Cayma hakkı 14 güne çıkarıldı

22 Mayıs 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 22.11.2015 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Tüketici Kredisi sözleşmeleri yönetmeliği ile tüketicilerin korunması amacıyla birçok yeni düzenleme getirildi. Düzenlemeler arasında 7 gün olan cayma hakkı 14 güne çıkarıldı.

Yayınlama: 01.12.2015
538
A+
A-

CAYMA HAKKI 14 GÜNE ÇIKARILDI

Yeni yönetmelik hakkında açıklama yapan İnegöl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Yaşar Cengiz , “22 Mayıs 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 22.11.2015 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Tüketici Kredisi sözleşmeleri yönetmeliği ile tüketicilerin korunması amacıyla birçok yeni düzenleme getirildi. Bunlardan bazılarını aşağıda olduğu gibi sıralayabiliriz. Yönetmelik ile tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı. Tüketici, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkını kullanabilecek, bu çerçevede tüketiciden, hesaplanan akdi faiz ve bir kamu kurum veya kuruluşuna yada üçüncü kişilere ödenmiş olan ücretler dışında herhangi bir bedel talep edilmeyecektir. Tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılmayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sigorta yaptırabilecek. Taksitli nakit avans kredilerinde taksitli nakit avans kredisinin tüketici tarafından kullanılmasından önce, kredinin toplam tutarı, taksit tutarı ve taksit sayısı ile akdi faiz oranı bilgisinin tüketiciye bildirilmesi zorunlu hale getirildi. Tüketici krediyi erken ödemesi durumunda tüketici kredisi sözleşmelerinde tüketicinin, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği veya kredi borcunun tamamını ya da bir kısmını erken ödeyebileceği düzenlendi. Bu hallerde kredi veren erken ödenen tutara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü olacak. Tüketicinin açık talimatı olmaksızın tüketici kredisi sözleşmeleri ile ilişkili bir kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacak.” Dedi.

 






EN FAZLA 9 AY TAKSİT

Yönetmelik ile krediye ilişkin açılan hesaplara sınırlama getirildiğini duyuran Cengiz, “ Tüketici kredisi sözleşmelerine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilmeyeceği ve bu hesabın, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanacağı açıkça düzenlendi. Böylece uygulamada kredi veren ile kredi ilişkisi sona eren tüketicilerin ilgili hesaplar nedeniyle ortaya çıkabilecek maaliyetlere katlanması önlenmiş oldu. 22.11.2015 tarihinde resmi gazetede yayınlanan BDDK yönetmeliğinde 10/3/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiştir. Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçmeyecek, kredi kartıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyonla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanmayacak. Beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda daha önce dokuz ay ile sınırlı olan taksit imkânı, yürürlüğe giren yönetmelik ile on iki aya kadar taksit imkanı sağlanmıştır.” İfadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş