23 Aralık 2013 tarihinde Bursa Valiliğince isminin Baykoca olarak onaylanmasından sonra mahalle statüsü kazanan Baykoca Mahallesi, yeni muhtarlık binasına kavuştu.
Yeni muhtarlık binasını incelemek için dün Baykoca Mahallesine giden İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu.
BAYKOCA İSMİ VERİLMESİ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLMİŞTİ
Baykoca Mahallesi’nin ilk oluşumuna dikkat çeken Aktaş, “Bilindiği üzere Akhisar Mahallesi ile Karalar köyü arasındaki TOKİ konutları İnegöl için yeni bir yerleşim alanı olmuştur. 7 Kasım 2013 tarihinde yapılan Belediye Meclisi toplantısında gündeme getirdiğimiz, TOKİ bölgesi ve civarının mahalle olarak teşekkül ettirilmesi konusu görüşülmüş, adına ise Baykoca ismi verilmesi oy birliği ile kabul edilmişti. Meclis tarafından alınan karar onay için Bursa Valiliği’ne gönderilmişti. 311 hektarlık alanın Baykoca Mahallesi olarak teşekkül ettirilmesi konusu, 23 Aralık 2013 tarihinde Bursa Valiliğimizce onaylandı” dedi.
BAYKOCA OSMANLININ İLK ŞEHİDİDİR
Baykoca isminin neden verildiğini aktaran Başkan Aktaş, “Niçin Baykoca oldu bu konuyu mecliste de tartıştık. Baykoca Osmanlının ilk şehididir. Bu topraklar gerçekten Osmanlıya mekân teşkil etmiş. Bağrında yüzlerce evliyayı binlerce şehidi barındıran topraklardır. İnegöl her ne kadar Osmanlı’ya başkentlik etmemişse de beylikten devlete geçiş aşamasına tanıklık etmiş bir yerleşim yeridir. Şehirleşme anlamında İnegöl çok eski bir tarihe sahiptir. İpek Yolu yine bu gölgeden geçmiştir. Bunlar tarihte asla tesadüfle açıklanamaz. İnegöl tarihi kökleri çok sağlam olan ve ecdadın da her zaman önemsediği bir yerleşim yeri olmuştur. Şehirlerimize bugün sahip çıkarken geçmişimizin izlerini muhakkak yarınlara taşımak istiyoruz. Biz gücünü geçmiş medeniyetimizden alan bir anlayışla şehirlerimizi yönetmeye çalışıyoruz. Bizde bunlara yaraşır ve yakışır bir şekilde yeni mahallemizin adını Osmanlının ilk şehidi olan Baykoca olmasını arzu ettik. Gelecek kuşaklarımızın da bu tarihi dokudan haberdar olması için 2012 yılında Osmanlının ilk şehidi olan Baykoca’mızın türbesini restore ederek tarihi miras olarak halkımızın bilincine sunduk. Şimdi bu ismi bir mahallemize vererek bu bilincin daha fazla yayılmasını ve bilinmesini arzuluyoruz” ifadelerini kullandı.
MALİYETİ 25 BİN LİRADIR
Başkan Aktaş, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: Gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra burası ayrı bir mahalle ayrı bir muhtarlık olarak bölgemize hizmet vermekte. Tabi sorunları da bir bir hallediyoruz. Hala belki mevcut sorunlarımız var ama çok kısa bir süre içerisinde çok daha iyi aşamalara gelip gerçekten bu bölgede yaşamanın ayrıcalığını, farklılığını, halkımız hissedecektir. 686 konutun bulunduğu TOKİ bölgesinde İlk etapta yaklaşık 3 bin kişilik nüfuslu nüfus yaşıyor. İkinci etaptaki 1244 dairenin satışları ise devam ediyor. TOKİ bölgemizde de kısa zaman içerisinde ciddi bir nüfus artışı yaşanacaktır. Burası İnegöl için çok önemli bir proje. İnanıyor ve ümit ediyorum ki en kısa zamanda bu bölge çok hareketli bir bölge olacak. Vatandaşın hizmet aldığı ilk nokta olan muhtarlıkları bilindiği üzere daha önce yenileyip modern bir hale getirmiştik. 20 mahalle muhtarlığımız arasında 14 muhtarlığımızı geniş kapsamlı bir tadilattan geçirerek yeniledik. Biz, İnegöllülere her şeyin en iyisini en güzelini sunmak için çalışmalarımıza son sürat devam ediyoruz. Bugün de ilçemize yeni katılan mahallelerimizden Baykoca muhtarlık binasını açıyoruz. Binamızın teknik özelliklerinden bahsetmek gerekirse yapı 28 m2 olarak planlandı. İçerisinde 16m2 lik çalışma alanı, 2.5 m2 mutfakçık, 3 m2 lavabo ve wc alanı bulunmaktadır. Yapı betonarme olarak yapılmış olup camlar pvc, tavan ise ahşap olarak yapılmıştır. Zemin seramik, duvarlar ise saten alçı üzerine iç cephe boyası ile boyanmıştır. Cephe de pencere çevresinde farklı renk ile boya uygulaması yapılmıştır. Bu yapının belediyemize yaklaşık maliyeti 25 bin liradır. Başta Toki de yani, yeni adıyla Baykoca Mahallemizde yaşayan hemşerilerimize hayırlı olması temennisiyle saygılar sunuyorum.