1 milyar $ yetmez!

Bu yıl 32’ncisi gerçekleştirilen MODEF EXPO Fuarı, düzenlenen tören ile kapılarını açtı. Fuara yerli ve yabancı alıcıların büyük ilgi gösterdiği gözlendi.

Yayınlama: 05.11.2014
825
A+
A-

32. MODEF EXPO, dün düzenlenen tören ile kapılarını ziyaretçilerine açtı. Gerçekleştirilen açılış törenine; Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başsavcı Osman Köse, İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç ve çok sayıda davetli katıldı.

 

BİRÇOK PROJEYE İMZA ATILDI






Açılışa katılan herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Öyle bir şehir düşünün ki 100 yıldan fazla yaklaşık 2 asırdır mobilya ile uğraşan, mobilya ile yatan, mobilya ile kalkan, mobilya üreten, mobilya satan, mobilya ihraç eden, mobilya ile alakalı hedefler koyan, şuan oturduğunuz hazeran sandalyelerde bu yolculuğa başlayan ama bugün çok önemli konuları yerine getirip kendine dünyayı hedef olarak alan bir şehir düşünün. Bu süreci taçlandırmak, geliştirmek ve var olduğumuzu bütün dünyaya duyurabilmek adına çok önemli çalışmalar yaptık. MODEF Fuarcılık İnegöl Belediyesi, İTSO, İnegöl Mobilyacılar Odası ortaklığında kurulmuş bir şirkettir. Yine Türkiye’de bir ilki başardık ve Mobilya İhtisas OSB’miz hızla devam ediyor. 5,5 ayda gördüğünüz bu mekânı 25 bin metrekare olarak İnegöl’ümüze kazandırdık. Mobilya AVM’lerimiz geliyor. Yine TÜV Rheinland İnegöl’de. Türkiye’de İnegöl’de Hindistan’a kadar olan bölgeyi kendine İnegöl’ü merkez olarak konuşlandırıldı ve yine TSE’nin şubesi İnegöl’de konuşlandırıldı. İnegöl Gümrük Müdürlüğümüzü söylemeye gerek yok. İnegöl mobilyacısı acaba bu sektörü nasıl geliştirebilirimin hesabını hep yapıyor. Mobilya tasarım merkezimiz hızla hayat buluyor. Çok değerli valimizin de destek ve katkılarıyla BEBKA’dan alınan desteklerle yine İnegöl’de kendi tasarımcılarımızı yetiştirmek ve Türkiye sathında, dünya sathında tasarımlarımızı ön plana çıkarabilmek adına da tasarım merkezimizi hayata geçirdik. MÜSİAD İnegöl Şubesi’nin ‘Benim Geleceğim Mobilya’ projesi de İnegöl’de mobilyacılığı sevdirmek, çocuklarımıza ve gençlerimize hedef koydurabilmek adına yapılan önemli çalışmalardan bir tanesidir. Çocuklarımıza burslar veriliyor, teşvik ediliyor, yurtdışına gezilere götürülüyor ve bu şehrin mobilya ile alakalı önemi onlara anlatılıp ifade edilmeye çalışılıyor” dedi.

 

MÜZE SEKTÖRDE GELDİĞİMİZ NOKTAYI GÖSTERECEK

Kısa süre sonra açılacak Mobilya Müzesi’nin kendilerinin yaptıkları önemli çalışmalardan bir tanesi olduğunu belirten Başkan Aktaş, “Çünkü bu şehrin 1 asırdan fazladır mobilya sektörü ve ağaç ile ilgili var. Dolayısı ile inşallah yakın zaman içerisinde Kültür ve Turizm Bakanımızın teşrifleri ile açacağımız Mobilya ve Ağaç İşçiliği Müzesi de bütün Türkiye’ye ve dünyaya sektörde geldiğimiz noktayı gösterecek en önemli unsur olacak” şeklinde konuştu.

 

ÇALIŞMALARDA YER ALDIK

9 Nisan’da kendi uçaklarını kaldırarak İtalya’ya gittiklerini söyleyen Aktaş, “Hep birlikte İtalya’ya gittik. Sağ olsun Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız da BTSO’nun organizasyonu ile oradaydılar. Hep birlikte orada olduk, derdimizi, heyecanımızı orada anlattık. Uzun lafın kısası biz bu çalışmaların ya başında olduk ya içinde olduk ya da bu konu ile alakalı maddi ve manevi destek verir olduk. Sivil toplum örgütlerimizde bütün şehirdeki katmanlarla, işadamlarımızla bir araya geldik. Şimdi inşallah daha güzel hedeflere, daha büyük hedeflere hep birlikte koşacağız” diye konuştu.

 

İNEGÖL 365 GÜN FUAR ALANI

Yoğun bir şekilde geçen Nisan fuarının ardından MODEF EXPO ile alakalı çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Aktaş, “İnegöl, 2 milyon metrekare üretim alanı ile 365 gün fuar alanı. Ama Nisan ayındaki MODEF iç piyasa ve Kasım ayında icra ettiğimiz MODEF EXPO tabiri yerinde ise görücüye çıktığımız, bütün dünya ile kucaklaştığımız önemli bir arena. Şimdi bu manada ilave portatif alan ile beraber 28 bin metrekarelik alanda 160 firmamız en trend ürünleri ile gelen misafirlerle buluşacaklar. 7 bin VİP davetiye gönderimi yaptık. Geçen yıla göre yüzde 20-25 civarında reklam bütçemizi arttırdık ki 600 küsur bin TL’lik bir rakama tekabül ediyor. Ekonomi Bakanlığı ve İhracatçılar Birliği’nden çok önemli destekler aldık. İnşallah burada buluşmalar yapacağız. 40 civarında acentemiz aracılığı ile yurtdışından farklı ülkelerdeki misafirlerimizi burada ağırlayacağız. Yıl içerisinde Katar, Kazakistan ve Dubai gezileri ile beraber burada toplamda 65 ayrı ülkeden 3 bin 500 civarında yabancı alıcıyı ağırlamayı arzu ediyoruz. Özellikle işadamlarımıza ve ihracat yöneticilerimize hatırlamak istiyorum; yarın BİTUBİ görüşmelerimiz var. Özellikle görevli arkadaşlarımızın bölümlerinde yer almalarını hatırlatmak istiyorum. Sabah 10.00 ve 13.00, öğleden sonra da 14.00-15.30 saatleri arasında. 4-8 Kasım tarihlerinde açık kalacak, toplamda 20 bin civarında misafirin ziyaret etmesini arzu ettiğimiz fuarın başta İnegöl’ümüz ve ülke ekonomimiz için hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah’tan temenni ediyorum. Ülkemizin kalkınmasına önemli katkıda bulunan İnegöllü müteşebbislerimizin uluslararası arenadaki görünürlülüğün etkinliğini arttırmak, yeni iş fırsatları oluşturmak için yoğun ve özverili bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Bölgesinde güçlü, gündem belirleyen, ekonomisi ile büyük, istikbali aydınlık bir İnegöl’ü hep birlikte inşa ediyoruz. Yürüyen değil koşan bir İnegöl için çalışıyoruz. Bu vesile ile her konuda desteklerini gördüğümüz, inşallah yakın gelecekte başta fuar yerimizde olmak üzere daha birçok konuda desteklerini göreceğimiz Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanıma ve burada bulunan tüm misafirlerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

DÜNYA SIRALAMASINDA 10 SIRA ATLADIK

İnegöl için önemli bir gün olduğunu kaydeden İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç ise, “Özelde İnegöl genelde Türkiye mobilyası son 10 yılda inanılmaz derece kendinden söz ettirdi. 2003 yılında 300 milyon dolar olan ihracatımız bu gün 2 milyar 200 milyon dolara çıktı. Dünyada ihracat sıralamasında 23. sıradayken geçen sene 13’ncü sıraya yükseldik. Bu başarı mobilyacımızın kabına sığmayan vizyonu. Ülkemizin de istikrarlı oluşu. Bu istikrarlı politikalardan en fazla istifade eden sektör mobilya sektörü. 2023 hedefimiz dünya da 5. sıraya yükselmek. Her yıl yüzde 13’lerle büyüdüysek, biz zaten hedefe çok yaklaştık. Kesinlikle bu hedefi gerçekleştireceğiz ve dünyada 5. ülke olacağız. İhracatta sorunlar yaşanıyor. Buna rağmen 10 ayda mobilyacı yüzde 9 oranında büyüdü” dedi.

 

BU FUAR ALANI BİZE YAKIŞMIYOR

2003 yılında İnegöl’ün mobilya sektöründe 25 milyon dolar ihracat yaptığını hatırlatan Güleç, “O zamanlar yeniydik. 10 yıl içinde 320 milyon dolara çıkardık. Türkiye mobilyası içinde payımızı yüzde 35’lere çıkardık. Hedef 2023’de mobilya ihracatı 1 milyar doları bulması. Rakamlara baktığımız da bu hedefi yakalayacağımızı biliyoruz. İnegöl yenilikçilik ve tasarım merkezidir. Sektörümüz için istisnasız her yenilik İnegöl’den çıkmaktadır. Tasarım ve rekabetçilik merkezimizi de kurduk. Bu merkez İtalya’nın ne kattığını, İnegöl’ün bu sektöre ne kattığını süre içerisinde gösterecek. Artık tasarım, kalite deyince kapıdan başlıyor. Artık bu fuar alanı bize yakışmıyor. Burası bizim vizyonumuzun gerisinde. Bu günkü başarımızın temel sebeplerinden biri MODEF’tir. MODEF bizi bugüne kadar getirdi. Büyükşehir Belediyemizin de desteği ile yeni fuar alanı yapmamız gerekiyor. İnegöl mobilya sektörü geliştiğinde Bursa’nın Türkiye ihracat sıralamasında ikinciliğini tescillemiş olacaktır. 2020’ye hedefimizi koyuyoruz. İnegöl mobilyacıları olarak 1 milyar dolarlık ihracatı 2020’de gerçekleştireceğiz. Sadece bize 25 milyon dolarlık yatırım gerekiyor. İnegöl’ün doğusunda veya batısında da olsa yeni fuar alanı Bursa’nın içinde olacak. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE’NİN KALBİ OLALIM

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “İnsanlarımızın buluştuğu, sektörde yeni imkânların oluşacağı, yeni ufukların açılacağı güzel bir fuar organizasyonu olacak. İnegöl gerçekten bu işte başarılı. Yıldan yıla da gelişiyor. Bursa’mızın ve İnegöl’ümüzün hedefleri büyük. Hedeflere emin adımlarla ilerliyoruz. İnegöl, üretim şehri Bursa’mızın en önemli üretim merkezlerinden. Her şeyiyle marka. İnegöl’ün daha ileri gitmesi konusunda eskiden bu mevcut fuarı yapılmıştı, güzel olmuştu. Bizim de hedefimiz İnegöl’ün daha da ilerilere gitmesi. İstiyoruz ki Türkiye’nin kalbi olalım. Milano fuarına katılmıştık. Onlar Türkiye’den korkuyorlar. Çünkü Türkiye çok hızlı gelişiyor. Hedeflerimizi aşacağız inşallah. Dünya çapındaki organizasyonları biz yaparsak kaç kilometre olursa olsun, insanlar 100 küsur kilometre de otelde kalıp organizasyona katılıyorlar. Bu konuda biz varız. İnşallah bundan sonraki fuarlar daha güzel olur diyorum. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

ATÖLYE İNEGÖL’Ü ÖNEMSİYORUZ

Son olarak söz alan Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, “İnegöl ile ilgili, İnegöl’deki mobilya sektörü ile ilgili çok şey söylendi. Bunların hepsi doğru… İnegöl gerçekten ağaç sanayinde başladığı yolculuğa bugün sadece Türkiye’de değil dünyada da önemli mobilya merkezlerinden birisi olmuştur, mobilyada İnegöl marka olmuştur, bunda kimsenin şüphesi yok. Bunda her birinizin, babalarınızın, dedelerinizin çok değerli katkıları var. Her birine teşekkür ediyorum. Önemli olan gelenekten gelen değerlerimizi bugün çağdaş, inovatif, tasarıma dayalı, insanların ihtiyacına cevap verecek ergonomik modellerle taçlandırmaktır. Burada geleneksel oymacılık yapan bir ustamız var. İnegöl’de bu hep var. Bugün ürettiğimiz mobilyayı nasıl monte edeceğiz? Bugün ürettiğimiz mobilyanın değerini geleneksel metotlarla nasıl arttıracağız. Belki onların üzerinde kafa yoracağız. Onun için de geçen sene İnegöl Mobilyacılar Odası ile BEBKA işbirliği ile bizim destek vermiş olduğumuz Atölye İnegöl’ü önemsiyoruz. İnşallah artık İnegöl mobilyacısı dünyada birilerini takip eden, birilerini taklit eden değil birilerinin İnegöl mobilyacısını takip ve taklit ettiği bir döneme hep beraber bu çalışmalar ile geçmiş olacağız. Tasarımızın, özgün fikriniz yoksa gelişmeniz de bir yere kadar olur” dedi.

 

HEDEFİ REVİZE ETMENİZ GEREKİR

Geçtiğimiz 10 yılda İnegöl mobilyacısının özellikle ihracatta 15-16 kat büyüdüğünü aktaran Vali Karaloğlu, “2003’te rakamlar verildi, 20-25 milyon dolarlar bugün 320-330 milyon dolar seviyesine geldi. Ahmet Bey bize 2023 hedefi 1 milyar dolar dedi. Ne oldu? Niye hızınız kesildi? Geçtiğimiz 10 yılda 15 kat büyüyoruz da önümüzdeki 10 yılda neden 3,5 kat büyüyoruz? 10 kat büyüsek 2,5 milyar dolar eder. Neden 1 milyar dolar hedef koyuyoruz? Niye İnegöllü mobilyacının hızını kesiyoruz? Bence bunu yeniden revize edin. İnegöllü mobilyacının önümüzdeki 10 yılda başaracağı daha çok şey var. 10 yıl için 1 milyar doları az buluyorum ben şahsen. Belki önümüzdeki 5 yıl içerisinde bunu yakalama şansı var. Mobilya ile ilgili gerçekten hem bu Atölye İnegöl çalışması, İhtisas OSB, MODEF Fuarı çok şey kattı. Artık yeni jenerasyonun önü çok açık ve bugün fuara gelmeden önce Mobiliyum’u ziyaret ettik, inşaat sahasını ziyaret ettik. Ben İnegöllü müteşebbislerimizi tebrik ediyorum, kutluyorum. Dünkü küçük atölyelerden, küçük mağazalardan bugün 250 bin metrekare alışveriş imkânı olan bir mağazayı yakaladıysak biz koymuş olduğumuz hedefleri daha çok yakalarız. Hemen karşıda baktım yeni bir Mobilya AVM’nin temelleri atılıyor. Ondan da son derece mutlu olduk. O arkadaşları da son derece kutluyorum. Farklı bir rekabet olmasının da hem İnegöl’e hem Türkiye’ye faydası var” diye konuştu.

 

2 FUAR İÇİN 100 BİN METREKARE KAPATAMAZSINIZ

İnegöl’ün, İnegöl sınırları içerisinde gelebildiği yere kadar geldiğini aktaran Karaloğlu, “Türkiye koşullarında bir ilçede 25 bin metrekare fuar alanının olması büyük bir vizyondur. Her kimin emeği geçtiyse ellerine sağlık. Ama artık büyük fotoğrafın içerisinde İnegöl Bursa’dan, Bursa da İnegöl’den istifade etmek durumundadır. Burada birbirimizi kıskanmak veya birbirimize çelme takmak durumunda değiliz, sinerji oluşturmak durumundayız. İnegöl’de senede 2 fuar için 100 bin metrekare kapatamazsınız ama Bursa Fuarcılığı için Bursa Büyükşehir Belediyesi, BTSO, İnegöl Belediyesi, İTSO, İnegöl Mobilyacılar Odası işbirliği yaparak yılda 15-20 fuarın yapıldığı Türkiye’de örnek bir fuar alanı yapabiliriz. Bu kentin bu potansiyeli var. Büyükşehir Belediyemiz öncülüğümüzü yapar, lokasyonu hep beraber belirleriz. Bursa-İnegöl kaç kilometre? Ben yanlış mı gidip geliyorum? Biz Milano’ya gittik, İnegöllü arkadaşların kaldığı otel ile fuar alanı arasındaki mesafe 100 kilometreydi. Bize dediler ki fuara 250 bin insan gelecek. Ben şehir basamaklarında gezerken birileri yalan söylüyor, bu şehirde 250 bin yabancı yok dedim. Bir gün sonra fuara gittik 250 bin değil 300 bin insan var fuarda. Çevrede 100-150 kilometreden otellerden kalkarak fuara gelmişler. Artık biraz vizyonumuzu genişletme, biraz daha geniş bakma zamanı gelmiştir. İnegöl, büyük Bursa markasından istifade etmeli, Bursa da İnegöl’ün sinerjisinden istifade etmelidir. Burada işbirliği yapmak durumundayız. Buna var mı İnegöllüler? Bunu yapmak durumundayız, yoksa yerimizde sayarız. İnegöl’ün de Bursa’nın da buna ihtiyacı var. İnegöllü dostlarımız; ‘Buradan giderse biz müşterimizi buraya getirmekte zorlanırız’ diye düşünmesin. Hayır arkadaşlar, 30 kilometre. Bursa ile İnegöl arasında bir yol yaparız 15 kilometre olur. Bu çok önemli değil, önemli olan ortak karar verebilmek. Bu konuda kararlı olmaktır. Ve bunu da hızlı bir şekilde yapmalıyız. Gerçekten artık MODEF’in en az SALONİ kadar dünyada marka olması lazım. Bunun zamanı gelmiştir. Bunun da yolu bellidir. İşbirliği yapmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

 

İNEGÖL İYİ YOLDA

İnegöl’ün iyi yolda olduğunu vurgulayan Karaloğlu, “İnegöl büyüyor, güzelleşiyor, Büyükşehir’imiz ile daha da güzelleşecektir. Bu hafta Cuma günü Sayın Başbakanımız Bursa’ya geliyorlar. Yanında en az 7-8 bakanı ile beraber Bursa’da olacak. Ve biz o gün 300 yataklı İnegöl Devlet Hastanemizi açacağız. Hastanemiz şuanda hasta kabulüne başladı. Hayırlı uğurlu olsun. Güzel, çağdaş, modern bir hastane oldu. Ağız ve Diş Sağlığı Hastanemiz devam ediyor, yeni kavşak çalışmaları İnegöl’ü komşu illere, ilçelere bağlayacak yol çalışmalarımız devam ediyor. İnegöl’ün önü açık, kimsenin endişesi olmasın. Ben MODEF EXPO Fuarının katılan katılmayan bütün sektör üyelerine fuarda alıcı olarak bulunan bütün müşterilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” açıklamalarında bulundu.

 

Yapılan konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kurulan tezgahta ağaç oyması yaparken, 32. MODEF EXPO Fuarı kurdele kesiminin akabinde izlenime açıldı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş