Çiftçiler mazotttaki artış nedeniyle sonbahar ve kış ekimini yapamadı

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, makamında basın açıklaması gerçekleştirerek gübre ve mazot fiyatlarındaki artışla çiftçinin ekim yapamadığını ifade etti.

Yayınlama: 12.01.2022
301
A+
A-

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çelik, şu ifadeleri kullandı:

 

“Çiftçimiz gübre ve mazotttaki artışlar nedeniyle sonbahar  ve kış ekimini yapamadı. Ekim yapanlar ise gübreyi yetersiz kullandı veya hiç kullanamadı.






 

2021 Yılının Eylül ayından itibaren gübre fiyatlarındaki aşırı yükseliş gübre kullanımını azalttı.

Artan gübre fiyatları dikkate alındığında 2021 yılında hububattan dekara 20 lira, diğer ürünlerde dekara 8 lira olan destek yetersiz kaldı. Gübre desteğinin bazı ürünlerde gübre maliyetini karşılama oranı %1’lere kadar düştü. Gübre desteğinin bir anlamı kalmadı. Gübre fiyatlarının yarısının Devlet tarafından destek olarak verilmesi gerekmektedir. Girdi kalemlerinden en önemlisi olan gübrede son 1 yılda amonyum sülfat gübresi %437, üre gübresi %403, amonyum nitrat gübresi %371, dap gübresi %294 ve 20-20-20 kompoze gübresi %261 oranında arttı. Bunun için gübre fiyatlarının uygun seviyede tutulması gerekiyor. 2022 Yılında yetersiz gübre kullanımının sonucu hepimize yansıyacaktır.

 

Dövizdeki artış nedeniyle bazı tarım ilaçları fiyatlarında %70’e varan oranda artış yansıdı. Geçen yıla göre süt yemi %97, besi yemi yüzde 96, oranında arttı.

Aralık ayının 20’sinden sonra döviz kurundaki düşüşler gıda ürünlerine ve tarımsal girdi fiyatlarına yansımadı. Gübredede indirim olmadı. Kimyasal gübreleri ucuza ithal ettikleri halde fiyatlarını daha pahalıya ithal eden firmalarla bir tutan ve haksız kar marjlarını arttıran ithalatçılar var. Gübre piyasasının istikrarsızlığından yararlanarak haksız kazanç elde eden bu firmaların ve dağıtıcıların, Ticaret Bakanlığınca denetlenerek piyasa fiyatlarının düzenlenmesi gerekmektedir. Gübre üreten ve ithal eden tüm sektörün dünya gübre fiyatlarının yüksekliği karşısında üreticilerin gübreye taleplerini haksız kazanca dönüştürmemeleri gerekiyor.

 

Üreticinin sırtından haksız gelir elde etmeye çalışmak tarımsal üretime vurulacak en büyük darbedir.

 

Mazotta fiyatlar 2021 yılında %73 artarak 6 lira 68 kuruştan, 11 Lira 56 Kuruşa yükseldi. 31 Aralık 2022’den 8 Ocak 2022’ye kadarki 1 haftalık süreçte mazotun 1 litre fiyatına %19,64 zam yapıldı. 2022 Yılının başında 11 lira 56 kuruştan,13 Lira 83 kuruşa çıktı.1 Litre mazot 1 doları geçti.

 

Tohuma ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Ekim alanları giderek daraldığından üretimi arttırmanın tek yolu verimliliği arttırmaktır. 

 

2020’ye göre buğday tohumluğu için %75’i, arpa tohumluğu için %100’ü aşan fiyat farklılıkları oldu.Tohum üretiminin arttırılması ve tohum ihtiyacının yurt içinden karşılanması önem taşıyor. Sertifikalı tohum fiyatlarında %100’e varan artışlar yüzünden sertifikalı tohum kullanımı azalmaya başladı.

 

Bu da rekolte ve kaliteye yansıyacaktır.

Sertifikalı tohuma verilen destekler arttırılmalı, üreticiler teşvik edilmelidir. Sertifikalı tohum fiyatları düşük tutulmalıdır.

 

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik makul seviyede tutulmalı.

 

Krediler, faizler borçlar konusunda yardım edilmeli.

 

Tarsim sigorta primleri düşürülmeli”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş