Bursa Balkan Kadınlar Derneği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa İncirli Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek olan “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla düzenlenecek Uluslararası Kadın ile Barış Sempozyumu programına katılacak olan Bosna’da savaş mağduru olmuş kadınların ilk durağı İnegöl oldu.
Uluslararası Kadın ile Barış projesi kapsamında faaliyetlerini sürdüren Bosnalı kadınlar, Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın misafiri olarak ilk önce ağırlanırken İnegöl Kent ve Mobilya Ağaç Sanayi Müzelerini gezerek şehir hakkında da önemli bilgiler aldılar.
Bosna’da savaş mağduru olmuş kadınlar grubunun başında Bursa Balkan Kadınlar Derneği Başkanı Hayriye Kosova ile Dünya Boşnaklar Kongresi Türkiye Koordinatörü Hamza Yavuz yer aldı.
İnegöl’ün önemli değerleri hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Başkan Aktaş; “250 bin nüfusuyla önemli bir ticari, sanayi ve tarım şehri olarak geleceğe umutla bakan bir kent olarak Mobilya’nın başkenti vizyonuna sahip bir konum içerisindeyiz. İrili ufaklı 2 bin mobilya firması ile 30 bin kişinin çalıştığı bir mobilya sektörümüz var. Bununla beraber düzenlediğimiz fuarlar ve mobilya AVM ile bu sektör bizim için şehrimizin parlayan yıldızıdır” dedi.
Bosna’da kardeş şehrimiz olan Donji Vakuf’ta Ramazan ayında iftar çadırı açıyoruz diyerek konuşmasına devam eden Aktaş; “Donji Vakuf’ta ihtiyaç sahiplerine erzak dağıtımı da gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bir spor tesisinin oluşturulmasına da destek verdik. Ahududu projesi kapsamında 50 aileye ulaştık. Aynı zamanda Bosna savaşında kahramanlıklar göstermiş olan Donji Vakuf Belediye Başkanı benim yakın bir dostum. Dönem dönem heyetlerimiz ile gerçekleştirdiğimiz ziyaretler ile iki kardeş şehir arasında köprü kurarak yakın ilişkiler kurulmasına vesile oluyoruz” dedi.
Biz Bosna davasına hiçbir zaman milliyetçilik gözüyle bakmadık diyen Aktaş; “Avrupa’nın ortasında Bosnalı Müslümanlara yapılanlar bir zulümdü. Biliyoruz ki kelimelerin tarif edemeyeceği kadar acılar yaşadınız. Bu acıları sizlere unutturmak ve birlikte daha güzel günlere ulaşmanız için biz sizlerin her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz. Türkiye’de yaşayan her insanın gönlünde Bosna’dan bir parça vardır. Dualarında da her zaman Bosnalı Müslümanlar yer etmektedir.
Savaş Mağduru Kadınlar Derneği Başkanı Bakira Haseçiç de konuşmasında, “Biz Bosna iç savaşında mağdur olan kadınlar olarak yaşadığımız bütün acıları bir kitap haline getirdik. Bu kitapta katil olan savaş suçlularının yaptıkları ile kendilerine verilenen cezalar yer alıyor. İnşallah bu kitap en kısa zamanda Türkçe’ye çevrilerek yaşadıklarımızın Türk kadınları tarafından da bilinmesini istiyoruz. Savaş mağduru kadınlar olarak tek istediğimiz, sürdürdüğümüz haklı davamızda Türk kadınlarının bizi anlamaları ve her zaman bizim yanımızda olmalarıdır.
Hasesiç ayrıca, savaş suçlularının, kadınlara karşı suç işleyenlerin cezalandırılması için yaptıkları hukuki mücadelenin sürdüğünü kaydederek; “Bizim için en önemli ve bizleri mutlu edecek olan bu ayın 24’ünde cezası açıklanacak savaş suçlusu Radovan Karadziç hakkında verilecek karar olacaktır. Şunu da çok iyi biliyoruz ki Aliya İzzetbegoviç Bosna’yı Türk Milletine emanet etmiştir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Saraybosna Kanton Meclis Başkanı Prof. Dr. Ana Babiç ise, savaşta yaşanılanlar ve savaş sonrası durum ile ilgili bilgiler vererek başladığı konuşmasında; “Radovan Karadziç önderliğinde Sırplar tarafından Bosna’da bir soykırım yapılmıştır. Savaş sırasında mağdur olan Bosnalı kadınlar çok büyük acılar çekmiştir. Türk Milletinden istediğimiz savaş mağduru olan kadınlarımıza destek olsunlar, bu haklı davalarında bizleri yalnız bırakmasınlar. Kadınlarımız bayramlarını Karadziç hakkında verilecek karar sonucunda kutlamayı bekliyorlar” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Aktaş bu özel günün anısına Bosna savaşı mağdur kadınları adına Bakira Haseçiç, Prof. Dr. Ana Babiç’e ve heyetin gelmesine vesile olan Bursa Balkan Kadınlar Derneği Başkanı Hayriye Kosova ile Dünya Boşnaklar Kongresi Türkiye Koordinatörü Hamza Yavuz’a çini takdiminde bulundu.
HABER: Serhat ÇİÇEK