BELARUSLU HEYET İŞBİRLİĞİ İÇİN İNEGÖL’E GELDİ

Belarus (Beyaz Rusya) Orman Bakanı Yuri Nazarov, ülkesinin İstanbul Başkonsolosu İgor Bely ve beraberindeki işadamı heyeti ile birlikte dün İnegöl’e geldi. Belarus heyetinin ilk durağı İnegöl Belediyesi oldu.

Yayınlama: 05.02.2016
716
A+
A-

Belarus Orman Bakanı Yuri Nazarov, Belarus İstanbul Başkonsolosu İgor Bely, Başkonsolosluk Ticaret Müşaviri Evgenye Lipen ve Belarus’tan gelen ağaç ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren işadamlarıyla birlikte İnegöl’e geldi. Heyetin ilk durağı İnegöl Belediyesi oldu.

 

Belarus heyetini Belediye Başkan Vekili Alper Taban karşıladı. Karşılıklı fikir alışverişi ve tanışmanın gerçekleştiği ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Belarus İstanbul Başkonsolosu İgor Bely, Alper Taban’a kendilerini ağırladıkları için teşekkür etti.






 

İNEGÖL’ÜN TÜRKİYE’DE MOBİLYA MERKEZİ

İnegöl’ün Türkiye’de mobilya merkezi olduğuna dair bilgi sahibi olduklarını belirten İgor Bely, “Bu nedenle sizinle görüşmeye geldik. İnegöl mobilya sanayisi ile Belarus arasında bir ilişki içerisine girmek istiyoruz. Ağaç sanayi ve mobilya sanayi dallarını kapsayan konularla iştigal eden bir bakanımızla buradayız. Buraya sizin mobilya ihracatçılarınızı yerinde görmeye geldik. Aynı zamanda delegasyonumuz içerisinde Belarus’ta büyük ağaç çalışma işleri yürüten ve mobilya yapan sektörlerin temsilcileri de var” dedi.

 

KÜLTÜREL İLİŞKİLERDE DE GELİŞME KAYDEDİYORUZ

Belarus ile Türkiye ilişkilerinin gerek siyasi, gerek ekonomik olarak hızlı bir şekilde ilerlediğine de değinen Başkonsolos İgor Bely, “Aynı zamanda kültürel ilişkilerimizde de gelişme kaydediyoruz. Gördüğümüz kadarıyla Türk üreticileri ve Belarus üreticileri aynı ürünleri üretmelerine rağmen kendi aralarında pek büyük bir rekabete sahip değiller, birbirlerini gölgelemiyorlar. Bizim ekonomilerimiz birbirini tamamlıyor. Biz buraya geldiğimizde zaten Türkiye-Belarus ticaret ilişkilerinin artırılmasını amaçlayarak geldik. Bu işin içerisinde İnegöl var ve Belaruslu şirketler de olacak” diye konuştu.

 

KARDEŞ ŞEHİR YAPALIM

Belarus İstanbul Başkonsolosu İgor Bely, Belarus ve Türkiye halkları arasında ruh olarak bir yakınlık olduğunu ifade ederek; “İnegöl’ü bir Belarus şehri ile kardeş şehri yapalım ama onlar da Belarus’ta mobilya üretimi yapan bir şehir olsun. Biz bu suretle ilişkilerimizi geliştirelim, birbirimizin tecrübelerinden yararlanarak bir ürün ortaya çıkaralım” dedi.

 

MECLİSİMİZE VE BAŞKANIMIZA SUNACAĞIZ

Bunun üzerine İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, “Kardeş şehir olma hususunda da tabi ki meclisimize ve Belediye Başkanımıza bu görüşmeyi aktaracağım, değerlendirildikten sonra sonucu alacağız. Zaten hükümetimiz de ülkeler arası işbirliklerinde ticari gelişimi önemsiyor. Bizler de yerelde bu gelişmeleri önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

2 BİN CİVARINDA MOBİLYACIMIZ VAR

Konuşmasında İnegöl’ü tanıtarak ilçe hakkında bilgi veren Alper Taban, şöyle konuştu: “İnegöl 250 bin nüfusa sahip bir ilçe. Bin 65 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip. Ağırlıklı olarak sanayi ve ticaret şehridir. Beraberinde tarım ve turizm şehri olarak da adlandırılır. Sanayimizle ilgili İnegöl’de 2 adet OSB bulunmaktadır. İlk OSB’miz 1976 yılında kurulmuştur. Türkiye’nin ilk kurulan OSB’lerinden biridir. Aynı zamanda karma OSB’dir. 2. kurulan OSB’miz de tamamen ağaç işleri üzerine kurulmuştur. İnegöl’de ticaret daha ziyade mobilya üzerine konuşlandırılmıştır. Bizler de İnegöl Belediyesi olarak şehrimizde mobilyanın gelişmesi ve mobilya ticaretinin artması adına katkıda bulunuyoruz. Bununla alakalı olarak şehrimizde kurduğumuz bir mobilya müzemiz var. Şehrimizde irili ufaklı yaklaşık 2 bin civarında mobilyacımız var. Beraberinde tarım ve turizmde önemli çalışmalar yapılıyor. Dönem dönem şehrimizden dışarıdaki ülkelere ticari işbirlikleri sağlamak adına ziyaretlerde de bulunduk. Burada bu heyeti ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Ve inşallah sizin de geliş amacınız olan bu ticari aktivitenin gelişerek ticarete dönüştürülmesi adına sürecin başlamasını umut ediyoruz.”

 

İNEGÖL İLE PEK ÇOK KESİŞME NOKTAMIZ VAR

Ziyarette kısa bir konuşma yapan Belarus Orman Bakanı Yuri Nazarov da sanayi bölgesi kurulumunun çok önemli bir konu olduğuna dikkat çekti. İnegöl’de bulunan 2 OSB’ye vurgu yapan Nazarov, “Nasıl kurduğunuz ve ne tür kaynakları buraya yönlendirdiğiniz önemli. İrili ufaklı 2 bin adet mobilyacının burada olması önemli bir konu. Bugün programımızda mobilya sanayini ziyaret ederek üretim anlamında bir şeyler gördük. Profesyoneller olarak bu yol haritasını tespit edeceğiz. Ticari yöne doğru ilişkileri güçlendireceğiz. Niyetimiz budur. Pek çok kesişme noktası var” dedi.

 

Ziyaret sonunda heyetler karşılıklı olarak birbirlerine hediyeler takdim ederken, Belarus heyeti İnegöl Belediyesi ziyareti sonrası İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki programa katılmak üzere buradan ayrıldı.

 

İLERLEYEN DÖNEMDE ORTAKLIKLAR OLABİLİR

İTSO’da ise Başkan Metin Anıl ve yönetim kurulu üyeleri ile karşılanan Belarus heyeti ilk önce Başkan Anıl’ın makamında ağırlandı. Türk kahvesi ikram edildikten sonra Konferans Salonu’na alınan heyete İnegöl ve İTSO’nun tanıtımının yer aldığı sinevizyon izletildi. Bilgilendirmelerin ardından kürsüye çıkarak bir konuşma yapan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, “İTSO 1890 yılında kurulan Türkiye’nin Bursa ile birlikte en eski Ticaret ve Sanayi Odalarından bir tanesidir. Bu da gerek Bursa’nın gerek İnegöl’ün ticaret ve sanayi konusunda ne kadar eski olduğunun bir göstergesidir. Bölgemiz, Türkiye’nin en sanayileşmiş ve en fazla yatırım gerçekleştirmiş bölgelerinden bir tanesidir. Bursa, Türkiye’nin İstanbul’dan sonra 2. en önemli sanayi şehridir. İnegöl’e 45 kilometre uzaklıkta önemli bir sanayi şehridir. Bizde öncelikli sektörlerden bir tanesi tekstil, bir tanesi mobilya, ağaç ve orman ürünleridir. Diğer sektörlerde de üretimlerimiz vardır. İnegöl sadece İnegöl olarak yaklaşık 1,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahiptir. İTSO olarak hedefimiz İnegöl’ü Türkiye’de mobilyanın başkenti yapmaktır. Bu konuyla alakalı sağlıklı çalışmalarımız gerek İTSO gerekse diğer STK’lar olarak devam ediyor. Bunun sonuçlarını üretim birimlerinde ve teşhir bölümlerinde göreceksiniz. Belarus’un da coğrafi yapısının yüzde 70’inin orman ve ağaç endüstrisine dayalı bir konumu olmasından dolayı önümüzdeki dönemde işbirliği içerisinde birtakım ortaklıklar ve yatırımlar yapacağımız kanaatindeyim. Yemekten sonra İMOS’ta yapılacak toplantıda arkadaşlarla sektörle alakalı daha sağlıklı görüşmeler yapılacaktır. Bunu bir başlangıç olarak görüyorum. İlerleyen yıllarda işbirliğimizin gelişerek devam etmesini ümit ediyorum. Misafirlerimize tekrar hoş geldiniz diyor, odam adına saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

 

YILLIK 20-22 MİLYON METREKÜP AĞAÇ KESİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Kendilerine zaman ayırdıkları için İTSO Başkanı ve yönetimine teşekkür eden Belarus Cumhuriyeti Orman Bakanı Yuri Nazarov ise, “Belarus Cumhuriyeti’ndeki ağaç sanayinin ne olduğunu izah etmek istiyorum. Her yıl Belarus’ta 20-22 milyon metreküp ağaç kesimi gerçekleştiriliyor. Yani ağaç sanayini ele aldığınızda bunu 2 yöne ayırmanız lazım; bir kesiyorsunuz, bir de yarı mamul olarak hazırlayarak başka yere koyuyorsunuz. 3 milyon metreküpe kadar devlet rakamları var. Elimizde bu denli kesilmiş hazır ürün bulunuyor. Belarus’ta da bir sanayi var. Değişik bir sunta imalatımız var. İkinci yönde bizde sunta imalatından sonra mobilya imalatı var. Ama tabi ki ülkemizde mobilya imalatı sizin ölçeklerinizde değil. Şunu da söyleyebilirim ki mobilya üretiminin Belarus’ta iyi bir tarihçesi var. Mobilya imalatının bizde geleneksel bir çizgisi var. Bizim kapladığımız belirli bir kesim var, durum var. Genellikle mobilyalarımızı natürel ağaçtan yapıyoruz. Ağacın diğer sanayi kolu da kâğıt, selüloz üretimidir. Selüloz üretiminde atık kâğıtları da kullanabiliyoruz. Tesislerimizin ana konusu içerisinde yeni bir selüloz fabrikası var. Belarus’ta yeni bir fabrika inşa edeceğiz. Selüloz fabrikasını kurduktan sonra ürünün 3’te 2’si ihracata gidecek. Bu ürün Türkiye’de de ihtiyaç olduğu için Türk işadamlarıyla irtibata geçtik, onlar da bizimle irtibata geçtiler. Bu ziyaretimiz iş alanlarında kesişim noktalarımızı belirledikten sonra girişimlerde bulunmaktır. Sizin delegasyonunuzu kabul ederek kendimizi anlatmak istiyoruz. Birlikte olursak daha güçlü oluruz” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından İTSO Başkanı Metin Anıl ve Belarus Cumhuriyeti Orman Bakanı Yuri Nazarov birbirlerine çeşitli hediyeler takdim ettiler.

 

HABER: Serhat ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş