İMOS destek turlarına devam ediyor

İnegöl’de Mobilya Tasarım ve Rekabetçilik Merkezi kurmak için görüşmelerini sürdüren İMOS, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ardından İnegöl Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek, merkezin kurulması için destek istediler.

Yayınlama: 25.09.2014
893
A+
A-

Dün saat 12.00’de gerçekleşen ziyarete Mobilya Tasarım ve Rekabetçilik Merkezi Komite Başkanı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, İMOS Başkanı Mustafa Akyol ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

BU PROJE KABUL EDİLDİ

Mobilya Tasarım ve Rekabetçilik Merkezi Komite Başkanı Ahmet Güleç, mobilya da özellikle tasarım çok önemli olduğunu belirterek, “Tasarım bir sandalyenin 70 lira olan değerinin 700 liraya çıkarma kabiliyetine sahip. Aynı malzeme, sadece bir değişiklik olacak. Biz bu çalışmayı yaparken firmalar da bünyelerine tasarımcı çalıştırdığında devlet maaşlarının yüzde 50’sini karşılayacak şeklinde destek verecek. Bu sadece mobilyayla ilgili değil, bütün moda sektörünü ilgilendiren, takı, ayakkabı, tekstil gibi tasarımla ilgili her sektörü kapsayacak bir proje olacak. Biz arkadaşlarımıza tasarım yapın, inovasyon yapın dediğimizde bununla ilgili bir kurum yoktu. Kurumların oluşması bir şehrin sürdürülebilir başarısını getiriyor. Eğer kurum oluşmazsa başarı kısa süreli oluyor. Kişiye bağlı veya dönemsel oluyor, devamı gelmiyor. İnegöl’ün de güzel bir projesi var. İMOS olarak arkadaşlarımız Kalkınma Ajansına başvurmuşlardı. İnegöl Tasarım ve Rekabetçilik Merkezi diye bir proje. Bu proje kabul edildi. Ama bu proje kabul edildikten sonra nasıl yapabiliriz diye bir beyin jimnastiği yaptık. Bu konuda benden yardım istediler. Ama bunun İnegöl’ün projesi olması lazım. Derneği aşması lazım… Evet, sembolik olarak belki derneğe bağlı olması lazım ama eğer bunu İnegöl’ün, bütün şehrin tasarım merkezi haline getirirsek daha iyi. Onlarda neden olmasınlar dedi. Bu konuda Belediye Başkanımıza gittik. İnegöl’ün bu konuya sahip çıkması için sizin destek vermeniz lazım dedik. O da sağ olsun bütün maddi ve manevi desteğimle ben hazırım dedi. İkinci olarak da size geldik. Çünkü Ticaret ve Sanayi Odaları çok önemli. Netice de sürdürülebilir başarının merkezi haline gelmesi lazım. Bu konuda özellikle sizden destek istiyoruz. Maddi, manevi destek bekliyoruz ki, bu İnegöl’e has olsun. Hep şunu söylüyoruz; İtalya’da 50 yıllık, 100 yıllık kurumlar var. Bunlarda bir gün, bir adımla başladılar. Uzun bir mesafe bile bir adımla başlıyor. Biz bu adımı attık ve bu adımın uzun dönemli olarak yoluna devam edebilmesi için sizlerin desteğine ve katkısına ihtiyaç var” dedi.






MOBİLYA TASARIM MERKEZİ KURMAK İÇİN BURADAYIZ

İMOS Başkanı Mustafa Akyol ise, her ülkenin, her şehrin bir hikâyesi olduğunu belirterek, “Bizim de bir mobilya hikâyemiz var. Bu mobilya hikâyemizi büyütmek, geliştirmek için burada bulunmaktayız. Bir tohum atmak üzereyiz. Bu tohum da sizin de katkınızı istemek için buraya geldik. Ben sadece bir tespitte bulunmak istiyorum. Almanya ile Türkiye arasında mobilya anlamında ihraç ettiği ürünlerde 2-3 kat katma değer anlamında fark var. Örnek olarak bu masayı Türkiye üretirken 100 dolara üretiyor, Almanya ile İtalya bunu üretirken 200-300 dolara üretiyor. Tabi bunun adına ülke imajı, tasarımın önemi var. Bizlerde ülkemizde ki ve özellikle şehrimizdeki mobilyaların daha katma değerli bir şekilde ihraç edilmesi, 2-3 kat fazla değerle ihraç edilmesi anlamında bir tasarım merkezi oluşturduk. Bu konuda hep birlikte inşallah olacağımıza inandığımızdan dolayı sizlere geldik. Bu konuda maddi ve manevi destek talep ediyoruz. Hep birlikte ülkemizin mobilya katma değerini yükseltmek adına bir Mobilya Tasarım Merkezi kurmak için buradayız” diye konuştu.

BU KONUDA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

İTSO Meclis Başkanı Sadık Gülerer ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de hazır bulunduğu ziyarette İnegöl’de Mobilya Tasarım ve Rekabetçilik Merkezinin kurulması için maddi ve manevi tüm desteği vereceklerini belirten İTSO Başkanı Metin Anıl, “İnegöl son 30 yılda Türkiye’nin ekonomik yürüyüşünde fevkalade iyi işler beceriyor, iyi işler başarıyor. Tabi bu başarının içerisinde de mobilyacı arkadaşlarımızın çok değerli çalışmalarını takdirle izliyor ve İTSO olarak da her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Başarının altında yatan gerçeğinde birlik ve beraberlik olduğunu her söylemimizde vurguluyoruz. Tabi ki insanlar arasında görüş ayrılıkları olacaktır. İnsanlar farklı farklı düşüneceklerdir. Ama doğru bir tanedir. Önemli olan doğruyu bulmak ve doğru üzerinde odaklanıp, çalışarak netice almaktır. İnegöl bunu fevkalade iyi beceriyor ve başarıyor. Biz İTSO olarak, mobilya da İnegöl Türkiye’de başkent olacak dedik. Bu söylemle, bu düsturla bugünlere gelindi. Nereye gelindi? Geçtiğimiz günlerde Odalar Birliğiyle Pakistan ziyaretinde Kayserili mobilyacı arkadaşlarda bizlerleydi. Onların söylemleriyle İnegöl mobilyasının nerde olduğunu daha iyi görme fırsatı buldum. Yani İnegöl’ü takip ediyorlar, İnegöl’ü örnek alıyorlar ve İnegöl’ün yaptıklarına gıptayla izliyorlar, bunları kendileri de ifade ettiler. Şafak Çivici, aynı zamanda TOBB’da Kadın Komisyonlarında, oda Pakistan’da bizimleydi. Ben tabi bu konuşmaları ve söylemleri bir başka ilin mobilyacısından duyduğumda gurur ve onur duyuyorum. Tabi İnegöl 2. OSB, MODEF İnegöl Tanıtım Grubu, TÜV Rehiland, TSE, Mobiliyum Mobilya AVM, yeni yapılması düşünülen yeni fuar alanlarımız ve Tasarım ve Rekabetçilik Merkezi. Bunlar mobilyamızı Türkiye’de dünyada daha iyi yerlere getirecek çalışmaların örneklerinin her biri. Şimdi bu çalışmanın altında Tasarım ve Rekabetçilik yazıyor. Böyle bir merkezi BEBKA’dan alınan destekle arkadaşlar başlattılar. Belediye Başkanımız gerekli desteği vermiş. Bizde İTSO olarak bu konuda maddi, manevi üzerimize düşen neyse yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Zaten bizim bu çalışma dönemimizde önümüze koyduğumuz bir stratejik planımız var. 5 yıllık bir stratejik plan doğrultusunda hareket ediyoruz. Ve bu plan içerisinde de yapılan etkinliklerin büyük bir bölümü mobilya ve mobilyacı arkadaşlar üzerine kurulu. Zaten yapılan etkinliklerinde hangi sektör ağırlıklı olduğunu da görüyorsunuz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

HERKESİN YAPTIĞINI YAPMAKLA BİR YERE VARMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını ifade eden Anıl, “Türkiye ihracatını artıran, dünyada 17’nci büyük ekonomi içine giren ve 2023 hedefleri olan, ilk 10 büyük ekonomi içine girmeyi hedefleyen bir ekonomik yapı. Tabi hedef koymak kolay ama bu hedefe ulaşmak zor. Türkiye bu hedefe ekonomik, siyasi, kültürel ve yatırım olarak belli bir noktaya geldi. Bundan sonra Türkiye’nin yapacağı başka işler var. Bu başka işler nedir? Türkiye artık katma değeri yüksek ürünler üretmek mecburiyetinde. Türkiye artık ara malı ithalatıyla, ihracatını artırmaktan vaz geçip, ara malını kendi ülkemizde üretmek mecburiyetindedir. Türkiye’nin artık icat çıkarma dönemine girme mecburiyeti var. İşte tasarım ve rekabetçiliğin altında yatanda icat çıkarmaktır. Yalnız mobilyada değil, tüm sektörlerde rekabetçi ve yeni tasarımlarla, yeni icatlarla dünyayla rekabet edebilir bir hale gelmek mecburiyetinde. Ancak böyle olursa cari açığımız kapanır, dünya da ilk 10 ekonomi içerisine girme fırsatını bulabiliriz. Kopyacılıkla, insanların birbirini takip etmesiyle, herkesin yaptığını yapmakla bir yere varmamız mümkün değil. İtalya mobilya adına en güzel örneklerden bir tanesi. Biz burada 5 bin liraya satmaya çalıştığımız mobilyayı, İtalya 50 bine satıyor. Bunu neyle satıyor? Tasarımla, inovasyonla, sunumla, teşhirle satıyor. Yani süslüyor, boyuyor, kaliteyle satıyor. Dünyanın en iyi mobilyacısı haline geliyor. Biz niçin olmayalım? Biz de bu yolda emin adımlarla yürüyoruz. Ben bunu görüyorum. İyi yoldayız. Arkadaşlarımız fevkalade iyi çalışıyor. Yapılan üretimin fark yaratması konusunda çalışılıyor. Eğer siz ürettiğini üründe fark yaratamıyorsanız, rakiplerinizden farklı değilseniz hiçbir şeysiniz. Ama bir fark yaratıyorsanız çok şeysiniz. İşte bu çalışma fark yaratma çalışması. Bu çalışmanın neticelerinin İnegöl’e neler kazandıracağını ben çok iyi görüyor ve biliyorum. Bu konuda emek sarf eden herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş