İnegöl’de iklim değişti

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik dün gerçekleştirdiği Edebey Mahallesi ziyaretinde önemli açıklamalarda bulundu. Çelik yaptığı açıklamasında, “Bu bölgede iklimler değişti. Eskiden alıştığımız nisan yağmurları, mayıs yağmurları yenini haziran yağmurlarına bıraktı. TARSİM Sigortasına, kirazların yağmurdan çatlamasının da girmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Yayınlama: 25.06.2015
873
A+
A-

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Edebey Mahallesi’ndeki kiraz bahçelerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

 

TARSİM SİGORTASI’NA DÂHİL EDİLMESİ LAZIM






İncelemenin ardından açıklamalarda bulunan Çelik, “Bildiğiniz gibi bu senede yağmurların uzun sürmesinden dolayı 14 bin dekar kiraz üretilmektedir. Kirazcılar bu sene yeniden yine para kazanamadılar. Öteden beri söylediğimiz bir şey var; TARSİM Sigortalarının faydasını gördüğümüz alanlar var, göremediğimiz yerler var. Biz tarım sigortasının arkasında duruyoruz Ziraat Odası olarak. Git gide içi doldurularak gidiyor. Ancak biliyorsunuz daha önce eksperlerle ilgili sıkıntılarımızı söyledik. Bugün konumuz o değil. TARSİM Sigortasına, kirazların yağmurdan çatlamasının da girmesini istiyoruz.  İnegöl’de 14 bin dönüm kiraz var. Ülke geneline baktığınız zaman her yerde var. Bu bölgede iklimler değişti. Eskiden alıştığımız nisan yağmurları, mayıs yağmurları yenini haziran yağmurlarına bıraktı. Dolayısıyla her sene arazilerimiz geziyoruz, yaklaşık 6 yıldır haziran ayında yağmurlar uzun sürüyor ayrıca dolu riski var. Şu ana kadar İnegöl olarak fazla zararımız olmadı. Ama yine de korku içinde bekliyoruz. TARSİM Sigortaları kendilerini bir kez daha gözden geçirsinler. Gerekse eksperlerini daha iyi bir şekilde eğitsinler. Kiraz yetiştirilen yerlerdeki Ziraat Odaları Başkanları Ankara Genel Merkeze dosyalarını ilettiler. Tarım Bakanlığı’nda da duruyor.  Bu kiraz şartlaması acilen TARSİM Sigorta kapsamına alınmalı.  Buradan sel gitmiş. Bu sel kirazları yıkınca ödüyor ama sudan çatlayınca nasıl ödeme? Bu sigorta ile ilgili bir durumdur. Onun için bu konuyu bir an önce TARSİM Sigorta içerisine sokamamız lazım. İnegöl’ümüzde ilk ürün olarak çiftçilerin beklediği kiraz ve çilektir. Onlardan da para kazanmadığı zamani kendini doğrultamıyor” dedi.

 

ALLAH SORAR

Kirazın 2 liradan alınıp 10 liraya kadar da satıldığına anlam veremediklerini belirten Çelik, konuşmalarını şu ifadelerle sonlandırdı: “Bir şeye daha değineceğim. Dalından pazara olan süreçte, İnegöl’de bile bunu engelleyemiyorsun da, İstanbul’daki şeyleri konuşuyorsun. Şu kirazı buradan 2 liraya alıyorlar. Pazarda marketlerde bu kiraz 5 lira. İstanbul’da ve büyükşehirlerde 10 lira. Bunu bir türlü anlamış değiliz. Kirazın ihracatı olmadı ne olacak yurt içinde dağıtılacak. Bu sefer yurt içine girdiği zaman bari vatandaşlarımız bırakın bol bol yesinler. 2 lirayı 10 lira yapanlardan Allah sorar. Biz para kazanamıyoruz ve insanların da kirazı ucuz yemelerini istiyoruz.” 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş