnegöl’de bazı vatandaşlar itikafa girerek, bu anlamda itikaf kültürünün de İnegöl’de devam etmesine vesile olmuştu. Ancak geldiğimiz süreçte pandeminin ardından yasakların olmamasına rağmen henüz İnegöl İlçe Müftülüğü’ne ‘İtkaf’ talebi gelmemesi, ‘İnegöl’de ‘İtikâf’ geleneği sonlanıyor mu?’ yorumlarına neden oldu. Öte yandan Müftülük ise her an talep gelmesinde camileri belirlediği, vatandaşların talebine cevap verebileceği öğrenildi.

Yayınlama: 04.04.2022
659
A+
A-

Bir Ramazan ayı ibadeti olan ve insanların Allah’a yaklaşmak için cami içerisinde 10 gün geçirmesi olarak bilinen İtikaf, son zamanlarda pandeminin de etkisi ile camilerin kapalı olması nedeni ile gündeme gelmemişti.

 

Pandemi yasaklarının kaldırılmasına rağmen, İnegöl’den vatandaşların İnegöl İlçe Müftülüğü’ne itikaf için henüz talepte bulunmadığı öğrenildi.






 

Öte yandan Pandemi dışında eğer bu yıl Ramazan Ayı’nda itikaf için talep gelmemesi durumunda İnegöl’de bir ilk yaşanmış olacak ve yıllardır süren İtikaf ibadeti ilk kez ilçemizde yapılamayacak. Çünkü İnegöl’de her yol ‘İtikaf’ için bazı camiler özenle hazırlanırken, vatandaşlara bu anlamda yardımcı olunuyordu.

 

İTİKAF NEDİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu, İtikaf’o şöyle tarif etmektedir;

 

“Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescitten çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291-293).

 

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır (Buhârî, İtikâf, 1; Müslim, İtikâf, 1-5; Ebû Dâvûd, Ramazân, 3; Savm, 77).

 

Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 290). Yukarıda izah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291)”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş