İMİDER adı altında dernekleşen mobilya firmalarının dış ticaret departmanları çalışanları ilk ziyaretini İTSO’ya gerçekleştirdi. Mobilya ihracatçılarının güç birliği yapmasını son derece olumlu bulduklarını belirterek İMİDER yönetimini kutlayan İTSO Başkanı Anıl, derneğin İnegöl’ün ihracatının artırılmasına katkı sağlayacağına inandığını söyledi.
İnegöl’ün mobilya ihracatını arttırma, dış ticaretle ilgili genel bilgi paylaşımı ve yeni pazarlara girmede firmalara itici güç olma hedefiyle 2 ay önce kurulan İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği (İMİDER), ilk ziyaretini Ticaret ve Sanayi Odası’na yaptı. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl ve yönetim kurulu üyeleri tarafından ağırlanan İMİDER yöneticileri, kuruluş amaçlarını ve hedeflerini dile getirdiler.
İMİDER’in ilk ziyaretinde İTSO’yu tercih etmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Metin Anıl, iki kuruluşun işbirliği yapmasının İnegöl’e büyü katkı sağlayacağını vurguladı. İhracatçı firmalardaki dış ticaret kısımlarında çalışanların bilgi birikimlerinin artması, deneyim kazanması ve İTSO ile dayanışma içinde olmalarının İnegöl’ün ihracatına olumlu katkı sağlayacağını kaydeden Anıl, İnegöl’ün 100’ün üzerindeki ülkeye yaklaşık 300 milyon dolarlık mobilya ihracatı olduğunu belirterek, “Biz Oda olarak İnegöl’ün dış ticaretinin artması için çaba gösteriyoruz. İhracat kolay iş değil. Telefonla, internetle oturduğumuz yerden ihracatımızı artıramayız. Elimize çantamızı alıp bütün dünyayı dolaşmamız, yeni pazarlar bulmamız lazım. Bunlar sizlerin sayesinde olacaktır” dedi. Anıl İTSO olarak, İMİDER’in yanında yer alacaklarını ve hep birlikte ihracatını artırıp, Türkiye’nin cari ağının kapatılmasına katkıda bulunacaklarını söyledi.
2023 HEDEFİNE ULAŞIRIZ
İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl’ün 2000 yılından 2014 yılına kadar mobilya ihracatı trendine bakıldığında, 1 miyar dolarlık 2023 yılı hedefine ulaşılmasının imkânsız olmadığının görülebileceğini ifade etti. Mobilya İhtisas OSB’deki yatırımların ihracat hedefine ulaşılacağı inancını verdiğini, bunun kendileri cesaretlendirdiğini anlatan Anıl, gelecek 5 yıl içinde 2. OSB’de 100’e yakın mobilya tesisinin faaliyete geçmesinin öngörüldüğünü söyledi. Mobilya ihracatçılarının örgütlenmesini ve birlikte güç birliğine yönelmelerini son derece olumlu bulduğunu belirten Anıl, ortak hareketin sorunların daha erken çözümlenmesini sağlayacağını sözlerine ekledi.
İTİCİ GÜÇ OLMAK İSTİYORUZ
İMİDER Kurucu Başkanı Ömer Eralp de, geçtiğimiz temmuz ayında dernekleşme çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, amaçlarını ve hedeflerini açıkladı. Eralp, mobilya firmalarının dış ticaret departmanları çalışanları olarak, mobilya ihracatını daha ileri seviyeye taşımak istediklerini anlattı. Mobilya sektörünün 2023 ihracat hedefinin 1 milyar dolar olduğunu hatırlatan Ömer Eralp, “Biz ‘İnegöl için ne yapabiliriz. 2023 yılı hedefine ulaşmada, biz nasıl bir katkı sağlarız’ diyerek yola çıktık. Gerek dış ticaret servislerinde çalışanların bilgi ve donanımının artırılması, gerek yeni dış ticaret uzmanları yetiştirmek, firmalara yeni pazar araştırmalarında yönlendirici, itici güç olmak istiyoruz. İnegöl’ün ihracatını artırmak istiyoruz” diye konuştu.
İlk ziyaretini İTSO’ya yapan İMİDER, ilk etkinliğini de yine İTSO ile yapacak. İTSO-İMİDER işbirliğinde yapılacak Dış Ticarette İnovasyon konulu seminer, 25 Eylül’de Oda’da gerçekleştirilecek.