‘UNESCO Dünya Mirası Alanları ve Kültür Turizmi Uluslararası Paneli’nde Bursa’nın köklü mirası tartışıldı.
Bursa’nın UNESCO dünya mirası ilan edilişinin 3. yıldönümünde ICOMOS Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘UNESCO Dünya Mirası Alanları ve Kültür Turizmi Uluslararası Paneli’ Merinos AKKM’de yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, “Bursa, 8500 yıllık tarihe sahip bir şehirdir. Her yanımız doğal ve kültürel zenginliklerle dolu Uludağ’ı, Karagöz ve Hacivat’ı, kestane şekeri, havlusu, şeftalisi ve termal suları ile ünlenmiş olan ülkemizin en nadide şehirlerindendir, Bursa. Tarihte olduğu kadar turizm faaliyetleri açısından da Bursa, ülkemizde lokomotif şehirlerdendir. Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızla Bursa’nın turistik bir cazibe merkezi olmasına gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
Karlık, Bursa’nın Bitinyalılar’dan Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, evrensel bir değer olan şehirde tarihi miras çalışmaları kapsamında 7 yılda 200’e yakın eserin ayağa kaldırıldığını, 450 yeni eserin restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, Muradiye Külliyesi’nde yılda 1,5 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlandığını, turizm bölgesi olan çarşı ve hanlar bölgesinin restorasyonlarla ayağa kaldırıldığını söyledi. Karlık, İznik’in de ‘dünya mirası’ olabilmesi için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.
Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu da Bursa’nın evrensel değerine dikkati çekerek, “Bursa’nın UNESCO dünya mirası ilan edilişini kutlamak için her yıl çeşitli faaliyetler düzenleniyor. Bu sene Bursa’nın dünya mirası ilan edilişinin 3. yıl dönümü Bu bakımdan panelin konusu ‘Kültür Turizmi’ olarak belirlendi” dedi.