Çiftçinin borcu ertelenecek

İnegöl Kaymakamı Ali Akça aşırı yağışlar nedeniyle mahsulü büyük zarar gören Ortaköy Mahallesi’ndeki çiftçiler ile bir araya geldi. Akça burada yaptığı konuşmasında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan işçilerin hasar tespiti yapılarak borçlarının erteleneceğini müjdeledi.

Yayınlama: 20.06.2014
925
A+
A-

Kaymakam Ali Akça, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, İlçe Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ve beraberlerindeki heyet dün Ortaköy Mahallesi’ni ziyaret ederek çiftçilerle bir araya geldiler.

 

Yaşanan dolu, don ve yağmur olaylarından dolayı zarar gören çiftçilerin dertlerini dinleyen Kaymakam Akça, ÇKS kaydı olan çiftçilere borç ertelemesi müjdesi verdi.






 

BORÇ ERTELEME %30 HASAR VE ÜSTÜNÜ KAPSIYOR

Kaymakam Ali Akça yaptığı konuşmasında şunları söyledi: İnegöl’de Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 4 bin 500 tane çiftçimiz var. Mayıs ve Haziran ayında yağan dolu, bizim ön tespitlerimize göre 45 mahallemizde etkili oldu. ÇKS’ye kayıtlı yaklaşık bin 250 çiftçimizin etkilendiğini düşünüyoruz. Hasar tespit çalışmalarımıza başladık. Mayıs ayı içerisinde çıkan kararnameyle; 2014 yılı içerisinde meydana gelebilecek afetler veya çiftçilerimizi etkileyecek olumsuz durumlarla ilgili parsel bazında yüzde 30 ve üzeri hasar varsa borçlarla ilgili düzenleme getirildi. Bursa ili de bu düzenleme kapsamında. Çiftçi kardeşlerimize TARSİM sigortalarını hatırlatmak istiyorum. Devlet sigortaların yüzde 50’sini de destekliyor. Kirazdaki çatlamayı sigorta karşılaşmıyor ama doluyu direk kapsama alanına alıyor. Sigortayı hayatınıza bir şekilde entegre etmeniz lazım. Çünkü çiftçilikten para kazanıyoruz, buradan ekmek yiyorsunuz. Sigorta ile size ciddi güvence veriliyor. Afetler başımıza gelmeden gerekli tedbirleri almamız gerektiğini düşünüyorum. Tekrar geçmiş olsun. 3 bin 500 adet parselin sigorta yaptırıldığını biliyorum. Ancak İnegöl’de sigorta bizim arzu ettiğimiz seviyelerde değil. Genelde zaten meyveci köylerimiz sigorta yaptırıyor.

 

6 YILDIR KİRAZ HASADI YAPAMIYORUZ

TARSİM sigortalarının çiftçiler için büyük avantaj olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: Bunun destekliyoruz. Ama çatlayan kirazın desteklenmesini istiyoruz. Bunun TARSİM bünyesine alınması gerekir. Yağmurların kiraz hasadına denk gelmesiyle, 6 yıldır kiraz hasadı yapamaz hale geldik. TARSİM’den isteğimiz yağmurdan çatlayan kirazın sigorta kapsamına alınması. Mısır, ayçekirdeği ve buğday gibi ürünlerde sigorta çok ucuz. Çiftçilerimize geçmiş olsun.

 

Başkan Çelik’in ardından yeniden söz alan Kaymakam Akça, yağmurdan çatlayan kirazların TARSİM sigortaları kapsamına alınması için gerekli yazışmaların yapılması için Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik’e talimat vererek, “Sigorta kapsamının genişlemesi çiftçimize, sigorta anlamında güvenceyi sağlam hale getirir” diye konuştu.

 

TARSİM’in 2005 yılında kurulduğunu hatırlatan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ise, her geçen yıl TARSİM sigortalarının arttığını söyledi. Doğru, kirazdaki çatlamaların gelecek yıllarda çözüme kavuşturulması için TARSİM’in çalışmalar yaptığını söyledi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş