Emniyet’ten öğretmenlere seminer

İnegöl Toplum Destek Büro Amirliğine bağlı Toplum Destek Polisleri, İstaş Kentaş İlköğretim Okulun da görev yapan öğretmenlere dolandırıcılık ve hırsızlık konulu bilgilendirme semineri icra etti.

Yayınlama: 07.01.2016
662
A+
A-

Seminer öncesi açıklamalarda bulunan İstaş Kentaş İlköğretim Okulu Müdürü Orhan Erdoğan, ‘’İnegöl toplum destekli polis arkadaşlarımız bu gün okulumuzda öğretmen arkadaşlarımıza bilgilendirme toplantısı yapacak. Toplum destekli polislerin İnegöl’e ne gibi hizmetler yaptıkları konusunda bir seminerde bulanacaklar öğretmen arkadaşlarımızda öğrencilerimize bunları anlatacaklar. Ben başta İnegöl Emniyet Müdürümüze ve Toplum Destekli Polis arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum ‘’şeklinde konuştu.

 

KÜÇÜK SORUNLARI VATANDAŞIN DESTEĞİ İLE BÜYÜMEDEN ÇÖZÜYORUZ






Öğretmenlere, toplum destek polisinin dünyada ki geçmişini, 155 Polis İhbar hattını, Polisin ne iş yaptığını, vatandaşın neden mağduriyet yaşadığını ve dolandırıcılık konularını anlatan Toplum Destek Polisi Ahmet Talak, ‘’Toplum destekli polis birimi dünyada 25 yıl önce başlamış. Kırık Camlar teorisinin felsefesiyle başladı bu birim. Felsefe şunu görmüştür küçük düzensizliklerin oldukları yerde büyük düzensizlikler başlar. Biz de şöyle yapıyoruz, küçük düzensizliklerin olduğu yerde toplumun desteğini alarak büyümesini engelliyoruz. Bir ihbar geldi metruk binada ki bir sıkıntıdan ötürü önce geliyoruz bu metruk binayı fotoğraflıyoruz. Burada daha sonra güvenlik açıklarını tespit ediyoruz, bu açıklar belediyeyi ilgilendiriyorsa belediyeyi, elektriği ilgilendiriyorsa bağlı olduğu birimi bilgilendiriyoruz ve böylece küçük düzensizlik, toplumun da desteği ile büyümden önleniyor”

 

TELEFONDA POLİSİM, SAVCIYIM DİYEREK PARA TALEP EDENLERE KANMAYIN

“İnegöl’de telefon dolandırıcılığı çok yüksek ve bu mağdurların için de öğretmenler de var. Burada ki asıl konu insanların polisle iletişimsizliğinin olduğudur. İnsanın en büyük 2. İhtiyacı yeme içmeden sonra güvenlik ihtiyacıdır. Ama biz ihtiyaç duyduğumuz birimler ile irtibatta değiliz. Bunun nedeni de bilinç atlında ki çocukların korkutulması veya polisin değişik algıları yüzünden polis ile irtibat kuramıyoruz. Bu şekilde olunca da polise yabancıyız ve polis ne iş yapıyor bilmiyoruz. Dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemlerden biri de telefon dolandırıcılığıdır. Örnek veriyorum size bir telefon geliyor ve telefonda sizin çok yakın tanıdığınız bir isim çıkıyor, eşiniz, anneniz, babanız gibi. Aslında arayan sizin tanıdığınız kişi değildir bir program sayesinde başka bir numaram aransanız da ekranınıza görünen sizde kayıtlı kişi olacaktır. Ve bu program sayesinde siz arandığınızda eşinizin veya bir yakınınız sizi aradığını zannediyorsunuz, telefonu açtığınız da kişi size polis olduğunu ve ailenizi terör örgütü ile ilişki içerisinde olduğunuzu iddia ediyor, arkadan telsiz sesleri geliyor. İster istemez korkuyorsunuz polis şuan eşimin veya bir yakınımın yanında diyorsunuz. Daha sonra telefonu sözde savcı alıyor ve isminizle hitap ederek, “beyefendi ben cumhuriyet başsavcısıyım” diyerek kendini polis diye adlandıran kişinin söylediklerini tekrar ediyor. Örneğin 20 bin TL para verin bu işi çözelim diyor ve ekliyorlar “3 gün içerisinde ödediğiniz para size geri iade edilecek”. Siz de bu şekilde inanıyorsunuz hem de parayı garantiye alarak. Bu şekilde İnegöl de çok sayıda dolandırıcılık yapıldı”

 

“POLİS SİZİ 155 POLİS İHBAR HATTINDAN ARAMAZ”

“Diğer dolandırıcılık türü ise internet üzerindendir. Facebook üzerinden hesabınızı çalıyorlar ve sizin adınıza sizin yakın olduğunuz bir kişiyi inceleyerek mesajlaşıyorlar. Hassas olduğu konu üzerinden de dolandırıyorlar. Sizi 155 olarak arayabilirler, bankacı olarak arayabilirler, sigortacı olarak arayabilirler. Polis sizi asla 155’den aramaz, PTT’nin tahsis ettiği sabit telefon numarasından ararlar. Bunlar dikkat etmemiz gereken hususlar”

 

“155 POLİS İHBAR HATTIN ARAMAKTAN KORMAYIN”

“Bir diğer problem ise 155 ihbar mekanizmasıdır. İnsanlar 155’i deşifre olurum kaygısı ile aramıyorlar. 155 ad soy isim, adres bilgileri ve telefon numaraları kesinlikle gizli tutulur bu nedenle 155’i aramakta çekinmeyin. İnsanlar Mezitler’de aracınız kaldı diye sorduğumuz da insanlara bize gelen cevaplar şunlar; çekici, eşim, ablam, babam. Hiç kimse polisi ararım demiyor. Şunu bilmek lazım polis 23 saat esasına göre çalışır ve oraya gelir. Dubalarını dizer, çakar lambalarını koyar ve sizin başka kişilerle tehlikeye girmenizi ortadan kaldırır ve size de yardımcı olur’’ Dedi.

 

“ÇELİK KAPILARI KİLİTLEMEDEN KAPATMAYIN”

Seminere Ev hırsızlıkları konusu ile devam eden Toplum Destek Polisi Gürcü ;‘’Evden hırsızlıkların en büyük nedenlerinden biri zil çaldığın da ‘’kim o ‘’ demeden kapının açılmasıdır. Biz kimseye sormadan açtığımız için kapıyı kapatıp içeriye giriyoruz. Belki gelen kişi inceleme yapıyordur. Çelik kapılar kilitlenmeden kapatılırsa hırsızlar tarafından sus şişesi veya plastik ile açabilirler o nedenle kapılarımızı kilitleyelim” şeklinde konuştu.

 

Seminer sonrasında Toplum Destek Büro Amirliğine Bağlı Ekipler, öğretmenlere dolandırıcılık ve hırsızlık konularının işlendiği el broşürleri dağıttı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş