Pancar hasadı sancılı başladı

Yayınlama: 02.11.2023
618
A+
A-

İnegöl’de pancar hasadı başlarken, çiftçiler iki konuda dert yandı. Fiyatların düşük olduğunu belirten çiftçiler, diğer yandan ise nakliyede yaşanan sıkıntılardan şikayetçi.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, pancar hasadına başlayan Deydinler Mahallesi’ndeki çiftçiler ile bir araya geldi.

Burada bir açıklamalarda bulunan Çelik şunları söyledi; “Ülkemiz için çok önemli bir ürün. Bu ovada daha önce hatırı sayıda pancar üretimi yapılırken, zaman zaman kota uygulaması girdi maliyetlerinin çok olması gibi birçok nedenden dolayı çiftçilerimiz pancar ekiminden uzaklaşmış durumda. Çiftçilerimiz her şeye rağmen bu ovada pancar ekimi gerçekleştiriyor. Bunları yapabilmemiz için bizim sorunlarımız var. Pancarda bir polar değeri var. Örneğin 100 kilo pancardan, 16 kilo şeker elde edilir. Ancak bizim bölgede rekolte yüksek fakat polar değeri düşük çıkıyor. Biz bunun 14’de sabitlenmesini istiyoruz. Polar 16 ama bizim pancarımız 13 veya 14 geldiği zaman taban fiyatı 1.800 olan pancarın fiyatı otomatikman 1.500 liraya düşürecek. Nakliye ile ilgili problemler var. Son yıllarda lojistik çok önemli bir hal aldı. Araç bulmakta zorlanıyoruz. Kamyonculara verilen fiyatlar söylendiği gibi olmuyor. Susurluk şeker fabrikası bizim için çok önemli. Pancar kooperatifleri olarak Eskişehir’e bağlıyız ama pancarı Susurluk’a veriyoruz. Susurluk şeker fabrikası nasıl Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu şeker fabrikaları olduğu gibi Rahmetli Adnan Menderesin kurduğu bir fabrika onunda kapanmaması için zamanında büyük bir çaba sarf ettik. Susurluk şeker fabrikasının müdürü ve çalışanları buraya gelerek bizlerden şeker pancarı ekilmesi için rica buluyor. Bizlerde köyleri gezerek çiftçilerimizi ikna edip pancar ektiriyoruz. Geçen senede bunu yaptık ama bu şartlarda ben önümüzdeki sene bunu ne köyleri gezme şansımız var nede bu pancarı ekip fabrikamızı ayakta tutalım şansımız var”






‘Üreticiler bu yıl pancar üretiminde büyük zorluklarla karşılaştı’ ifadelerini kullanarak konuşmaya başlayan bir üretici, “Kamyon nakliye sıkıntımız var. Nakliye ücretleri az belirlendi. Kamyon barokot kesilmiyor fabrikada yoğunluktan dolayı. Konya’dan ve Eskişehir’den müteahidin pancarı sıra beklemeden alınırken bizim pancarımız sıra bekliyor. Fiyat uygulaması az oldu. Bu sene yüzde 20 üzerinde bir zam oldu. Bu fiyatlar bizim için çok düşük kaldı. Böyle giderse önümüzdeki yıl pancar üreticisi pancar üretmenden vazgeçer, bizlerde bunlardan korkuyoruz” dedi.

Bir başka pancar üreticisi ise, “Bizim nakliye ve pancar taban fiyatlarıyla alakalı büyük sorunlarımız var. Pancar taban fiyatlarının daha önceden açıklanması bizleri sıkıntılara düşürdü. 1.800 liradan açılanan taban fiyatlar, bizim bölgede poların düşük çıkması nedeniyle çiftçinin para kazanması mümkün değil. Başkanımızın da dediği gibi poların 14’te sabitlenmesini istedik fakat bir gelişme olmadı” dedi.

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş