İnegöl’de gıda üretimi ve satışı yapan büfelerin gelişi güzel satışlarının önüne geçmek, tek tip uygulama ile görselliği artırmak amacıyla İnegöl Belediye Meclisi düğmeye bastı.
İnegöl Belediyesinin Şubat ayı meclis toplantısında gündeme gelen Büfeler ile ilgili düzenleme yapılması maddesinin görüşülmesi esnasında konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Kaldırım işgalleri gibi dikkat çeken bir madde. Çevre ve Sağlık Komisyonumuz uzun süre çalıştı. Bende birkaç toplantılarına katıldım. Arazide tespitler yapıldı. Konu, sanayideki adı büfe olup, her türlü yemeğin piştiği, hijyenin ayaklar altında olduğu manzaralara karşı, esnafın işleri de düşünülerek yapılacak değerlendirmelerdir. 250 kişilik yemek yapan büfeler dahi var. Fabrikalara yemek yapanlar var. Büfe deyince paket ürünler satan, çay-tost satan yerler algılardık ama fabrikalara yemek yapan büfelerimiz var” dedi.
Büfe denetlemeleri ile alakalı bilgi veren Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Serap Aytemur, “Çevre ve Sağlık Komisyonu olarak Belediye mülkiyetinde bulunan işyerlerini çevre sağlığı, şehir estetiği, görüntü kirliliği ve amacı dışında kullanılmaları nedeniyle yapmış olduğumuz çalışmalarda 120 işyeri gezildi. Bunlardan bazıları kapatıldı, bazılarının da olması gereken standartlara ulaştırılmasına karar erildi. 2 Ocak’ta yapılan toplantıda bu işyerleriyle ilgili karar verildi” diye konuştu.
“İnegöl’e yakışmıyor”
Amaçlarının kimsenin ekmeğiyle oynamak olmadığını ifade eden Başkan Aktaş, “1 milyar dolar ihracat yapan İnegöl insanının sağlığını düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. Bunlar yeşil alanda konuşlandırılmış yerler. Sosyal ihtiyacı karşılıyorlar ama bunu karşılarken, idari yaptırımlarımızı uygulamamız gerekiyor. Bu değişim ve dönüşümün sağlıklı yapılması noktasında kararlar alındı” dedi. Çevre ve Sağlık Komisyonunca alınan kararları aktaran Başkan Aktaş, “30 Haziran 2017 tarihine kadar 5 adet büfe iptal edilecek. Kira tahakkukları kesildi, 6 ay süreleri var. Süreç dolduğunda tamamen yerlerinden kalkmış olacaklar. Değişim olacaklar, idarenin uygun gördüğü ebatlar çerçevesinde en fazla 24 metrekare kapalı, 24 metrekare de açık alandan oluşabilecek. İhtiyaçların karşılanması doğrultusunda açık alanların da olması gerekiyor. Halihazırda çok küçük dokunuşlarla değiştirilecek büfeler de var. 24 metrekare yapmak zorunda değil, 18-20 de olabilir ama genelde uygulaması 24 metrekare. Kapalı alanlar 8 TL, açık alanlar 4 TL. Acayip fiyatlar var. Bu bir haksızlık, hak gaspı. 24 metrekare ful kapalı, 24 metrekare ful açık yeri olan bir işletme takdir edersiniz ki 250-300 TL’lik bir kirası olacak. Ekibimiz tarafından kazıkları çakılıp kendisine şekli ile ilgili alternatifler sunulacaktır. Tek tip takıntımız yok ama öyle yer vardır 6’ya 4, öyle yer vardır 8’e 3 boyutta uygulanır. İnegöl Belediyesi’nin sağladığı imkanlar dahilindeki büfe olarak göz önüne gelecek. Buralarda sadece büfe ürünleri satılacak. Döner, sulu yemek, fabrikalara yemek üretimi gibi işlemler yapmak isteyenler bu işin odasına kayıt olup ilgili ruhsatları almalı. Kendilerine; gidip oralarda bu işi yapın diyeceğiz” dedi. İnegöl’deki büfelerin restore edilmesi konusu oylanarak oy birliği ile kabul edildi.