Kent Konseyi öncülüğünden geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen vefa ve hatırlama gecesinin ikincisi geçtiğimiz Cuma akşamı gerçekleştirildi. Mobilya Müzesi çok amaçlı salonunda düzenlenen program da İnegöl’ün geçmişinden bu yana önemli katkıları olmuş, İnegöl’ü Türkiye ve dünya sathında tanıtan ünlü 17 isme Vefa plaketleri verildi. İnegöl ile alakalı anılarını anlatan İnegöllüler kâh duygulandırdı kâh güldürdüler.
17 KİŞİYE
Futbolcular İsmail Güldüren ve Ayhan Akman, Öykücü Yazar Cemil Kavukçu, TRT Sanatçısı Memduh Cumhur, Psikolog Prof. Dr. Adnan Erkuş, Diş Hekimi ve Eğitimci Prof. Dr. Mustafa Ülgen, Emekli Eğitimci ve İmam Hatip Lisesi Kurucusu Müdürü Nusret Vardar, MHP Bursa Eski Milletvekili Burhan Orhan, İnegöl Belediyesi eski Başkanı Refik Tabakoğlu, AK Parti Bursa eski Milletvekili Sedat Kızılcıklı, 3. Ana Jet Üst Komutanı olan Tümgeneral Haluk Şahar, Hürriyet Spor Yazarlığı ve Süper Lig Spor Muhabiri İsmail Er, Ressam ve Keçe Sanatçısı, Küresel Mirası Taşıyıcı Sanatçı ödülünü alan Mükerrem Turhan, Refah Partisi Bursa eski Milletvekili Dr. Ahmet Sünnetçioğlu, İnegölspor yöneticiliği ve İnegöl Müzik Derneği Kurucu yöneticisi Fikri Bayraktar ve Sporcu Nihat Güner’e vefa plaketleri verildi.
VEFA, BİZİM İÇİN İSTANBUL’DA BİR SEMT DEĞİLDİR
Programın açılış konuşmasını yapan Kent konseyi Başkanı Haydar Cerrah bir konuşma yaptı. Haydar Cerrah, Kent Konseyi ve İnegöl Belediyesi işbirliğinde bu yıl 2’ncisini düzenledikleri bu özel gecede çok özel anlar yaşanacağını ifade ederek, “Bir kısmı İnegöl’de yaşayan ve bir kısmı da ülkemizin çeşitli şehirlerinde yaşayan birbirinden kıymetli 17 kişiye bu akşam burada plaket takdim edeceğiz. Yoğun işlerini erteleyerek bu programa katılan tüm konuklarımıza çok teşekkür ediyorum. Konuklarımızın ortak özellikleri İnegöllü olmaları ve İnegöl’e hizmet etmeleridir. Bu akşam bazen duygulandıran, bazen de çok komik gelecek anılara ve olaylara şahit olacağımızı şimdiden söyleyebilirim” diyen Cerrah, “Bugün İnegöl’e gelen kıymetli misafirlerimizin 8 kişi, 8 ayrı okulda kariyer söyleşisi yaptılar. Mobilyanın başkenti olan İnegöl’ün gelecekte sporun, kültür ve sanatın da başkenti olmasını arzu ediyoruz. Bizler köküyle gövdesiyle, meyvesiyle büyük bir milletiz. Toprağın üzerindekiler kadar altındakiler de bizim için çok değerlidir. Vefa, bizim için İstanbul’da bir semt değildir” dedi.
MEVLANA’NIN ÖĞÜDÜNÜ DÜSTUR EDİNDİK
İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Mevlana2nın bir sözü ile başladı konuşmasına. “Mevlana der ki; dostlarını daima vefa ile hatırla can, arayan sen ol, bulan sen. Tanıyan sen ol, kucaklayan yine sen. Kula vefası olmayanın hakka vefası olmaz” sözünü anımsatan Aktaş, şöyle konuştu: “742’nci vuslat yıl dönümünde saygıyla andığımız Hz. Mevlana’nın bu öğüdünü kendimize düstur edinerek 2 yıldır dostlarımızı anmak için burada toplanıyoruz. Geçen yıl 1’incisini yapmıştık. Ben burada doğmuş büyümüş bir kardeşiniz olarak şehrimle gururlanıyorum. Allaha şükürler olsun ki biz paşalar da yetiştirmişiz, siyasetçiler de yetiştirmişiz, biz devlet adamları da yetiştirmişiz, bürokratlar da yetiştirmişiz… Velhasıl İnegöl olarak mobilya ve köftede nasıl ün salmışsak, inanıyorum ki bu değerli büyüklerimizle ünümüz daha da artacak. Vefa İstanbul’da bir semtin ya da bozacının adı değil. Vefa gerçekten önemli. Keşke onlara daha fazla buluşabilsek. Ama hepsi üst düzey görevlerde. Belki İnegöllü olsa da programı her zaman uymayanlar var. Ben hepsine çok teşekkür ediyorum. 8 ayrı okulda çocuklarımızla bir araya geldiler. Gerçekten bu devirde çocuklarımızın rol modelle ilgili büyük sıkıntısı var. Hepsi ayrı ayrı bir değer ve tecrübelerini, bilgilerini çocuklarımızla paylaştılar.” Dedi.
TADI DAMAĞIMDA KALDI
Kaymakam Ali Akça ise, “Ahde Vefa’nın birinci programı tadı damağımda kalmıştı. O tadı bu akşam yaşamak arzusundaydım. Bir programa katılıp yeniden buraya geldim. Buda damağımda kaldı, artık üçüncü programı bekleyeceğiz.” Dedi.
Konuşmaların ardından vefa plaketine layık görülen Türkiye’de ve İnegöl’ün geleceği için önemli destekler sağlayan 17 İnegöllü sırasıyla sahneye çağrıldı. Sahneye çağrılan İnegöllüler sırasıyla duygularını paylaştılar.
FENERLİ ESKİ FUTBOLCU
Fenerbahçe eski futbolcusu ve birçok kez Milli Takım forması giyen İsmail Güldüren, “Bu ödüle layık gören herkese teşekkür ederim” dedi.
GALATASARAY ESKİ OYUNCUSU
Futbol kariyerinde Galatasaray’ın bel kemiği olan ve efsane Galatasaray kadrosunda UEFA kupasını kaldıran aslen İnegöllü olan Ayhan Akman’da, İnegöllü olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu vefaya layık gören herkese teşekkür etti.
Hürriyet Spor Yazarlığı ve Süper Lig Spor Muhabiri İsmail Er ise, “İnegöllü olmaktan gurur duyuyorum. Bizde mesleğimiz süresince süper ligde İsmail Güldüren ve Ayhan Akman gibi oyuncuların peşinde koştuk. Bu vefayı bize layık görenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Akademisyen Yazar İnegöllü Rauf Kavukçu’da, “İnegöl’ün o eski dönemlerinde nüfusu 40’lerdeyken İnegöl’ün Alanyurt bölgesine büyümesini söylemiştik. Şu an İnegöl o kadar çok gelişmiş ki nüfusu 242 binlere gelmiş. Önemli bir şehir haline gelmiş” dedi.
BENİM İÇİN EN BÜYÜK ONUR İNEGÖLLÜ OLMAK
İnegölspor yöneticiliği ve İnegöl Müzik Derneği Kurucu yöneticisi Fikri Bayraktar, “Benim için en büyük onur İnegöllü olmak. İnegöl’ü çok seviyorum” dedi.
ÜNLÜ RESSAM
Ressam ve Keçe Sanatçısı, Küresel Mirası Taşıyıcı Sanatçı ödülünü alan Mükerrem Turhan, “Bu geceyi düzenleyen başta Belediye Başkanımız olmak üzere Kent Konseyine teşekkür ediyorum. Kent müzemizde bir sergi açmıştık. Tekrar herkese teşekkür ediyorum” dedi.
60 SENELİK HÜZÜN BİTTİ
TRT Sanatçısı ve Şair Memduh Cumhur, “Şu an içinde bulunduğumuz İnegöl belediyesi eski binası bizim için efsane bir binaydı. O dönemde Belediye başkanı bizim yakınımızdı. Ben çocuk yaşlarda iken teyzem, bayramda bize gelen belediye başkanının elini öpmemi ve okkalı harçlık vereceğini söyledi. Bende koşarak gittim elini öptüm ama para vermedi. Büyük bir hüzünle döndüm. Ama şimdi muhterem Belediye Başkanımızın bize lütfedeceği plaket 60 yıl önceki hüznümü ortadan kaldıracaktır.” Dedi.
İNEGÖL’ÜN GİRİŞİMCİ RUHU
Öykücü ve Yazar olan Cemil Kavukçu, Prof. Dr. Adnan Erkuş, Diş Hekimi ve Eğitimci Prof. Dr. Mustafa Ülgen, Emekli Eğitimci ve İmam Hatip Lisesi Kurucusu Müdürü Nusret Vardar, MHP Bursa Eski Milletvekili Burhan Orhan, İnegöl Belediyesi eski Başkanı Refik Tabakoğlu’da İnegöl’deki anılarından bahsettiler. AK Parti Bursa eski Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise 1966 yılına kadar İnegöl’de bir lisenin dahi olmadığını hatırlatarak, son yıllarda yapılan yatırımlarla İnegöl’de önemli liselerin ve Türkiye’de tek olan bir eğitim kampusunun yapılarak hizmete açıldığını aktardı. Refah Partisi Bursa eski Milletvekili Dr. Ahmet Sünnetçioğlu’da önemli ve komik olan İnegöl’ün siyasi hayatından bahsederek, İnegöl’ün girişimci ruhunun altını çizdi.
VEFA, VERENE BİR ŞEY KAYBETTİRMEYEN AMA ALANA ÇOK ŞEY KAZANDIRAN BİR ŞEY
3. Ana Jet Üst Komutanı olan Tümgeneral Haluk Şahar, “İnegöl deyince Bursa’da inip İskender yiyip daha sonra yürüyüp İnegöl’e gelip, İnegöl köftesini de yedikten sonra Süleymaniye mahallesinde Boşnak böreğini yemek aklıma gelir. Kalbimde her zaman İnegöllü olmanın vermiş olduğu mutluluğu ve hazzı her yerde yaşıyorum. Vefa bence bütün dükkanlarında raflarında olan ve bedavaya satılan ancak onu alıp hastasına verdiğiniz de büyük etki oluşturan bir ilaç. Vefa, verene bir şey kaybettirmeyen ama alana çok şey kazandıran bir şey. Onun için bu geceyi düzenleyenlere teşekkür ederim.” Dedi.
KOMUTANININ ELİNDEN PLAKETİNİ ALDI
Tümgeneral Şahan, Hava harp okulu yıllarında yüzbaşı rütbesi ile komutanlığını yapmış İnegöl Belediyesi eski Başkanı Cemal Arık’ın elinden plaketini aldı.
17 İSME VEFA PLAKETİ
17 önümle isme vefa plaketleri takdim edildi.