ABD’ye ait Marshall Adaları bayraklı yük gemisi, Yemen’in Aden Körfezi açıklarında füze ile vuruldu

Yayınlama: 15.01.2024
141
A+
A-

İran destekli Husilerin Kızıldeniz’de ticaret gemilerine saldırdığı ve ABD ile İngiltere’nin bölgede hava operasyonları düzenlediği Yemen’de tansiyon yükselmeye devam ediyor. Yemen’in Aden Körfezi açıklarında ABD’ye ait Marshall Adaları bayraklı yük gemisi füze ile vuruldu.

ABD’ye ait Marshall Adaları bayraklı yük gemisi, Yemen‘in Aden Körfezi açıklarında füze ile vuruldu.

İsrail’in Gazze’ye yönelik 7 Ekim’den saldırıları devam ederken, Yemen‘de İran destekli Husiler ise Kızıldeniz’den geçerek İsrail limanlarına giden tüm gemilere saldırı düzenleyeceğini duyurmuştu. Bölgede ticaret yolunun tehlikeye girmesi nedeniyle ABD öncülüğünde bir deniz gücü koalisyonu oluştururdu. Geçtiğimiz günlerde ise ABD ve İngiltere, Yemen‘de Husi hedeflerine yönelik hava operasyonu düzenlendi.

ABD’YE AİT YÜK GEMİSİ YEMEN AÇIKLARINDA VURULDU

Bölgede gerilim gün geçtikçe artmaya devam ediyor. İngiltere Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) ve İngiltere merkezli deniz güvenliği şirketi Ambrey, Kızıldeniz’de Yemen‘in Aden kenti açıklarında Marshall Adaları bandıralı ABD’ye ait bir yük gemisinin füzeyle vurulduğunu bildirdi. UKMTO tarafından yapılan açıklamada, geminin Aden’in 95 deniz mili güneydoğusunda bir füze ile vurulduğu belirtildi.






SALDIRIDA ÖLEN VEYA YARALANAN YOK

Ambrey tarafından yapılan açıklamada ise, Husiler tarafından üç füze fırlatıldığı ve ikisinin denize ulaşamadığı, üçüncüsünün söz konusu gemiye isabet ettiği aktarılarak, vurulan geminin ambar kısmında yangın çıktığı ancak geminin sefere devam edebilecek durumda olduğu ifade edildi. Saldırı sonucu gemide ölen ya da yaralan olmadığı belirtilen açıklamada, geminin İsrail ile bağlantısının olmadığının değerlendirildiği ve saldırının ABD’nin Yemen‘e düzenlediği hava saldırılarına karşılık olarak düzenlenmiş olabileceği öne sürüldü.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada da, Husiler tarafından düzenlenen saldırıda yük gemisinin füzeyle vurulduğu doğrulanarak, geminin sahibinin ABD merkezli Eagle Bulk Shipping’e ait Gibraltar Eagle olduğu belirtildi.

KIZILDENİZ’DE NELER OLUYOR?

İran’ın desteklediği Yemen‘deki Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim’den bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu söyledikleri ticari gemilere el koymaya ve bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliği tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık’ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz’de 31 Aralık’ta İsrail’le bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak’ta da İsrail’e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 11 Ocak’ta ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si yapılıyor.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş