CEZAİ İŞLEMLER İPTAL EDİLMEYECEK

Geçtiğimiz günlerde İnegöllü mobilyacıların katkı atık yaktıklarının tespit edilmesinin ardından yüklü miktarlarda cezai işlem uygulanmıştı. Verilen cezaların ardından İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) aracılığı ile Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mühendisleri tarafından İnegöl’de faaliyet gösteren mobilya sanayicilerine yönelik olarak ‘Atık Yönetimi’, ‘Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği’ ve ‘Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ konularında bilgilendirme semineri düzenlendi.

Düzenlenen seminerde açıklamalarda bulunan Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Makine Mühendisi Selçuk Yalçın, “İnegöl’e haftada en az 1-2 ekibimiz geliyor. Son 1 ayda 30-40 denetim yapıldı. Bizzat ben bile geçen hafta buradaydım ve 3 mobilya firmasını denetledim. Eğer idari yaptırım uygulanması varsa bu uygulanıyor. Bugüne kadar bizde hiçbir şekilde dönen idari yaptırım olmadı” dedi.

Yayınlama: 17.02.2016
465
A+
A-

Dün saat 15.00’da Atölye İnegöl Konferans Salonu’nda düzenlenen programa katılan Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Makine Mühendisi Selçuk Yalçın, Çevre Mühendisi Şeniz Güvenal ve Elektronik Mühendisi Meltem Özbaşaran, çevre mevzuatı konusunda gerçekleştirdikleri sunumlarla önemli bilgilendirmelerde bulundular.

 

KİŞİLERE TEBLİĞ EDİLMEDİ






Program esnasında konuşan Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Makine Mühendisi Selçuk Yalçın, “Resmi Gazetede yayınlanan bütün yönetmelikler yayınlandığı an itibari ile tebliğ edilmiş sayılıyor. Bunun ayrıca bir tebliği yok. Ondan sonrasında işletmeler kendi hükümlülüklerini takip etmek zorundalar. Eğer izne tabi bir tesisse çevre görevlisi istihdam ederek veya bu hizmeti satın alarak bu yükümlülüklerini yerine getiriyorlar. Bizde faal olarak kullanılan 50’ye yakın yönetmelik var” dedi.

 

CEZANIN İPTALİ GİBİ BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL

3 tip denetim gerçekleştirdiklerini belirten Yalçın, “Ani, planlı ve şikâyet gereği denetimler. Bazı denetimler planlı yapılır. Bakanlık iznine istinaden yapılır. Bazı denetimler ani yapılır, farklılıklara göre o anda oluşabilecek bölgesel kirlilik veya şikâyetlere göre. Bazıları ise gerek İl Müdürlüğümüze gerek Alo 181 İhbar Hattımıza gelen şikâyetlere yönelik yapılır. Bu denetimler esnasında denetim memuru sadece tespit yapar. Tespitin akabinde teknik rapor çıkar. Eğer idari yaptırım uygulanması gerekliyse bu teknik rapor ile belirtilerek idari yaptırım uygulanır. Yaptırım uygulama yetkisi İl Müdürümüze aittir. İnegöl’e haftada en az 1-2 ekibimiz geliyor. Son 1 ayda 30-40 denetim yapıldı. Bizzat ben bile geçen hafta buradaydım ve 3 mobilya firmasını denetledim. Eğer idari yaptırım uygulanması varsa bu uygulanıyor. Bugüne kadar bizde hiçbir şekilde dönen idari yaptırım olmadı, ben böyle bir şey bilmiyorum” şeklinde konuştu.

 

204 İLE 613 BİN TL ARASINDA CEZAİ MÜEYYİDE

2016 yılı için ceza meblağlarını aktaran Yalçın, “Tehlikeli atık yakan gerçek kişilere 204 bin, tüzel kişilere 613 bin TL cezai müeyyide uygulanıyor. Yıllık bazda Maliyenin bir artımı var, yeniden değerlendirme oranı. Bu değişken bir rakam. 01 Ocak itibari ile tüm Türkiye genelinde rakamlar bunlardır” diye konuştu.

 

TEBLİGATLAR FİRMALARA ULAŞTI

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdağ ise, “Kanun çıktıktan sonra resmi tebligatlar yapılır. Bu tebligatların muhatabı da resmi kurumlardır. Valiliğimizdir, Çevre İl Müdürlüğümüzdür, Belediyemizdir, Kaymakamlığımızdır, Ticaret Odamızdır… Bu tebligatlar resmi olarak firmalarımıza yapıldı. Resmi kurumlar aslında kanunen hükümlülüklerini yerine getirdiler. Firmalarımıza gerek Belediyemizden gerek Kaymakamlığımızdan gerek Ticaret Odamızdan bu konuyla ilgili yazılar geldi. Ancak bu süreçten sonra tabi ki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz sorumluluğu gereği denetleme yapmak zorunda. Bu da onların görevi… Bu süreç başladıktan sonra cezai müeyyideye tabi olan, denetlenen firmalarımız var. Bu firmalarımız İnegöl’de üretim yapıyorlar ve birçoğu da bizim üyemizdir. Biz bu yönde telefonlar aldıkça olayın içine girme durumunda kaldık. Bu yazılar her firmaya ulaştı ancak firma sahipleri veya yöneticileri yazıyı okudular, profesyonelce kendi iç bünyelerinde düzenlemeye gittilerse gittiler. Bu kendi sorumlulukları. Biz özellikle bu konuda randevular talep ettik, görüşmeler gerçekleştirdik. Bize tebligatlar resmi olarak yapıldı ancak biz bu kanunu sadece okuduk, bu denetlemeler firmalarımızda yapılırken yetkililerimizi çağıralım, sizden de arkadaşlarımız gelerek eğitim versinler dedik. Prosedür yazı şeklinde kalmasın, soru-cevap şeklinde süreci öğrenelim istedik. Böylelikle firmalarımız kendi iç bünyelerinde düzenlemelere gitsinler. Bunu amaçladık. Süreç bu. Sağ olsun İl Müdürlüğümüzden arkadaşlarımız geldiler. Hem kanuni prosedürleri anlatıyorlar hem de sorularımızı yanıtladılar. Bu programa dâhil olduk” ifadelerini kullandı.

 

BAKANLIĞIN İSTEĞİ ORTADA

Uğurdağ, “Biz bir dernek yöneticisiyiz. Üyelerimizi her türlü kanunla ilgili bilgilendirmemiz gerekiyor. Eksiğimiz varsa görüp anlamamız gerekiyor. Bu artık eskisi gibi değil. Bir şikâyetimiz var dediğimizde hemen bizi dinliyorlar, davete icabet edip bizi bilgilendiriyorlar.  Siyasi bir baskı veya herhangi bir baskı şeklinde değil ikili görüşmelerle bu işi halletmeye, birbirimizi anlayıp yardım etmeye çalışıyoruz. Kesinlikle siyasi veya herhangi bir baskı yok. Bize kanuni tebligatlar yapıldı ama biz bu tebligatları sadece okuyarak kanunun farkına varamadık. Bize bunu anlatıp ifade ediyorlar. Şimdi bunu tamamlayacağız. Önümüzdeki haftalarda yine bir program olacak. Burada Çevre Bakanlığımızın bir kanunu var. İnegöl’de hava kirliliği yıllardan beri var. Hav kirliliğine bizim tesislerimiz ne kadar etki ediyor farkında değiliz. Çevre Bakanlığının kanunla ne istediği ortada. Firmalarımızı geliştirmemiz lazım. Bu süre ne siyasi ne de herhangi bir baskıyla başlamış bir süreçtir. Biz sadece kanunu iyi anlamadığımızı, bize anlatılması gerektiğini ilettik, onlar da gelip bize anlattılar. Biz de gerekli düzenlemelerimizi yapacağız” açıklamalarında bulundu.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş