Medeni Kanunun 90. yılını kutladılar

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Kadın Kolları, Medeni Kanunun kabulünün 90. yıldönümünü kutlayarak Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle andı.

Yayınlama: 18.02.2016
509
A+
A-

CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pakoğlu ve beraberindeki kadın kolları üyeleri, dün parti binasında bir program düzenleyerek Medeni Kanunun kabulünün 90. yıldönümünü kutladılar.

 

ÇAĞDAŞLAŞMA SÜRECİNİN ÖNEMLİ ADIMI






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pakoğlu, “17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanunun, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, aile yapısını toplumsal hayatın çağdaş kurallara göre düzenlenmesi açısından büyük önem taşır. Medeni Kanun, Cumhuriyet tarihimizin en önemli kazançlarındandır. Cumhuriyetin ilanından 3 yıl sonra kabul edilen Medeni Kanunun Türkiye’de çağdaşlaşma sürecinde önemli bir adımdır. 1926’da kabul edilen Medeni Kanun özellikle hak ve özgürlüklerin korunması, demokratik ve laik hukuk sistemine geçilmesi, Türk toplumunun uygar toplumlarda yer alabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Türk Medeni Kanunu ile akla, bilime ve toplumsal gelişmeye uygun hukuk düzenimizin temeli oluşmuştur” dedi.

 

“CUMHURİYETİ CUMHURİYET YAPAN TEMEK HUKUKİ DÜZENLEME”

Pakoğlu, “Toplumumuzun çağdaş bir yasaya kavuşmasını sağlayan, bu yasa ile; kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu resmi nikahın zorunlu hale getirildiği ve birlikteliklerin resmi bir devlet güvencesine alındığı, aile kavramı içerisinde değerlendirildiğinde en önemli unsurlardan, kadına boşama hakkının tanındığı, mirastan kadın ve erkeklerin eşit ölçüde faydalanmasının sağlandığı, çocukların yetiştirilmesinde eşlere ortak yükümlülüklerin getirildiği, bireyler arasındaki ilişkilerde çelişkilerin yok edilerek kadın ve erkek kavramlarının yeniden sorgulandığı ve eşitlik prensibinin ilke edinildiği modern bir hukuk siteminin benimsendiği görülmektedir. Kısacası Medeni Kanun, Cumhuriyeti Cumhuriyet yapan temel hukuki düzenlemelerden birisidir. ‘Mümkün müdür ki bir toplumun yarısı, topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin’ düşüncesi ile bizlere ışık tutan büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet, sevgi ve saygı ile anıyoruz. Kadın ve erkeğin toplumdaki her kesimin temel hak ve özgürlüklerine saygı göstermek en önemli vatandaşlık görevi olduğu gibi, insan olmanın erdemidir. Medeni Kanunun kabulünün 90. yıl dönümünü tüm Cumhuriyet Halk Partisi Kadınları olarak kutluyoruz” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş