Kaldırım işgalleri tarih oluyor

İnegöl Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah, kaldırım işgalleri hakkında açıklamalarda bulundu. Belediye ve STK’larla çalışmaların yürütüldüğünü belirten Haydar Cerrah, İnegöl Belediyesinin yakın zamanda bir karar alarak, eskiten 40 cm’lik ürün serme mesafesinin de sonlanacağını ifade etti.

Yayınlama: 21.11.2014
710
A+
A-

Kaldırım işgallerinin sonlanması için gereken gayreti sarf ettiklerini belirten Haydar Cerrah, İnegöl’ün bu anlamda model alınabilecek bir şehir olabileceğini söyledi.

 

ÖNEMLİ OLAN ŞEHİRDE OLMAK DEĞİL ŞEHİRLİ OLMAKTIR






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah, İnegöl’ün temelde 3 sorunu olduğunu, ama kendilerine düşen sorunun kaldırım işgalleri olduğunu ifade ederek, “Konu kaldırımlarla ilgili. Değişimin olmadığını söylüyor vatandaşlar. Esasında İnegöl’ün bana göre 3 sorunu var. Hava kirliliği, trafik ve kaldırım işgalleri. Şimdi hava kirliliği konusu daha çok coğrafi konumdan dolayı. Trafik konusu ise İnegöl’ün ekonomik durumu yüksek olduğu için, araç gereç çok olduğu için, yollar ve genel anlamda problemler var. Kent Konseyi olarak bizim müdahale edeceğimiz alanlar değil. Bizim için alanımız olarak birinci konu bize göre kaldırım işgalleri. Bu sorunun her yerde karşımıza çıktığını gördük. Bizde gerek İnegöl Belediyesi ve STK’larla beraber çözüm noktasında gayret sarf ediyoruz. Meşhur üstad Cemil Meriç derki, “İki tip insan ardır. Birisi şehirde olanlar, diğeri şehirli olanlar”. Herkes şehirli olabilir. Şimdi  İnegöl’de bulunan herkes doğal olarak şehir de oluyor. Ama şehirli olabiliyorlar mı? Önemli olan şehirde olmak değil şehirli olmaktır” dedi.

 

BİZİM SAYGI VE EMPATİ KÜLTÜRÜ PROBLEMİMİZ VAR

Türkiye’de saygı ve empati kültürü probleminin olduğunu belirten Cerrah, “Bizim saygı ve empati kültürü problemimiz var. Batı birçok kurumunda bunu aşmış durumunda. Daha saygılı daha empatik yaşıyorlar. Bizde böyle bir sorun var şu anda. Saygı ve empati kültürünü yeniden birleştirmek için herkesin özverili çalışması lazım. Şunu da söyleyeyim; tabi sadece kaldırım işgallerini esnaf yapmıyor. Mesela kaldırımlara araç park eden insanlarda var. Sonra şikayetçi oluyoruz neden böyle diye. Yani araçlarında kaldırıma çıktığı bir başka ülke bilmiyorum. Bunlarında bir parça düzeltilmesi lazım” şeklinde konuştu.

 

KAHVE ÖNÜNDE SANDALYE ÇEKİP İNSANLARI SEYREDENLERE SELAM VERMİYORUM

Kahvelerin dışına taşan sandalyelere oturan ve insanları seyreden insanların, diğer insanlara eziyet ettiğini bu nedenle kahve önüne oturup insanları seyredenlere prensip olarak selam vermediğini ifade eden Cerrah, “Ben prensip olarak kahve önüne sandalye çekip oturup, yoldan geçenleri seyreden insanlara selam vermiyorum. Ben bunu doğru ve ahlaklı bulmuyorum. Hem yol işgalidir hem de yoldan geçen insanlara eziyettir, sıkıntı vermektir. Onun için selam vermiyorum. Böyle bir prensibim var. Burada kaldırımların ne kadar eziyetli ve ne kadar sıkıntılı bir durum olduğunu herkes, annesine ve eşine sorup öğrenebilir. Bence bu tarz bir empati yapmaları gerekiyor” dedi.

 

BEYAZ EŞYA ALACAKSAM, MANAVA GİTMEM

Esnafın kaldırım üzerine eşya sermesine anlam veremediğini söyleyen Cerrah, “Birde anlamakta zorlandığım konu esnaf eşyalarını neden dışarı çıkarır? Mesela manavlar, kahveler hediyelik eşyacılar, beyaz eşyacılar vb.. Yani ben domates alacaksam, zücaciyeye gitmem. Veya beyaz eşya alacaksam, manava gitmem. Yani herkesin tabelası belli ve ona göre alışverişimi yaparım. Bu esnafın eşyalarını, yani kaldırıma sererek ticaret anlayışını ben doğru bulmuyorum. Dolayısıyla burada herkesin kendi vitrinlerini süsleme çabasına girmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

DAHA ÖNCE 40 CM VARDI VE ODA KALKACAK

İnegöl Belediyesi’nin yakın zamanda karar alacağını ve kaldırımların tamamen boşalacağını belirten Cerrah, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: Tabi geçmişe göre biraz daha düzenlemeler oldu. Buradan şu müjdeyi verebilirim; Belediyeyle yapmış olduğumuz görüşmelerle, zannedersem Aralık ayında kaldırımlara ürün koymama ile alakalı bir karar alacak. Daha önce 40 cm vardı ve oda kalkacak. Bununla alakalı Denizli başta olmak üzere bir takım çalışmalar yapıldı. Ama ben İnegöl’ün bu konuda model alınabilecek bir yer olacağını düşünüyorum. Türkiye’nin çok az yerinde bu çalışmaların yapıldığını görüyoruz.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş