İNTARF 4. kez start aldı

Bu yıl MODEF çatısı altında düzenlenen 4. İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF) coşkulu bir açılış töreni ile start aldı. 12-15 Eylül tarihleri arasında açık olacak fuarın İnegöl tarımına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Yayınlama: 14.09.2015
464
A+
A-

Alınan karar sonucunda bu yıl MODEF çatısı altında gerçekleştirilen ve 4’üncüsü düzenlenen İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF) dün saat 14.00’da düzenlenen tören ile kapılarını açtı. Fuar Alanı’nda düzenlenen programa katılımın geçtiğimiz yıllara göre oldukça az olduğu gözlendi.

 

“ÜLKE EKONOMİSİNE 515 MİLYON TL KATMA DEĞER SAĞLADIK”






Programın açılışında bir konuşma yapan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Köftesi, Oylat Kaplıcaları ile ünlü olan ve ülkemizin mobilya başkenti olan İnegöl’ümüz tarımsal yönden de çok zengindir ve verimli topraklara sahiptir. İlçemizde 297 bin dekar alanda polikültür tarım yapılmaktadır. Kültür arazilerimizin; 178 bin dekarı tarla bitkileri hububat, patates, ayçiçeği, pancar gibi, 95 bin dekarı meyve arazisi, 11 bin 300 dekarı sebze arazisi ve 12 bin 300 dekarı nadas alanlarından oluşmaktadır. 2014 yılı verilerine göre ilçemizde yapılan tarımsal üretimin yüzde 88’i olan bitkisel üretim ile 451 milyon 812 bin TL, yüzde 12’si olan hayvansal üretim ile 64 milyon 437 bin TL ve toplamda 515 milyon 225 bin TL ülke ekonomisine katma değer sağlamaktadır. İnegöl kiraz, şeftali ve elma üretimiyle ilimizde birinci sırada yer alırken son yıllarda yükselen armut ve ceviz üretimiyle de iddialı duruma gelmektedir. Kurşunlu bölgemizde 5 bin dekar malçlı yediveren çilek yetiştiriciliği yapılmakta ve 20 bin ton civarında ürün alınmaktadır. Meyve fidanı üretiminde ilçemiz önemli bir yere sahiptir. Cerrah bölgemiz Türkiye’de çöğür üretimi yapılan tek bölgedir. Son yıllar da Bağcılık da bazı köylerimizde gelişmektedir. İlçemizde 14 bin dekarlık bir alanda 4 bin 200 ton çerezlik ayçiçeği, 17 bin dekarlık alanda da yağlık ayçiçeği üretimi yapılmaktadır” dedi.

 

ÜRETİMDE BURSA BİRİNCİSİ

Çelik, “Ziraat Odamız öncülüğü sonucunda Belediyemizin ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odasının destekleriyle yapılan çalışmalar neticesinde, 2013 yılında çerezlik ayçiçeğimiz İnegöl Alası markasıyla tescillenmiştir. Burada desteğini esirgemeyen Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş’a ve meclis üyelerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca İnegöl’ümüzde hayvancılık da gelişmiştir. 45 bin 700 küçükbaş, 18 bin 500 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Son yıllarda kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde artış görülmektedir. İlçemizin güneyi Uludağ’ın eteklerinde yer aldığından kestane, ıhlamur ve benzeri çeşitlerin bol olmasından dolayı arıcılığımız da gelişmiştir. Yıllık 150 ton bal üretimi ile Bursa’da birinci sırada yer almaktayız. Ortalama 6 bin civarında çiftçi ailesi her yıl Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırarak desteklemelere müracaat etmektedir. Çiftçilerimiz 297 bin dekar kültür arazisinin yüzde 90’ı için destekleme ödemelerinden faydalanmaktadır. Çiftçilerimize ortalama yıllık 7 milyon TL tarımsal ve hayvansal desteği tahakkuk ettirilmektedir. İlçemizde Boğazköy ve Babasultan Barajları ve 6 adet gölet bulunmaktadır. Babasultan Barajı’nın yeraltı sistemleri bitip cazibeli sulamaya geçtiğinde yetiştirilen ürünlerin çeşitliliği ve verimi artacağından çiftçilerimize ekonomik zenginlik katacaktır. Boğazköy ve Babasultan Barajlarının yapımının hızlandırılmasında büyük emeği geçen Milletvekilimiz Sayın Hüseyin Şahin’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Az önce bahsettiğimiz tüm verilerden anlaşıldığı üzere tarım ilçemizin can damarlarından biridir. Tarım ürünlerimizin reklamını yapmak, çiftçilerimizin ürünlerine yeni pazarlar bulmak ve çiftçilerimizin tarımdaki teknolojik yenilikleri yerinde görebilmeleri amacıyla bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz fuarımızın İnegöl ve bölge çiftçisine hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Bugün burada fuarımıza katılarak bizi onurlandıran kamu kurumları, siyasi parti temsilcileri, çevre il ve ilçelerden gelen Ziraat Odası Başkan ve yöneticileri, sivil toplum örgüt başkan ve yöneticileri, muhtar ve delegelerimiz, ve tüm ziyaretçilerimize saygı ve sevgilerimi sunarım. Hepiniz Allah’a emanet olun” şeklinde konuştu.

 

ÇİFTÇİLERİN AYAKTA DURMASI KOLAY DEĞİL

Kendisinin de İnegöl damadı olduğunu belirterek bir konuşma yapan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, “İnegöl ile ilgili yapılacak her türlü çalışmaya elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. İNTARF’a 2 saat önce gelip gezdim. Çok güzel görüntülerle karşılaştım. Çiftçiler Büyükşehir yasasıyla birlikte çok daha zor ve sıkıntılı bir sürece girdi. Çiftçilerin köy statüsünün bozulmasını çalışma etkinliğini azalttı. Çiftçilerin ayakta durmaları artık kolay değil. Tarımsal kooperatiflerin ve Ziraat kooperatiflerinin bulunması çok önemli, aksi halde Bütünşehir yasası ile köylerdeki çiftçilik bitebilir. Bu gibi çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz. Fuarda emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

TARIM VE HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİMİZ DEVAM EDECEK

Normal şartlarda İnegöl Tarım Fuarı’nı açık havada gerçekleştirmeyi planladıklarını fakat hava faaliyetlerinden dolayı fuarı içeriye almak zorunda kaldıklarını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, “Bu tarım fuarının burada açılmasında ve gelişmesinde emeği olan Sayın Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, AK Parti Genel Merkez Kongresi’ne katılmak zorunda kaldığı için aramızda bulunamadı. İlk kez ayçekirdeği ile başlayan fuar serüveni bu yıl İNTARF adı altında 4. kez gerçekleştiriliyor. Şehrimiz büyüyor, gelişiyor, mobilyası ile köftesi ile kaplıcası ile markalaşan şehrimiz tarım ve hayvancılığı ile verimli toprakları ile önemli bir zenginliğe sahip. Sanayi faaliyetlerinin yanı sıra tarım faaliyetleri de hız kesmeden devam ediyor. Bizler de İnegöl Belediyesi olarak her zaman şehrimizin büyümesi adına öncü olmaya, sektörlerin ihtiyaçlarına yardımcı olma konusunda öncü olmaya devam edeceğiz. Ayçekirdeğimiz İnegöl alası olarak tescillendi. Değerlenip markalaşmaya devam edecek. Bizler de tarımla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Salça makineleri, arı kovanları, kestane fidanı dağıtımı ve benzeri çalışmalarımız artarak devam edecek. Bunlar yeterli mi? Tabi ki değil. Desteklerimiz devam edecek. İnegöl’de tarım ve hayvancılığın daha da gelişmesi adına gayret edeceğiz. Fuarımız 12-15 Eylül tarihleri arasında açık kalacak. Fuara 15 adet kooperatifimiz katılım gösteriyor. Bunun yanı sıra birçok firmalarımız da katılım gösteriyor. Fuarımız bu sene daha da gelişmiş bir şekilde hizmet veriyor. Fuarın bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu vesile ile ülkemizde yaşanan tüm olumsuzlukların son bulması umuduyla fuarımızın ülkemize, ilçemize ve katılımcılarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

 

“VATANI EN ÇOK SEVEN GÖREVİNİ EN İYİ YAPANDIR”

Son olarak kürsüye çıkan Kaymakam Ali Akça ise, “Şükretmemiz gerekiyor. Bu güzel toprakları bizlere vatan olarak, yurt olarak nasip eyleyen Cenab-ı Allah’a şükretmemiz gerekiyor. Neticede bizlerin de sizlerin de gayesi, maddi ve kültürel değer üretip insanlığa hizmet etmektir, insanlarla paylaşmaktır. Kardeşlik üretme mecburiyetindeyiz, ekmek üretme mecburiyetindeyiz, iş, aş, teknoloji üretmek ve ürettiklerimizi insanlarla paylaşmak mecburiyetindeyiz. Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen olaylara şahit oluyoruz ama onlar bilsinler ki kim fitne fesat üretiyorsa bu vatana ihanet ediyordur. İnsanlık ile arasına mesafe koyan insanlarda huzur olmaz. Biz ekmek, buğday, sevgi, kardeşlik üretmek zorundayız. Bunu yaparsak vatan görevimizi en iyi şekilde yerine getirmiş oluruz. Bu vatanı en çok seven görevini en iyi yapandır. Görevimizi en iyi şekilde yapmak zorundayız. Terör, bu ülkede galip gelemeyecektir. Zaman, bir olma zamanıdır, diri olma zamanıdır. Zaman üretme zamanıdır. Çiftçilerimizin ürünlerinin sergilendiği güzel bir organizasyonda beraberiz. Çiftçilerimizin ürettiği güzel ürünlerin üretilmesinde katkıda bulunan teknolojik organizasyonların sergilendiği güzel bir organizasyondayız. Emekleriniz daim olsun. Yarınlarınız bereketli olsun. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimle selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından fuarın kurdelesi kesilerek açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra ise protokol üyeleri ve açılışa katılanlar fuarı gezerek incelemelerde bulundular.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş