Karacabey İlçesi’nde karpuz üreticileri, ürünlerinin maliyetinin altında fiyatlara rağmen alıcı bulamadığını belirterek protestoda bulundu. Çiftçilere destek veren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İnegöl’de kirazla başlayan çiftçilerin mağduriyetinin Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da kavun ve karpuz ile devam etiğini söyledi.
Karacabey İlçesi’nde karpuz üreticileri, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile sıkıntılarını dile getirmek için basın toplantısı düzenledi. Karpuz üreticilerinin zor durumda olduğunu dile getiren Dağkadı Mahalle Muhtarı Hasan Şener, “Karpuzun yüzde 40’ı tarlalarda kaldı. Çiftçi boğuluyor, boğuluyoruz” dedi.
Arız Mahalle Muhtarı İhsan Kardeş ise, “Çiftçilerin en büyük sorunu ektiğinin karşılığını alamaması olduğunu vurgulayarak, bakanlığın üreticiye destek olmasını istedi. Kardeş, “Destek olmazsa köy halkı bitmek üzere. Bu zararlardan dolayı malını, tarlalarını, traktörlerini satarak borçlarımızı ödemeye çalışıyoruz” dedi
Ürünlerinin satılmamasını karpuzu yere atarak protesto eden Dağkadı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ali Sevim de tarlada alıcı bulamayan karpuzların yandığını ifade ederek, “Müşteri bekliyoruz ama hiç kimse gelmiyor. Satamadığımız ve her gün verdiğimiz karpuzu artık eşekler bile yemiyor. Maliyetleri karşılayamıyoruz, zararımız çok büyük. Olan paramız da gitti. Şu an çok kötü durumdayız”dedi.
Çiftçilere destek veren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da, tarımda yaşanan memnuniyetsizliğin tarım politikalarının eksik ve yanlış olmasından kaynaklandığını söyledi.
İnegöl’de kirazla başlayan çiftçilerin mağduriyetinin Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da kavun ve karpuz ile devam etiğini söyleyen Sarıbal, “1 dönüm karpuzun maliyeti 1000-1500 TL arasında değişirken şu anda hiç hasat edilmeden sürülen karpuz tarlaları, satılanlar ise alıcı bulursa dönümü, 300-500 TL civarında’ diye konuştu.
Sarıbal, köyler, mahallelerde Büyükşehir Belediyesi’nin işgüzarlığı ile yasayı uygulamak adı altında zabıtalar vasıtası ile çiftçilere ceza kesildiğini de kaydederek, “Ürünü tarlada kalan çiftçinin desteklenmesi gerekirken bakanlık, belediye vasıtası ile tarım çıkmaza sürüklenmeye devam etmektedir. Çiftçilerimizin örgütlenecek, aracıyı sistemden çıkararak üretimden pazarlamaya kadar ki tüm süreci kendisi yönetmelidir. Çiftçinin tek kurtuluşu doğru planlama, üretim odaklı esnek, sürdürülebilir, müdahaleci desteklemeler ve bunların yanı sıra ithalatın azaltılmasıdır” diye konuştu.