Deprem testinden geçemeyince yıkıldı

Orhaniye Mahallesi’nde bulunan, 3. katı sonradan atılan ve depreme dayanıksız olduğu tespit edilen 100. Yıl Ortaokulu, yıkıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, bütün okullarda depreme dayanıklık testi yapılacağını açıkladı.

Yayınlama: 01.12.2014
826
A+
A-

Geçtiğimiz Cumartesi günü başlatılan yıkım işlemleri bir kaç dakikanın ardından sonlanarak, okulun tamamı yıkıldı.

 

3. KAT SONRASINDA YAPILMIŞ






Geçtiğimiz Cumartesi günü alınan güvenlik önlemlerinin ardından başlayan yıkımı inceleyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “Bugün burada 100. Yıl Ortaokulumuzun eski binasını yıkma çalışmalarımız devam ediyor. Bu binamızın üst katında zayıflıktan dolayı tavanında sarkmalar olmuştu. Kolonlar da, kirişlerde tam depreme dayanıklı bir durumda değildi. Daha öncesinde bir rapor verilmiş ama şimdiye kadar bir işlem yapılamamış. Bu binayı yapan büyüklerimizden Allah razı olsun. Çünkü onlar büyük bir gayretle bu hizmeti gerçekleştirmişler. Günün şartlarında ancak böyle bir bina yapabilmişler. Fakat geldiğimiz noktada bu bölge deprem bölgesi. Binamız depreme dayanıklı değil. İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle gerekli yazışmaları yaptım. İl Milli Eğitim Müdürlüğü binanın deprem testini bizim yaptırmamız gerektiğini söyledi. Biz de test yaptırdık. Test sonucuna göre rapor buranın dayanıklı olmadığı, binanın çürük olduğu, burada eğitim öğretimin olmayacağı yönünde çıktı. Bu konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze yazdık. Valilikten yıkım onayı çıktı. Onay çıktıktan sonra Saygın Hafriyat ile görüştük. Kaymakamlığımızın da onayıyla bir anlaşma yaparak, yıkım işlemini başlatmış olduk. Bu yıkım işleminde yaptığımız sözleşme gereği herhangi bir ücret ödemeyeceğiz. Yıkımdan çıkan malzemelerin karşılığında firma yıkımı gerçekleştirecek. Yıkılan bina 300 metrekare üzerine zamanında yapılmış. 3. kat sonrasında yapılmış. Toplam da aslında 8 derslikli ama üst katta sarkma olduğu için 5 derslik olarak kullanılabiliyordu. Eğitim öğretim yılı başında okul öğrencilerini Gazipaşa, Atatürk ve Sezai Karakoç Ortaokulu olmak üzere 3 okulumuza dağıttık” dedi.

 

HER YIL 2-3 OKUL YAPILIYOR

İnegöl’ün her geçen gün nüfusunun arttığını belirten Fatih Bilican, “Göç alan bir yer. Dolayısıyla her yıl okul ihtiyacı oluyor. Her yıl 2-3 tane okul yapılmasına rağmen yine de okul ihtiyacı giderilemiyor. İnegöl’de hayırsever işadamımız çok. Şimdiye kadar eğitime çok ciddi katkılar yapmışlardır. Bir taraftan da devlet katkılarıyla okullar yapılmakta. Bizde buraya yıkım yapıldıktan sonra daha iyisini ve daha güzelini kazandırmayı amaçlıyoruz. Çünkü Allah korusun bir deprem olduğunda burada bizim öğrencilerimiz veya öğretmenlerimizden bir can kaybı olursa onun vicdan azabından kurtulamayız. Biz diyoruz ki, İnegöl’de ciddi manada ilkokul ve ortaokul ihtiyacımız var. Biz buradan hayırseverlerimize çağrıda bulunuyoruz. Şimdiye kadar çok güzel katkılar sağladılar. Çok önemli hayır hizmetleri gerçekleştirdiler. Yine aynı şekilde davet ediyoruz. Bir taraftan devlet yatırımlarımız devam ediyor. 2014 yılında programa alınan, İnegöl’e yapılacak 3 tane okulumuz var. Onların ihale çalışmaları sürdürülmektedir. Bir tanesi Huzur Mahallesinde Huzur Ortaokulu, bir tanesi Hocaköy’de Hocaköy İlkokulu, bir tanesi de Mesudiye Mahallesinde de bir okul yapılacak. İhtiyaca göre Mesudiye mahallesinde ki okul lise de olabilir. Ama buradaki okulun yıkılmasıyla burada ortaokul yok. Başka okullara gönderdiğimiz öğrencileri yine buraya gelmesi lazım. Acil olarak burada bir okula ihtiyacımız var. Aynı şekilde Akhisar Mahallesinde bir okula ihtiyacımız var. Çünkü TOKİ’de nüfus artıyor. 2. etaba vatandaşlar taşınmaya başladı. Bin kişilik okulumuzda şuan da bin 350 öğrenci mevcut. Hala oraya taşınacak aileler var. Taşınma bittiğinde belki okul mevcudu bin 500’ü geçecek. Akhisar Mahallesinin üst tarafında okul yerimiz var. Yine Alanyurt bölgesinde okullara ihtiyacımız var. Hayırseverlerimizi yine eğitime katkı sağlamaya davet ediyoruz. Aynı şekilde İmam Hatip Ortaokulları sıkışmış durumda. Seneye hiçbir öğrenci alacak durumları yok. Onlar için yeni binalar lazım. Biz okul ihtiyaçları konusunda ön çalışmalarımızı yaptık. Hayırseverlerimizi tekrar bu hayırlı hizmetlere davet ediyorum” diye konuştu.

 

BİZE 5 BİN LİRAYA MAL OLDU

Bütün okulların dayanıklılık testi yapılacağını ifade eden Bilican, “İnegöl’de ki diğer okullarının depreme dayanıklı olup olmadığının test edilmesi için okullar bizlere yazı gönderiyor. Bizler de İl Milli Eğitime yazı gönderiyoruz. Deprem dayanıklılık testi yapılsın diye ama böyle bütün okulların bir arada testi şuana kadar yapılmadı. Eğer gerçekleşirse bu işle Bakanlığımız ilgileniyor. Çünkü yakın zamanda Bakanlık ödenek çıkararak Bilecik’teki bütün okulları deprem testi yapıldı. Bizde de bununla ilgili bilgiler istendi. Muhtemelen böyle bir çalışma vardır. Bütün okulların dayanıklılık testi yapılacaktır. Bunu duyduğum kadarıyla söylüyorum. Ne derece doğru onu bilemiyorum. Bursa’da bir test firmasıyla da İl Milli Eğitim görüşüyormuş. Bakanlık ödenek aktarırsa bütün okullar test edilecek. Daha önce İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Erdem Beyazıt İmam Hatip Ortaokulu ile bu okulun deprem testini yaptırdık. Bize 5 bin liraya mal oldu. Okul kapasitesine göre deprem testinin yaptırılması 3 ila 5 bin lira arasında bir maliyet getiriyor. Okullarımızın kendi imkanları yok ki, kendileri yaptırsın. 1999 depreminden sonra yapılan okullarımızda zaten böyle bir sıkıntı yok. Depremden önce yapılan 2 okulumuzda aciliyet olduğu için yaptırdık. Diğer okullarımızı da imkanlar olduğu müddetçe test yaptırıp, ilgili yerlere bildirerek gerekli önlemleri almaya çalışacağız” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş