Kahramanların günü böyle kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü, ülke genelinde olduğu gibi İnegöl’de de düzenlenen çeşitli programlarla kutlandı.

Yayınlama: 21.09.2015
467
A+
A-

19 Eylül Gaziler Günü, geçtiğimiz Cumartesi günü ülke genelinde olduğu gibi İnegöl’de de gerçekleştirilen çeşitli programlar ile kutlandı. Atatürk Anıtı önünde başlayan program çelenk sunumu ile son bulurken devamında Bursa Muharip Gaziler Derneği İnegöl İrtibat Bürosu ve 2 gazi ile aileleri ziyaret edildi.

 

“ANADOLU HALKININ ÖLÜM-KALIM SAVAŞI”






Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İnegöl Muharip Gaziler Derneği Başkanı Selami Seymen, “9 Eylül, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu, 13 Eylül 1921’de, 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi’nde sömürgecilerin maşası olarak Anadolu içlerine kadar ilerleyen, işgalci Yunan ordusunun Polatlı önlerinde durdurmuş, tarihinin en büyük yenilgisini yaşatarak, onu bozguna uğratmış ve kaçmaya mecbur etmiştir. Sonuç olarak düşman, bir sene sonra topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk Ordusunun 1683 2. Viyana Kuşatması’ndan beri süren geri çekilişine de son vermiştir. Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm-kalım savaşı olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi, sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan Sevr gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman askerleri canlarını ortaya koyarak Anadolu halkına böyle karanlık bir tablo yaşatmadılar. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, savaşın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti’nin yolunu açmıştır. TBMM’si, 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, Gazilik unvanı ile Mareşallik rütbesini tevcih etmiştir. 19 Eylül; 1919-1922 yıllarında Kurtuluş Savaşı’nda, 1950’de Kore de, 1974’te Kıbrıs’ta savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine kahramanca mücadele eden asker, polis tüm malul muharip gazilerin şeref günüdür. 19 Eylül Gaziler Günü; bu aziz vatana canını adayan kahramanlar günüdür.

 

ŞEHİT NURLANMIŞ, GAZİ ONURLANMIŞ ASKERDİR

Gazilerin Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcileri olduğunun ifade eden Seymen, “Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Şehit ve gaziler toprağı vatan, insanı ulus yapar. Vatan savunmasında, şehit ve gazi olmak kadar güzel kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Bilinmelidir ki, Türk halkının azim ve kararı, varlığından çıkan tüm neferleriyle her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza dek yaşatmaya muktedirdir. Anadolu tarihi boyunca, üzerinde barınmasını bilemeyen ve muktedir olamayan milletlere hiçbir zaman vatan olmamıştır. Türk milleti ise bin seneye aşkın bir zamandır güç ve kudretiyle Anadolu’yu kendisine ebedi vatan yapmıştır. Anadolu’yu kendine vatan yapan aziz Türk halkı tarihini kahramanlıklarla dolu bir zafer destanı olarak yazmış ve hiçbir şart altında vatan için malını, canını esirgememiştir. Bu gazi halkın onurlu timsalleri olan gazi ve şehit ailelerimize gönülden teşekkürü borç bilir. Ebedi komutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar dilerken bizleri bugün yalnız bırakmadığınız için hepinize önce şahsım adına sonrada Gazi arkadaşlarım namına teşekkür eder saygılarımı sevgilerimi sunarım” şeklinde konuştu.

 

Başkan Seymen’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammet Emin Akbaş; “Ya şehit ol ya gazi” adlı şiiri okuyarak duygu dolu anlar yaşattı.

 

Kahvaltı ile devam eden programda Bursa Muharip Gaziler Derneği İnegöl İrtibat Bürosu ziyaret edildi.

 

SAKARYA SAVAŞI BİR SAVUNMA SAVAŞIDIR

Bursa Muharip Gaziler Derneği İnegöl İrtibat Bürosu ziyareti esnasında bir konuşma yapan Kaymakam Ali Akça, bir dizi programla 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutladıklarını ve kutlamaya da devam ettiklerini belirten, “Çelenk sunma merasiminde değerli Dernek Başkanımızın güzel bir konuşması oldu. Neden 19 Eylül Gaziler Günü? Sakarya Savaşı tarih olarak 26 Ağustos’ta başladı ve 13 Eylül’de sona erdi. 22 gün süren, gerçekten ciddi bir mücadele. Ve binlerce şehit verildi, gazi verildi. Bilinenin aksine Sakarya Savaşı bir savunma savaşıdır. Yunan orduları Sevr’den sonra emperyal devletlerin yönlendirmesiyle İzmir’e çıkıyor ve Anadolu’nun içerisine doğru ilerliyor. En son Eskişehir ve Kütahya’da başarılar elde ediyor ve Türk ordusu hızlı bir şekilde Sakarya’nın doğusuna çekiliyor. Orada ciddi bir savunma hattı kuruluyor. Bu savunma hattında da ciddi bir direnç sergileniyor. Yunan ordusu çok yükleniyor ama o savunma hattını geçemiyor. Eğer Yunan ordusu Sakarya Savaşı’nda muvaffak olsaydı çok farklı bir tarih ve çok farklı bir güç elde edeceklerdi. Neticede bu topraklarda yaşayan insanların toprak, vatan, Kur’an, ezan gibi kutsallarına yönelik olan saldırılarında nasıl bir bütün olacağının en güzel örnekleri sergilenmişti. Rahmetli Atatürk’ün ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanı ile sulanmadıkça terk olunamaz.’ ifadesi de orada ifade bulunan güzel bir savaş taktiğidir. Neticede Yunan ordusu durduruluyor ve orada beli kırılıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi de 19 Eylül tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’e hem gazilik hem mareşallik unvanını veriyor. 19 Eylül tarihi bütün Türkiye’de Gaziler Günü olarak kutlanıyor. Savaşta şehit olanlara biz şehit deriz, neticede bu arkadaşlarımız makam olarak en üst düzeydedir. Şehitlikten sonra gelen makam da gaziliktir ki gazi arkadaşlarımız da en değerli varlıkları olan canlarını ortaya koymuşlardır ve Allah’ın bir lütfu sayesinde sağ salim dönen arkadaşlarımızdır. Burada birçok gazi arkadaşımız var ve ben kendilerine minnettarım. Gazilerimiz, şehitlerimizin yakınları bizler için elleri öpülesi insanlardır. Günlerini bir kez daha kutluyorum. Sağ olanlara sevdikleriyle uzun ömürler diliyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere sonsuzluğa göç etmiş bütün gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.

 

TOPRAKLARIMIZ ÜZERİNDE SÜREKLİ HESAPLAR YAPILIYOR

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Bugün 19 Eylül Gaziler Günü. Tüm gazilerimizin Gaziler Günü’nü kutluyorum. Hem kültürümüz hem inancımız gereği şehitlik ve gazilik çok özel makamlardır. İnegöl’ümüzde bu özel makama erişmiş çok değerli büyüklerimiz var. Bunlardan bir tanesi olan Kore Gazisi Ahmet amcamızı çok kısa süre önce sonsuzluğa uğurladık. Allah nur içinde yatırsın. Farklı şehirlerde de gaziler var ama bir araya toparlanamıyorlar. Buradaki gazi ağabeylerimize de çok teşekkür ediyorum. Sadece bugün değil 6 Eylül İnegöl’ün kurtuluşu, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve farklı vesilelerle her programda muhakkak suretle belediye olarak kendilerine temin ettiğimiz kıyafetlerle çok büyük bir nizam ve intizam içerisinde aynen o günlerdeki düzen içerisinde toplanıp bu coşkuya, heyecana ortak oluyorlar. Bugün onların kendi günleri. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Eğer biz bugün memleket olarak varsak, özgürsek ve hayattaysak gerek Kore’de, gerek Kıbrıs’ta gerekse de 70 sonrasında çeşitli terör olaylarında gazilerimizin ve şehitlerimizin verdiği mücadeleden dolayı dimdik ayaktayız. Tüm şehitlerimizi rahmetle anarken ölmüş gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum, hayatta olan gazilerimize sağlıklı ve hayırlı ömürler diliyorum. Gaziler Gününüz kutlu olsun. Allah bir daha bu memlekete şehit ve gazi verdirmesin. Bu toprakların üzerinde hep hesap ve kitap olunan topraklar. Dolayısı ile dönem dönem böyle şehit ve gazi haberleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın” ifadelerini kullandı.

 

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından İnegöl’de bulunan 2 gazi ve aileleri evlerinde ziyaret edildi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş