Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Devlet Malzeme Ofisinin (DMO) önceliğinin yerli sanayici olması gerektiğini belirterek, “DMO’nun sanayici KOBİ’lere desteği önemli. DMO yeni politikalarında KOBİ’leri desteklemek ve yerli alımları daha da kolaylaştırmak ve artırmak için çok ciddi bir çaba sarf ediyor. Bu politikalarını destekliyoruz” dedi.
Ankara Sanayi Odası ile Devlet Malzeme Ofisi işbirliğinde tedarik sisteminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla “DMO Sektör Buluşmaları” toplantısı gerçekleştirildi. ASO 1. Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirilen toplantıya ASO Başkanı Nurettin Özdebir, DMO Genel Müdürü Levent Şahin, DMO Pazarlama Daire Başkanı İsmet Keskin, DMO Satınalma Daire Başkanı Yaşar Andiç, DMO Katalog Daire Başkanı Turhan Öz ve çok sayıda sanayici katıldı. Toplantının açılışında konuşan Özdebir, Türkiye’nin her geçen gün zenginleştiğini, teknolojinin gelişmesiyle beraber ihtiyaçların çeşitlendiğini ve her gün daha farklı ürünlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Özdebir, ürünlerin tüketim hızlarının son derece arttığına dikkat çekerek, “Gerek ihtiyaçları karşılayamaması, gerekse yerine yüksek fonksiyonel ürünlerin gelmesiyle beraber ürünlerin ömürleri de azalmaya başladı. Bu da pazarda bir genişlemeyi beraberinde getirdi” diye konuştu.
DMO’nun son günlerde özellikle portföyünü, ürün gamını genişletmek için ciddi çalışmalar yaptığını anlatan Özdebir, “Birçok ürünü hala ülkemizde üretemiyoruz, onları mecburen dışarıdan almak durumundayız. DMO yeni açıklamış olduğu politikalarında KOBİ’leri özellikle desteklemek ve yerli alımları daha kolaylaştırmak ve daha artırmak için çok ciddi bir çaba sarf ediyor. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın da direktifleri var. Bu anlamda olumlu bir çalışma içerisindeler. Biz de bu politikaları destekliyoruz” şeklinde konuştu.
DMO Genel Müdürü Levent Şahin ise, yerli üreticilerin sistemden yararlanmaları ve teşvik edilmesi amacıyla birtakım düzenlemeler yapıldığını dile getirdi. Şahin, “Bu toplantılarımızın esas çıkış noktası KOBİ’leri bu konuda sisteme çekebilmek. E-katalog sistemini de çeşitlendirmeye başladık. Genel katalog sistemimiz yine devam edecek, bunun yanında KOBİ kataloğunu hayata geçirmiş durumdayız. Başvurularımızı 19 Aralık 2016 tarihinden itibaren de almaya başladık. Bu arada Türk lirasına geçmeyle ilgili süreç devam ediyor. Bu konuda çalışmalarımızı yaptık, sizlerle de paylaşıyoruz. Kamu İhale Kanununda buna paralel bir düzenleme yapıldı, biz de buna yönelik olarak da uygulamamızı ve TL’ye geçmeyle ilgili çalışmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız. 1 Ocak’tan itibaren de artık kataloğa girecek olan müşterilerimiz, tedarikçilerimiz ve müteferrik alımlarımızdan da Türk lirası olarak tekliflerimizi alacağız” dedi.
Şahin, Mart ayı itibariyle uygulamaya geçmeyi düşündükleri bir tekno katalog çalışmaları olduğunu belirterek, “Özellikle Türkiye’deki yerli üreticiler ve devletten Ar-Ge desteği alan firmalarımızın sisteme girebilmeleri için Bilim Sanayi Bakanlığımız ve ilgili genel müdürlük kapsamında bu çalışmalarımız devam ediyor. Mart ayı gibi inşallah bu konuda da sizlere duyuru yapacağız ve çok cazip koşullarla tekno kataloğu da inşallah devreye sokacağız” diye konuştu.
Açılış konuşmalarından sonra DMO Pazarlama Daire Başkanı İsmet Keskin, “Müşterim Kamu Olsun” konulu sunumunda DMO’nun faaliyet konuları ve alım usulleri ile DMO kataloğu hakkında bilgiler verdi. Keskin, DMO tedarikçisi olmanın tüm kamu ve kuruluşlarına ürün satabilmenin en kolay ve güvenilir yol olduğunu belirtti. Keskin, “Genel Müdürlüğümüzce uygulanan tedarik ve satış usulleri, müşterilerin talep ve beklentileri, ürünlerin işlevleri, nitelikleri, tedarik imkanları, fiyat avantajları, muayene ve kalite kontrol süreçleri gibi hususlar dikkate alınarak belirlenmektedir. Tedarik usullerimiz stok, katalog ve müteferrik tedarikten oluşmaktadır” şeklinde konuştu.