Çiftçilerin borçları 1 yıl ertelendi

Afet sonucunda ürünleri zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerin olan kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin Bankalar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, konu ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirerek uyarılarda bulundu. •Serhat ÇİÇEK

Yayınlama: 21.04.2015
674
A+
A-

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerin olan kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin Bankalar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla, ürünleri zarar gören çiftçilerin borçları bir yıl ötelendi.

 

1 YIL SÜRE İLE ERTELENMİŞTİR






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskınları, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekip işleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerin olan kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin Bankalar Kurulu Kararı 10 Nisan 2015 tarih ve 29322 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. 01. 01. 2015 – 31.12.2015 tarihleri arasında çeşitli afetlerden ekim işleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve ye seraları en az % 30 oranında zarar gören ve bu durumları Hasar Tespit Komisyonunca tespit edilen Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçları yüzde 3 faiz tahakkuk edilmek suretiyle 1 yıl süre ile ertelenmiştir”

 

ÇİFTÇİLERE UYARI

 “Ertelemeden faydalanmak isteyen kredi vadesi dolmuş ve 90 günü geçmemiş ve 90 günü geçen üreticilerin hasar tespit komisyon kararı tarihinden itibaren 1 ay içinde, vadesi henüz gelmemiş, ancak 1 yıl içinde dolacak olan üreticilerin vade tarihinden itibaren 1 ay içinde borçlu oldukları Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

 

DON MEYVE BAHÇELERİNİ VURDU

İnegöl’de don olayı yaşandı mı sorusuna Çelik, “İnegöl’de bazı bölgelerde don olayı yaşandı. Dipsizgöl, Maden, Deydinler bölgelerindeki meyve bahçelerine zarar verdi. Ürünün yüzde 30’u zarar gördü. Özellikle Şeftali bahçeleri zarar gördü. Diğer ürünlerde biraz zarar gördü” dedi.

 

SERALAR İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Çetin geçen kış şartlarında kar yağışı nedeniyle seralarda yaşanan zararla alakalı bir çalışma yapılacak mı sorusuna ise Çelik, “Seraların çökmesinden hemen sonra Bursa Milletvekilimiz Hüseyin Şahin ile görüştük, hasar tespiti yaptık. Hasar gören çiftçilerimizin zararlarını tespit ettik. Hasar tespitleri Ankara’ya Tarım bakanlığına gönderildi. Eskişehir bölgesinde de böyle bir zarar oluşmuştu, onlara yardımlar yapılmıştı. Aynı desteğin bize yapılacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş