İnegöl İlçe Müftüsü Kazım Güzel, yaklaşan kurban bayramı öncesinde ilçe halkına kurban bayramı ile alakalı dini bilgiler verdi. Güzel, “Kurban adet değil, ibadettir” dedi.
Makamında basın toplantısında düzenleyen İnegöl Müftüsü Kazım Güzel, Kurban bayramı vecibeleri hakkında detaylı olarak açıklama yaptı. Güzel, kurban kesmenin bir adet değil ibadet olduğunun da altını çizdi.
Tüm Müslüman aleminin kurban bayramını tebrik eden Müftü Kazım Güzel, “Kurban bayramının huzur mutluluk barış kardeşliğe vesile olmasını niyaz ediyorum. Terör belasından bir an önce kurtulmanın vesilesi olur düşüncesindeyim. İfade edilecek hacların kabul olmasını niyaz ediyorum. Kurban yaklaşmak demek. Kurban Allah’a yaklaşmanın sembolü, Müminlerin birbirleriyle yakınlaşma kaynaşmasının vesilesidir. Kurban hem Allah’a teslimiyetin vesilesi olmalıdır. Kurban ibadeti Hanif’i mezhebine göre vacip, şafi mezhebine göre sünnettir. Önemli bir ibadettir. Kurbanın gerek kuranda gerek sünnette dini dayanağı mevcuttur. Kurban kesmekle yükümlü olan Müslümanlar, hür mukim, dinen zengin olan kimselerin kurban kesmeleri dini bir vecibedir. Dini ölçülere göre zengin sayılmak demek, yaklaşık 80 gram altına borcu çıktıktan sonra bali olan kimsenin kurban kesmekle mükellef olduğunun ifadesidir.” Dedi.
Kredi kartı, taksit, ödeyebilecek gücü varsa borçlu olarak kurban kesmenin caiz olduğunu söyleyen Güzel, “Ancak borçlandığında borcunu ödeyecek imkanı yoksa, veya kredi kartı veya diğer yöntemlerle kurban kestiğinde faize bulaşacaksa, kurban kesilmemelidir. Gücü yetmiyorsa el alem ne der veya diğer insanlara karşı mahcup olurum düşüncesiyle kurban kesmek doğru değildir. Kurban bir adet değil ibadettir. İbadetler de el alem ne der değil Allah’ın rızası gaye edinilmelidir. Kurban kesilirken elbette temizliğe riayet edilmesi kul haklarına dikkat edilmesi hayvanlara zarar verilmeden kesilip sokakların caddelerin ve yeryüzünün kirletilmemesi kolluk görevinin ifasının bir gereğidir. Kurban genel mana da bayram namazından çıktıktan sonra kesmeye başlanılır, birinci, ikinci ve üçüncü günü kesilebilir. Keserken Allah’ın adıyla kesmek gerekir. genel mana da tekbir getirmek ve duasını okuyarak kesmek gerekir. Kurban kestikten sonra şükür namazı kılınabilir.” Diye konuştu.
Müftü Güzel, Kesilen kurbanın kanından alıp alına sürülmesi veya değişik şekillerdeki anlayışlar ibadetten çok adetin ifade olduğunu hatırlattı.
Kurban etinin değerlendirilmesi üçe ayıran Güzel, “Bir kısmını aileyle yemek, bir kısmını dostlarla, diğer kısmını da fakirlere dağıtmak gerekir. Derisinin değerlendirilmesine dikkat edilmelidir. Kurban derisini kasap ücreti olarak vermek caiz değildir. Etini vermek caiz olmadığı gibi… Ancak hayır kurumlarına verilebilir.” Şeklinde konuştu.
Kurban kesmek yerine sadaka vermek şeklindeki anlayışların kurban ibadetiyle bağdaşmayacağının altını çizen Müftü Güzel, “Sadaka ayrı bir ibadettir, kurban ayrı bir ibadettir. Genel anlamda sağlıklı olması kurban edilecek hayvanda aranan şartlardır. Vekaleten kurban kesme hususu da var. Diyanet vakfı olarak milletimizin kurbanlarını kesmek noktasında elbetteki kurumsallaşmaya sahip olduk. Dünya üzerinde bütün ülkeler de bizzat vakfımızın görevlileri tarafından kurban kesilmektedir. Kesilen yerlerde de ihtiyaç sahiplerine kurban etleri dağıtılmaktadır. Kurban vekalet ücretleri bankalara veya online sistemiyle yapılabilir. Kurban vekalet ücretleri ülkemizde 625, yurtdışında ise 450 TL’dir.” ifadelerini kullandı.