Dubleks çatılar tarih olacak

Çatı ve Çatı Arasında Yapılacak Piyeslerde Uygulanacak Kurallar, İnegöl Belediyesi’nin ilçemizdeki müteahhit ve mühendisler ile yapılan istişareler sonucunda revize edildi. Yeni kurallara göre 3 katlı yapıların çatısını dubleks yapma işlemi sona erdi.

Yayınlama: 09.02.2016
3.947
A+
A-

Dün gerçekleştirilen İnegöl Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı’nda İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nce hazırlanan “Çatı ve Çatı Arasında Yapılacak Piyeslerde Uygulanacak Kurallar” maddesi görüşüldü.

 

Konu ile ilgili kısa bir konuşma yapan Belediye yetkilileri, “Önceden kademeli çatı izni veriliyordu. Bunu vatandaşlar kat gibi yaptı. Dolayısı ile kademeli çatı yapılamaz hükmü gelecek. Vatandaş 3 kat değil de 2 kat yaptığı zaman 2. katın çatısını kademeli şekilde yapabilecek. 3 kat yaptığı zaman saçak sıfırlanacak. Bu karar Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Belediye İmar Müdürlüğü üyeleri ile toplantı yapılarak istişarelerde bulunuldu. Her madde tek tek tartışılarak ortak kararlara varıldı” dediler.






 

MADDELER

Maddelerle ilgili açıklamalarda bulunan yetkilileri; “Kademeli çatı yapılamaz. Ancak; uygulama imar planında belirtilen kat yüksekliğinden eksik kat yapılması durumunda kademeli çatı yapılabilir. Çatı eğimi saçak ucunu sıfırlayacak şekilde maksimum yüzde 50’yi geçmeyecek birinci eğim ve maksimum 4,5 metre mahya yüksekliğini aşmayan, minimum yüzde 33 meylin altına düşmeyen ikinci eğimle iki eğimli çatı yapılabilir. Çatı arası piyes yapılmıyorsa çatıda terasa çıkış kapısı ve merdiven çıkışında maksimum 2 metreyi geçmeyen çatı feneri yapılabilir. Çatı arası piyes duvarları saçak ucundan 3 metre, fenerler 2,5 metre geriden başlayacak. Çatı eğimi saçak ucunu sıfırlayacak. Fenerin yükseldiği ait olduğu döşeme üst kotundan 3,5 metreyi geçmeyecek şekilde düzenlenecek ve mahyayı hiçbir koşulda geçmeyecek. Fener içine yapılacak pencere alanı serbest olacak. Çatı arası piyeslerde birden fazla fener birbirine bitişik yapılarak bant pencere oluşturulamaz. Çatı arası piyeslerdeki duvar kalınlıkları 20 santimetrelik taşıyıcı duvar olarak projelendirilecek. Çatılarda kalkan duvarların içinde kalan kolonlar çatı eğimine göre devam edecek, piyes yapılması durumunda bölme duvarların üzerinde 20×20 santim ebadında hatıl yapılacaktır. 1,5 metre ebadında yapılan kapalı veya açık çıkmaların üzerine yapılan saçak genişliği 0,50 metreyi geçmeyecek şekilde projelendirilecek, her halükârda saçak uzunluğu bahçeli nizamlarda 1,20’yi, bitişik nizamlarda ise hiçbir şekilde parsel sınırlarını aşamaz. Çatıdaki ortam terasın kapı ölçüleri 0.90’dan fazla, 1,70’den az olamaz. İmar planında belirtilen kat sayısının altında, 2 katlı yapılan nitelikli yapılarda çatı arası piyes oluşturulmayan çatılarda farklı çözümlerin uygulama yapılmasında belediyesi yetkilidir. Çatı arası piyes çözümlerinde diğer maddelerdeki uygulamalar geçerlidir. Bu tip nitelikli yapılarda eğer merdiven atı arasına ulaşmıyorsa 80×120 cm ölçülerinde çatıya çıkış için boşluk bırakılabilir ve buna uygun portatif merdiven yapılabilir. Bir katta birden fazla daire çözümlü projelerde çatı arası piyes etkili olduğu dairenin toplam metrekaresini geçemez. Ortak merdiven evleri ve asansör kuleleri çatı gabarisini 0,50 metre geçebilir. Çatı arası piyeslere çıkan merdivenlerde diğer merdiven şartları aranmaz. Çatıda kullanılacak malzemelerin ahşap dışındaki çelik çatı çözümleri hesapları yapılarak projelendirilecek. Çatı fener formları serbest olarak şekillendirilebilir. Konutlarda çatı kaplama malzemesi olarak tek kat olumlu trapez saç, polyester oluklu levhalar ve atermit gibi malzemeler kullanılamaz. Konut harici yapılarda tonoz çatı uygulaması yapılabilir. Uygulama imar planında ayrık nizama tabi yerlerde iki tarafa meyilli çatı yapılabilir” ifadelerini kullandılar.

 

Görüşülen madde meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş