AB’den “büyük gıda krizi” uyarısı

Yayınlama: 20.07.2023
11
A+
A-

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın sadece tahıl anlaşmasından çekilmekle kalmadığını, Ukrayna limanlarını bombalayarak aynı zamanda tahılı yaktılarını belirterek, “Bu durum dünyada büyük bir gıda krizine neden olacak.” dedi.

Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Borrell, Ukrayna’daki durumun önde gelen gündem maddeleri arasında yer aldığını ifade etti.

Rus ordusunun son birkaç gündür Ukrayna’nın Odessa limanındaki altyapıyı bombaladığını, bu sırada 60 bin ton tahılın yandığını söyleyen Borrell, “Rusya sadece tahıl anlaşmasından çekilmedi. Aynı zamanda tahılı yakıyorlar.” dedi.

Rusya’nın yaptıklarını “barbarca” olarak nitelendiren Borrell, “Bu durum dünyada büyük bir gıda krizine neden olacak.” diye konuştu.






AB’den Ukrayna’ya 20 milyar avroluk destek iddiası

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın da toplantıya video konferans ile bağlanacağını aktaran Borrell, Ukrayna’ya uzun vadede nasıl destek verileceğini ele alacaklarını bildirdi.

Borrell, Ukrayna’ya askeri destek için kullanılan Avrupa Barış Fonu’nun “çok ciddi miktarda” artırılması gerektiğini, bunun için bir plan hazırladığını ve bakanların plana onay vermesini umduğunu dile getirdi.

Hazırladığı teklif konusunda rakam belirtmeyen ve öncelikle bakanların onayını alması gerektiğini söyleyen Borrell, “Ukrayna’nın aydan aya değil, uzun vadeli yapısal ve sürekli bir desteği ihtiyacı var.” ifadesini kullandı.

Uluslararası basında AB’nin uzun vadeli askeri destek için Ukrayna’ya 20 milyar avro ilave fon sağlanması hazırlığında olduğu iddia edilmişti.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş