BTSO’nun 5. Ortak Akıl Toplantısı İnegöl’de yapıldı. Toplantıya ev sahipliği yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, Bursa ve ilçelerinin sorularının ortak akıla dayanan ve alınacak hızlı kararlarla çözüme kavuşturulabileceğine inandığını ifade etti.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, İnegöl’ün ticari yaşamda elde ettiği başarının, birlik ve beraberlikten geçtiğini, ortak akıl ile yürütülen mega projelerin kısa sürede yaşama geçirildiğini söyledi.
Anıl, BTSO’nun Bursa ve ilçeler için ortak akıl hareketinin öncülüğünü yapabileceğini belirterek, “Tüm sivil toplum örgütleri güç birliği yaparsa bundan Bursa ekonomisi, dolayısıyla Türkiye ekonomisinin kazançlı çıkar” dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde her ay bir ilçede gerçekleştirilen Ortak Akıl Toplantıları’nın 5.sine İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliği yaptı. Bursa ve ilçelerindeki tüm ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının başkan ve yöneticilerinin katıldığı İnegöl’deki Ortak Akıl Toplantısı, OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
BAŞARININ SIRRI BİRLİK VE BERBERLİK
Toplantının açılış konuşmasını yapan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, İnegöl’ün ekonomik, tarımsal, sosyal, kültürel ve tarihi yapısından söz ederek, ilçeyi öne çıkaran ilklere, markalara ve ekonomik başarılara değindi. Sanayi ve mobilya kenti unvanı kazanan İnegöl’ün 1 milyar 240 milyon dolarlık dış ticaret hacmi olduğunu, 585 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çeken İTSO Başkanı Metin Anıl, başarının sırrını birlik ve beraberlik olarak açıkladı. Anıl, Türkiye’nin cari açığı kapatmaya çalıştığını, ancak önlerinde cari açığını kapatmış en önde giden bir İnegöl örneği bulunduğunu ifade ettiği konuşmasında, “Biz diyoruz ki, Türkiye İnegöl gibi olmalıdır. Cari açığını kapatmış bir Türkiye, kısa sürede dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olur” diye konuştu.
ESKİSİ GİBİ OLMASI ZOR…
İnegöl’ün şimdiye kadar tüm sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimi ve siyasi güçleriyle ortak akıla dayanan mega projeleri hızla yaşama geçirdiğini söyleyen Anıl, Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm ilçelerin Bursa’ya bağlandığını hatırattı. Anıl,“Tek başımıza karar verme yetkilerimiz sınırlandı. Başarılı olmanın en temel yolu, hızlı kararlar alıp uygulamaya koymaktır. Projelerin sürüncemede kalması, girişimcilik ruhunu köreltir, başarısızlığa yol açar” diyerek bu konudaki endişelerini bir kez daha dile getirdi.
BTSO ÖNCÜLÜK YAPABİLİR
İTSO Başkanı Metin Anıl, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci ekonomik gücü olan Bursa’nın, ortak akıl konusunda İnegöl’ün elde ettiği başarıyı BTSO öncülüğünde yakalayabileceğine inandığını ifade etti. Bunun için Bursa’nın ilçelerindeki sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydeden Anıl, Bursa’nın ve ilçelerini sorunlarını ortaya koyup ortak akılla çözüm üretmek zorunda olduklarını belirtti.
ÇOK ŞANSLI BİR COĞRAFYADAYIZ
Anıl, güç birliğinin önemine değinerek konuşmasını şöyle tamamladı: “Bursa coğrafi olarak çok şanslı bir kenttir. Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Yenişehir en verimli topraklara sahiptir. Gemlik, İznik, Mudanya ve Orhangazi, zeytiniyle öne çıkıyor. İnegöl kabuğunu kırmış bir sanayi kenti. İstanbul, Ankara ve İzmir’e çok yakın olan, denizi, dağı, gölü, tarihi ile ticarete çok elverişli bir şehirdeki sivil toplum örgütlerinin liderleri durumundayız. Biz, bölgemize değer katmak zorundayız. Üretilen ürünleri ön plana çıkarmak zorundayız. Bunu yaparken birçok engelle, sorunla karşılaşabiliriz. Ama bunları aşmak için çalışmalıyız. Türkiye, hür teşebbüsün önünü açarsa, girişimci ruhu desteklerse, özel teşebbüs olarak 2023 hedeflerine rahatça ulaşır.”
Metin Anıl, konuşmasının son bölümünde ise bu ay içerisinde TOBB öncülüğünde Ankara’da gerçekleştirilen 7. Türkiye Sanayi Şurası’yla ilgili gözlem ve bilgilerini aktardı. Anıl, Ankara’daki toplantıda, istihdamın üzerindeki yükler, yeni çek yasası ve sınai mülkiyet hakları konusundaki sıkıntılar, sendika iş kolu barajının düşürülmesi, iş sağlığı ve güvenlik sistemi, teşvik ve kamu destekleri konularında iş dünyasından gelen talepler ve çözüm önerilerinin değerlendirildiğini bildirdi.
BURSA BÜYÜRSE TÜRKİYE BÜYÜR
Daha sonra söz alan BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, ortak akıl toplantılarına neden önem verdiklerini anlattı. “Bursa büyürse, Türkiye büyür düşüncesiyle hareket ettiklerini ifade eden Burkay, bir kenti ileri taşıyacak üç kritere ihtiyaç olduğundan söz etti. Kriterleri, kültür ve tarih, üretim potansiyeli ve yerel dinamikler olarak sıralayan Burkay, Bursa’da bu özelliklerin fazlasıyla olduğunu, ekonomik olarak istediği başarıyı yakalayabileceğine inandıklarını kaydetti. Burkay, ekonomik başarının katma değeri yüksek ürün üretmek zorunda olduklarının altını çizdiği konuşmasında, İnegöl’ün başta ekonomik olmak üzere birçok alanda öne çıkan başarılarına tanıklık etmekten gurur duyduklarını sözlerine ekledi.