İnegöl’deki mahalleler arasında Kurban yetiştiriciliğinde önde gelen Kayapınar Mahallesi’ndeki hayvan yetiştiricileri, bu yıl kendi mahallelerindeki büyükbaş kurbanlık fiyatlarının 3 bin ila 6 bin arasında, küçükbaş kurbanlık fiyatlarının ise 500 ila bin TL arasında olduğunu ifade etti.
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile İnegöl mahalleler arasında Kurban yetiştiriciliğinde önde gelen Kayapınar Mahallesi’ni ziyaret etti. Sezai Çelik, Kayapınar Mahallesi’nin kurban yetiştiriciliğinde İnegöl’ün önde gelen mahallelerinden biri olduğunu ve Kayapınar’da 800 büyükbaş, 400-500 küçükbaş kurbanlık hayvan olduğunu ifade etti.
HAYVANLARIMIZ YAYLADA ORGANİK BESLENMEKTEDİR
Gerçekleşen köy ziyaretinde ilk olarak konuşan Kayapınar Mahallesi Muhtarı Levent Zengin, “Köyümüzdeki hayvancılığı kurban için yapmaktayız. Köyümüzün hayvanları yaylarda yetişiyor. Yayla hayvanlarıdır. Köyümüzde 800 büyükbaş hayvan var. Kurban bayramında köyümüzde kesim işleri de yapmaktayız. Hayvanlarımız yaylada organik beslenmektedir. Köyümüzde hayvancılık bu şekildedir. Köyümüzde bunun dışında süt hayvancılığı da vardır. Köyümüzde toplam 2 bin büyük baş hayvan, 3 bin tane de koyun bulunmaktadır” dedi.
GEÇEN SENE KÖYÜMÜZDE 700 HAYVAN SATILDI
Geçen sene Kayapınar Mahallesi’nde 700 kurbanlık hayvanın satıldığını ifade eden Zengin, “Kurbanlık için köyümüzde şu anda 800 büyükbaş hayvan var. Aşağı yukarı 400-500 civarı da küçükbaş hayvan var. Fiyatlarımız 3-6 bin arası büyükbaş, 5 yüz ve bin lira arası da küçükbaş hayvan satışımız olacaktır. Geçen sene köyümüzde 700 hayvan satıldı. Hayvan pazarında da yerimiz var ama sadece biz oraya 20 hayvan götürebildik. Çünkü geri kalanı zaten köyümüzde satıldı. Bizim köyümüzde 52 sertifikalı hayvan yetiştiricisi var. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı bizler için kurslar düzenledi ve oradan belgemizi aldık” dedi.
BİLİNÇLİ VE PROFESYONELCE YAPIYORLAR İŞLERİNİ
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Bugün Kayapınar köyündeyiz. Burada üreticiler ve muhtarımız var. Bu köyde yaklaşık 20 senedir büyükbaş kurbanlık yetiştiriciliği bakımından, İnegöl’ün hatırı sayılır köylerinden bir tanesidir. Ortalama 800 büyükbaş hayvandan aşağı düşmüyor. Bilinçli yapıyorlar. Her hanede çeşitli sayılarda hayvan var. Köyümüzde ayrıca süt hayvancılığı da yapılmakta. Toplamda 2 bine yakın hayvan sayısı var. Çeşitli kurumlarla buralarda açtığımız kurslarla, burada 52 tane üreticimiz kışın bu kursa gidip, diplomalarını aldılar. Yani bilinçli ve profesyonelce yapıyorlar işlerini. Bir özelliği de hayvanlar yayladan yeni indi ve doğallar. Yem vererek değil de doğal ortamda besleniyorlar. Hayvan pazarında da yerleri var. Hayvanların %80’i burada satılıyor” şeklinde konuştu.
BİZ YETİŞTİRİCİLİĞİN BELGESİNİ DE ALDIK
Son olarak konuşan hayvan yetiştiricisi Ümit Sarı, “Biz bu işle doğduk. Hayvanlarımız nisanın sonunda, mayıs 15 dedin mi yaylaya çıkar. Kurban bayramına 40-50 gün kala da yayladan iner. Bizinde kurbanlık satın alanlar gerçekten memnun kalıyorlar. Biz yetiştiriciliğin belgesini de aldık. Yani bu malın rahatsızlığı olduğunda yaylada yanımızda baytar olmadığı için gördüğümüz kurslarla artık daha bilinçlendik ve kendimiz bazı şeyleri yapabiliyoruz. Bizim malımızda gebelik, kapak anlamında hiçbir sorun olmaz. Bizim malımız doğaldır” ifadelerini kullandı.