İnegöl Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, satıcı veya sağlayıcıların, fesih bildiriminin hüküm ifade etmesinden itibaren 15 gün içinde tüketici tarafından ödenmiş olan ücretin geri kalan kısmını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlü olduklarını belirterek tüketicileri uyardı.
Abonelik Sözleşmeleri Hakkındaki Yönetmeliğin 24 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazetenin 29246 sayısı ile yayınlanarak yürürlüğe girdiğini ifade eden TÜKODER Başkan Yardımcısı Şükrü Sütçü, “Abonelik Sözleşmeleri Hakkındaki Yönetmelik diğer sözleşmelere göre daha büyük tüketici kesimini ilgilendirdiğinden çıkan bu yönetmelik tarafımızca detaylı şekilde incelendikten sonra edindiğimiz bilgileri tüketicilerimizle paylaşarak hem Tüketici Kanunun hem de derneğimizin kuruluş amacına hizmet etmek için elimizden geldiği kadar sizleri bilgilendirmeye devam edeceğimizi belirtmek isteriz. Abonelik sözleşmesi, tüketicinin, belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmelerdir. Yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleşmelerin bir nüshasının kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur. Belirli süreli abonelik sözleşmelerine sözleşmenin belirlenen süre kadar uzayacağına ilişkin hükümler konulamaz. Ancak abonelik sözleşmesinin kurulmasından sonra, sözleşmenin sona ereceği tarihe kadar tüketicinin talepte bulunması veya onay vermesi hâlinde uzatılabilir. Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez” dedi.
Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin aboneliğe son verme isteğini yönetmelikle belirlenen süreler içinde yerine getirmekle yükümlü olduğunu belirten Sütçü, “Aboneliğin belirlenen süreler içinde sona erdirilmediği durumlarda, bu sürelerin bitiminden itibaren mal veya hizmetten yararlanılmış olsa dahi, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez. Satıcı veya sağlayıcı, fesih bildiriminin hüküm ifade etmesinden itibaren 15 gün içinde tüketici tarafından ödenmiş olan ücretin geri kalan kısmını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlüdür. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshedilmesi ile ilgili bildirim ve taleplere ilişkin işlemleri yerine getirmek üzere gerekli tedbirleri almak ve gerektiğinde uygun bir sistem kurup bu sistemi kesintisiz olarak açık tutmakla yükümlüdür. ” şeklinde konuştu.
24 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazetenin 29246 sayısı ile yayınlanarak yürürlüğe giren Abonelik Sözleşmeleri Hakkındaki Yönetmeliğe göre getirilen yenilikleri de sıralayan Sütçü, “Satıcı veya sağlayıcı sunulan mal veya hizmete ilişkin olarak tüketici ile abonelik sözleşmesi kurmak zorunda olup, yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleşmelerin bir örneği kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi, en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenmelidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesine konu mal veya hizmeti sözleşmeye uygun olarak ifa etmek zorunda olup, hizmete ilişkin ücretlendirme, hizmetin tüketiciye fiilen sunulmasıyla başlar. Sağlayıcı sunmadığı hizmetin bedelini tüketiciden talep edemez. Ancak, ön öd emeli hizmetlerde bu fıkra hükmü uygulanamaz (Faturasız hat). Satıcı veya sağlayıcı, bir plan çerçevesinde yapılması öngörülen bakım, kontrol, onarım ve benzeri sebeplerle mal veya hizmet sunumunu durduracak olması halinde, bu durumun başlangıç ve bitiş tarihini en az 48 saat öncesinden tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ya da basın yayın ve benzeri yollar ile bildirmelidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik süresince tüketicilere imzalamış oldukları sözleşme ve taahhütnamenin bir örneği ile tüketicinin abone olduğu tarifeye ilişkin ayrıntıları talep etmesi halinde tüketiciye yazılı olarak ücret almaksızın vermek ya da kendi internet sayfaları üzerinden tüketicinin erişimine sunmak zorundadır” ifadelerini kullandı.
Faturaların zamanında ödenmemesi durumunda uygulanacak gecikme zammı oranının 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 51. maddesine göre belirlenen oranını aşamayacağını belirten Sütçü, “Sözleşme süresi sonunda tüketiciden açık bir talep veya onay almadığı halde mal veya hizmet sunmaya devam eden satıcı veya sağlayıcı, sunulan bu mal veya hizmet için hiçbir bedel talep edemez. Satıcı veya sağlayıcı yönetmelikte belirtilen bilgileri içeren taahhütnameyi yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye vermek zorundadır. Süresi 1 yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde veya tüketicinin hizmetten yararlanmasına engel olabilecek geçerli bir sebebin varlığı halinde sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez. Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin aboneliğe son verme isteğini yönetmelikle belirlenen süreler içinde yerine getirmekle yükümlüdür. Aboneliğin belirlenen süreler içinde sona erdirilmediği durumlarda, bu sürelerin bitiminden itibaren mal veya hizmetten yararlanılmış olsa dahi, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez. Satıcı veya sağlayıcı, fesih bildiriminin hüküm ifade etmesinden itibaren on beş gün içinde tüketici tarafından ödenmiş olan ücretin geri kalan kısmını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlüdür. Taahhütlü aboneliğin süresinden önce iptal edilmesi durumunda ise satıcı veya sağlayıcının talep edeceği bedel, tüketicinin taahhüdüne son verdiği tarihe kadar tüketiciye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı kalmak zorundadır. Taahhütlü aboneliklerde tüketicinin yerleşim yerinin değişmesi ve taahhüt konusu hizmetin tüketiciye yeni yerleşim yerinde aynı nitelikte sunulmasının fiilen imkânsız olması durumunda, tüketici herhangi bir ödeme yapmaksızın aboneliğine son verebilmektedir. İnegöl Tüketiciyi Koruma Derneği olarak yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır diyerek bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da tüketicilerimizin bilinçlendirilmesi ve haklarının korunması için karınca kararınca hizmet vermeye devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.