Hem hayatımıza hem ticaretimize Kur’an-Kerim ışık tutar

MÜSİAD ve İMOS ortaklığında “İslam’da Ticaret Hukuku” konferansı işlendi. Konferansta tecrübelerini aktaran Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Bizim hayatımızda gerçekten yön belirleyecek, ticaret hayatımızda bize etik değerler kazandıracak cümlecikler halindeki bu genel prensipler, günlük hayatımıza ışık tutacak nitelikte” dedi.

Yayınlama: 05.06.2014
1.140
A+
A-

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) tarafından işadamlarına yönelik “İslam’da Ticaret Hukuku” konulu konferans düzenlendi.

 

GÜNLÜK HAYATIMIZA IŞIK TUTACAK NİTELİKTE






İslam çizgilerinde yapılan ticaretin ele alındığı konferansa konuşmacı olarak ise Prof. Dr. Hamdi Döndüren katıldı. İşadamlarına yönelik konuşmasında Kuran-ı Kerimde İslam’da ticaret konusuna yer verildiğini belirten Döndüren, “Bizim hayatımızda gerçekten yön belirleyecek, ticaret hayatımızda bize etik değerler kazandıracak cümlecikler halindeki bu genel prensipler, günlük hayatımıza ışık tutacak nitelikte” dedi.

 

“TİCARETE HİLE KARIŞTIRANA YAZIKLAR OLSUN”

Cenab-ı Hakk’ın ticaret konusunda ilk uyarısının “Ticarete hile karıştıranlara yazıklar olsun” şeklinde olduğunu belirten Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Peygamber efendimizin Mekke hayatında ticari konulara sıra gelmedi. Neden? Mekke müşrikleri hakim konumdaydı. Müslümanlar sadece itikadi konuları, inanç konularını öğrenmekle meşgul oldular. Medine döneminde İslam’ın bütün yönleri işlenmeye başladı. Faiz, içki yasağı, hanımların kapanması gibi konular hep Medine döneminde ele alınan konular. Henüz Medine’ye ulaşmadan, yoldayken inen ayetler nelerdir ticaretle ilgili. Cenabı Allah ensar ve muhacirleri ticaret konusunda önce şöyle uyarıyor; yazıklar olsun. Kime yazıklar olsun, ticarete hile karıştıranlara. Ama cenabı hak bunun tanımını da bize bırakmıyor; onlar ölçerek tartarak hak almaya sıra gelince, tam olarak almak isterler, fakat ölçerek tartarak başkalarına hak vermeye sıra gelince eksiltirler. Kendi karımı nasıl arttırayım, gelirimi nasıl başka yerden kısarak çoğaltayım diyenlerdir bunlar. Buradan hepimizin alacağı ibretler vardır. Başka bir ayette, birbirinizin malını batıl yollarla alıp yiyecekseniz, bunu yapmayın diyor. Devamında da; karşılıklı rızaya dayanan ticaret olursa birbirinizin mallarını alabilirsiniz” diye konuştu.

 

FAKİRLERE BEDAVA DAĞITMIŞ GİBİ SEVAP ALIR

Hamdi Döndüren, cami dışında yapılan işlerin de aynı cami içerisinde ibadet eder gibi sevap kazandırdığını vurgulayarak şöyle devam etti: Kim gıda maddeleri celp eder, üretir veya satın alırsa diyor peygamber efendimiz, sonra da bunu rayiç bedel üzerinden satışa arz ederse, sanki bunları fakirlere bedava dağıtmış gibi sevap alır. Neden gıda maddesi dendi, insanların her gün ihtiyacı olduğu için peygamber efendimiz onu örnek verdi. Gıdanın dışında insanların ne ihtiyaçları varsa onlar da aynı şekilde geçerli. Ancak rayiç bedel üzerinden, hilesiz hurdasız olacak.

 

SAĞLAM MÜŞTERİLER, HELAL TİCARETİN ÖNÜ AÇILIYOR

Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “Ticarette niyette önemli. Ne tarafa niyet edersek, o tarafa önümüz açılıyor. Helale niyet edersek, o tarafa doğru önümüz açılıyor. Sağlam müşteriler, helal ticaretin önü açılıyor. Ama gelsin de nereden gelirse gelsin dendiğinde bu defa o tarafa doğru önümüz açılmaya başlıyor. Bizim niyetimiz aslında önümüzü aça aça gidiyor” ifadelerinde bulundu.

 

İMZAYI ATARKEN PLANSIZ PROGRAMSIZ OLURSA, ALLAH YARDIMCISI OLMAZ

Borçlanma konusunda da uyarılarda bulunup borçlanma üzerindeki hükümleri anlatan Döndüren, “Bir kimseye borçlanırken planlı programlı borçlanır, ben bu borcumu vadesinde ödeyeceğim dersen, Allah yardımcın olur. Eğer niyeti sağlam olmazsa, hele günü gelsin bu protesto ettiririm diye daha imzayı atarken plansız programsız olursa, Allah yardımcısı olmaz. İşleri rast gitmez” dedi.

 

Hamdi Döndüren’in konuşmasının ardından konferans, soru cevap şeklinde devam etti. İnegöllü işadamları, İslam’da ticaret konusunda merak ettiklerini Hamdi Döndüren’e sorup cevaplarını aldı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş