İnegöl’de arıcılık patladı

Son yıllarda artan arıcılık mesleği ile ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, son yıllarda arıcılığın bir hayli ilerlediğini, geçen sene İnegöl’deki arıcıların toplamda 2 ton bal ürettiğini, bu sene ise hedeflerinin 2.5 ton olduğunu belirtti.

Yayınlama: 05.08.2015
1.716
A+
A-

Zeynullah Soylu, İnegöl’ün arıcılık için çok uygun bir yer olduğunu söyleyerek, yeni arıcılara önerilerde bulundu. Soylu şu anda İnegöl Arıcılar Birliği’ne 120 kayıtlı üyelerinin olduğunu söyledi.

 

İNEGÖL ARI İÇİN FEVKALADE BİR BÖLGE






İnegöl’ün arıcılık için fevkalade bir yer olduğunu belirten Zeynullah Soylu, “İnegöl şu anda belki de Bursa’nın ilçeleri arasında arıcılıkta en ileride. Bunun nedenleri biri de İnegöl’de sağ olsun İlçe Tarımın destekleri, İnegöl’ün florya durumunun iyi olması ve İnegöl nüfusunun patlaması. Ayrıca Belediyemizin ve Büyükşehir Belediyesinin arıcılığa önem vermesi, İnegöl arıcılığı için bir güzellik. İnegöl arı için fevkalade bir bölge. Arıcılık yapılacak bir yer” dedi.

 

KÜÇÜK SORUNLAR VAR

Arıcılar olarak ufak tefek sıkıntıların olduğunu belirten Soylu, “Ufak tefek sıkıntılarımız var. Onları da gidereceğiz zamanla inşallah. Zirai ilaçlamalar olduğumuz zaman, arılarımızda kırılmalar meydana geliyor. Buda biz arıcıları üzüyor. Biz şimdi zirai ilaçlamalar olmasın demiyoruz ama kurallara uygun yapılırsa biz de daha da rahat edeceğiz. Söylediğim bir şey var. Çiftçilere, ziraatçılara faydası olmazsa arıcılığın bir anlamı kalmaz. Çünkü biliyorsunuz çiçek tozlaşmasında en önde olan bir hayvan. İl Tarım ve İlçe tarım ile devamlı istişare halindeyiz. Birlikte çalışmalarımız var. Çalışmalar neticesinde daha da güzel olacak inşallah” ifadelerini kullandı.

 

SOYLU ÖNERİLERDE BULUNDU

Yeni arıcılara tecrübelerini aktaran ve önerilerde bulunan Soylu, “Onlara benim en büyük önerim, arıcılık yapacaklar şunu bilmeli; arıcılık bir hastalık gibidir başlayan bırakamaz. Ama arıları alıp bir tarlaya veya bir ormana bırakmakla arıcılık olmaz. Arının gününde yapılması gereken şeyleri yapılmazsa, arıcılıktan bir netice bir verim alınamaz. Arıcılar bunlara dikkat etmeli. Arıya bakım yapılırken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Arıyı kızdırmadan hareket etmeliler. Bilinçli bir şekilde bakım yapılması durumunda arılar onları ısırmazlar. Normalde arılar insanları ısırabilir ama bakımını düzenli ve tertipli yapınca kesinlikle arılar arıcıları ısırmazlar. Biz her zaman onların yanındayız ve onlara yardım etmeye hazırız” diye konuştu.

 

ARICILIK SON YILLARDA PATLAMA YAŞADI

Son zamanlarda İnegöl’de arıcılığın patladığını belirten Soylu, “Son zamanlarda İnegöl’de arıcılık müthiş bir patlama yaptı. Verime arıcılığın yeri doğadır. Doğada güzellik olursa arıcılık çok güzel olur. Bu sene biliyorsunuz yağışlar bir hayli fazla oldu. Bu da arıya fırsat vermedi. Arılar fırsatı bulamayınca istediğimiz popülasyonu bulamadık. Ama Allaha şükür sonra çok güzel oldu ve üzüntülerimiz geçti ve şu anda durumumuz çok iyi” dedi.

 

120 KAYITLI ÜYE VAR

Arıcılar Birliği’ne 120 kayıtlı üye bulunduğunu belirten Soylu, “Şu anda İnegöl Arıcılar Birliği’ne 120 kayıtlı üyemiz var. İnegöl’de de toplam koloni olarak 15 bin koloni arı var. Bal çıkarma sezonuna geldik. Arıcılarımız ballarını alabilir. Ama şu anda bal verimi devam ediyor. Çiçekler yağmur ve kar nedeni ile başka bir güzellik kattı doğaya. Ben sahada geziyorum ve hiç görmediğim çiçekleri görüyorum. Demek ki karla oluşan bitkiler var onları gördük. Çok daha iyi olabilirdi ama çok şükür bu durumdan da çok memnunuz. İnegöl balı çok kaliteli baldır. Bu sene de çok kaliteli bir balımız olacak” ifadelerini kullandı.

 

HEDEF 2.5 TON

Son olarak bu seneki İnegöl arıcılarının hedefinden bahseden Soylu, “Geçen sene toplamda İnegöl’de 2 ton bal elde edildi. Bu sene ise 2.5 ton bal üretme hedefimiz var” ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş