Aşut: “2017 Güllük Gülistanlık Görünmüyor Ama İhracatı Artırmak Da İmkansız Değil”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye’nin 2016 ve 2017’nin ilk ayında ihracatta 10 milyar dolar baremine takılıp kaldığını, ancak bu durumun umutsuzluğa neden olmaması gerektiğini belirterek, “2017 ihracatta yeni çözümlerin ortaya çıkarıldığı bir yıl olmalıdır. İhracatın da Ar-Ge’si yapılmalı ve yeni yöntemler bulunmalıdır. Artık ihracatın da Sanayi 4.0’ını konuşmamız gerekiyor” dedi.

Yayınlama: 06.02.2017
1.349
A+
A-

MTSO Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye’nin ihracatta yeni çözümlere yönelmesi gerektiğini konusundaki önerilerini paylaştı. Küresel sorunları yine küresel ilişkilerin sunduğu yolların ve açılımların çözdüğüne işaret eden Aşut, küresel ekonominin uzun süredir güçlü ve ayrılmaz bir parçası olan Türkiye’nin, bölgesel ve küresel olumsuz gelişmelerin negatif yansımalarını yine bölgesel ve küresel işbirliklerini arttırarak çözebileceğini kaydetti. İhracatta son yıllardaki düşüş ve durgunluğu değerlendiren Aşut, “2016’da ve 2017’nin ilk ayında ortalama aylık 10 milyar dolar baremine takıldık kaldık. 150 milyar dolarları gördüğümüz günlerden sonra elbette bu rakamlar sıkıntılı. Hele hele 2023 hedeflerimizi akla getirdiğimizde bu rakamlarla ulaşmak şu an için mümkün görünmüyor. Ancak unutulmamalıdır 150 milyar dolarlara çok düşük rakamlardan olağanüstü sıçramalar yaparak gelmiştik. Neden yine olmasın? Elbette bölgesel ve siyasi olumsuzluklar, savaşlar; öte yandan küresel ekonomik sıkıntılar, büyüyemeyen bir dünya ticareti ve daha önemlisi içte yaşanan yakın zamanın sıkıntıları. Tüm bunlar birleştiğinde ihracatı arttırmak kolay değil ama imkansız da değil” ifadelerini kullandı.

“İhracatı artırmak için yine devlet ve özel sektör el ele vermeli”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülünde, Mısır Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Ahmed Al-Wakeel’in özel daveti ile geçen hafta Kahire’ye gittiklerini ve Mısır ile bu yakınlaşmanın daha o gün meyvelerini verdiğini, yatırımlar ve karşılıklı ticaretin konuşulduğunu aktaran Aşut, şöyle devam etti: “Ben bu ilişkinin kısa sürede sadece ihracat anlamında değil, Mısır üzerinden başka pazarlara eskiden olduğu gibi kolay ulaşım anlamında da meyveler vereceğine inanıyorum. İhracatı arttırmak noktasında yine devlet ve özel sektör el ele vermelidir. Üterim, lojistik, pazarlama, yeni pazarlar bulma gibi ihracatı arttıracak her enstrüman ve yollar revize edilmelidir. Bu noktada bürokrasi önemli ama devletin desteği, yapacağı olumlu açıklamalar olacaktır. Ancak, bu işin reel iletişimi özel sektörün dinamizmine bırakılmalıdır. Eğer bugün Mısır’la sıcak bir iletişim yakalandıysa iş dünyasının bu iletişimi hiç bırakmamasının, küsmemesinin bir sonucudur. Devletler arasındaki krizden dolayı iş dünyası olarak biz de küsseydik, bugün bu yakınlaşma bu sıcaklıkta olamazdı.”






“2017 güllük gülistanlık görünmüyor ama ihracatı artırmak da imkansız değil”

İhracatta, aylık 10 milyar dolar baremine takılmanın iş dünyasını umutsuzluğa sevk etmemesi gerektiğini vurgulayan Aşut, ihracatta yeni çözüm yolları bulunması gerektiğinin altını çizdi. Aşut, “2017 güllük gülistanlık görünmüyor ama bugüne kadar iş dünyasının gösterdiği tüm kazanımları, çabaları, emekleri ve daha önemlisi geleceğe ait umudumuzu aşırı karamsar tablolarla çöpe atmaya kimsenin hakkı yoktur. Bizim bahsettiğimiz umut, bir hayalcilik değildir. İş dünyası gerçekçi ve ayağı yere basan bir camiadır. Bizim umut dediğimiz şey pes etmemektir. Bize lazım olan şey motivasyondur, yeni bir enerjidir. Umut bizim için pes etmemek ve durmamaktır. Eğer dış sorunların yarattığı gündemi ve içte siyasi gündemleri ilk sıradan düşürebilirsek ve ekonomiye odaklanırsak Türkiye 2023 hedeflerine ulaşacak potansiyele sahiptir. Ülkemizin ekonomik büyümesinin tek yolu, üretmek ve ihracat yapmaktır, katma değer yaratmak ve bu katma değeri dünya pazarlarına sunmaktır. 2017 ihracat hedefli motivasyonların yapıldığı, yeni yolların konuşulduğu, ihracatta yeni çözümlerin ortaya çıkarıldığı bir yıl olmalıdır. İhracatın da Ar-Ge’si yapılmalı ve yeni yöntemler bulunmalıdır. İleri teknoloji buna da eklemlenmelidir. Yenilikçilik ihracata da entegre edilmelidir, E-ihracat gibi. Artık ihracatın da Sanayi 4.0’ını konuşmamız gerekiyor” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş