Meyve fidanlarını budama eğitimi verildi

İnegöl Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çiftçilere yönelik, “Meyve Fidanlarında Budama ve Terbiye” semineri geçtiğimiz gün icra edildi. Düzenlenen seminerde budama ve terbiyenin amaçları ve nedenleri anlatıldı.

Yayınlama: 06.02.2015
599
A+
A-

Düzenlenen seminere İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Aksakallı, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 

SEMİNERLERLE ÜRETİM KALİTEMİZ ARTACAKTIR






Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, “1 Nisan 2014 tarihinde itibaren büyükşehir yasası uygulanmaya başladı. Bu bağlam da belediyelerin tarıma önem vermeleri daha da arttı. İnegöl Belediyesi olarak Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzü faaliyete geçirdik. Çiftçimize yönelik hizmetlerimiz devam etmeye başladı. Bundan sonra da o hizmetler artacak. İlçe tarım müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Merkezi müdürlüğümüzle işbirliğinde meyve fidanı budama konusunda seminer düzenledik. Bu şekildeki seminerlerle üretim kalitemiz artacaktır. Seminerin verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.

 

BUDAMANIN AMAÇLARI

İlk olarak budamanın amaçlarını konu alan Ziraat Mühendisi Orhan Sezer, ” Meyve ağaçlarında, tohumun çimlenmesiyle ağacın verime yatması arasında geçen devre gençlik, verime başlama zamanıyla verimden düşünceye kadar geçen devre olgunluk , bunu izleyen devre de yaşlılık devresi olarak üç fizyolojik yaşam devresi vardır. Budamanın değişik amaçları vardır. Bunları maddeler halinde sıralamak gerekirse;  Meyve ağaçlarında fizyolojik dengeyi en kısa zamanda oluşturmak ve korumak. Gövde üzerinde düzenli ve dengeli bir taç oluşumu sağlamak. Meyve ağaçlarının bakımını, meyvelerin derimini, zararlılarla savaş vb. teknik işleri kolaylaştırmak. Kurumuş, hastalıklı, ekolojik ve mekanik etkilerle zararlanmış, kırılmış dallar ile birbiri üzerine binmiş ya da dar açılı dalları kesmek. Karbon asimilasyonunu arttırmak amacıyla ışığın ağacın iç kısımlarına daha iyi girmesini sağlamak ve yaprak yüzeylerini arttırmak. Periyodisite’yi önlemek ve her yıl düzenli ürün almak. Meyve kalitesini iyileştirmek. Dikim zamanı ve bunu izleyen birkaç yıl içerisinde budama ile mahsule yattığı zaman, kırılmaksızın meyveyi taşıyacak şekilde kuvvetli gelişen ve geniş açılar yapan dalları seçerek, ağaca iyi şekil vermek” dedi.

 

 

FİZYOLOJİK ESASLARI

Fizyolojik esaslar konusu ele alan Ziraat Mühendisi Mehmet Kurmuş, “Meyve ağaçlarında, tohumun çimlenmesiyle ağacın verime yatması arasında geçen devregençlik, verime başlama zamanıyla verimden düşünceye kadar geçen devre olgunluk , bunu izleyen devre de yaşlılık devresi olarak üç fizyolojik yaşam devresi vardır. Ağaçlarda, yapraklar tarafından üretilen karbonhidrat miktarının kökler tarafından alınan madensel maddelere (özellikle N ) oranı önemlidir ve eşit olmalıdır. Eğer CH/N>1 ise meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğu, CH/N<1 ise sürgün oluşumu daha fazla olur. Gençlik devresinde toprak altı organlarının çabaları, toprak üstü organlarının çabalarından fazladır. Yani CH/N oranı 1 den küçüktür. Meyve ağaçlarında kuvvetli sürgünlerin oluştuğu bu devreye “Gençlik Kısırlığı” denir. Gençlik kısırlığı devresinin mümkün olduğu kadar kısa olması istenir. Bu nedenle; kök kesmek, fidanları azotlu gübrelerle dengeli bir şekilde gübrelemek, zayıf anaç kullanmak, ışık yoğunluğunu arttırmak için düzenli bir taç oluşturmak, asimilasyon yüzeyini arttırmak için dalları uzun bırakmak, kuvvetli büyüyen dalların gövde ile yaptıkları açıları genişletmek, fazla dalların bir kısmını seyreltmek gibi tedbirlere baş vurulur. Yaşlı ağaçlarda da fizyolojik denge generatif büyüme lehine bozulur. Bu durumda da; – Dalları daha kısa kesmek, daha önceden eğilmiş bükülmüş dalların bir kısmını çıkarmak, açıları genişletilmiş dalların açılarını düzeltmek, fazlaca meyve dalı seyreltmesi yapmak, ağaçları azotlu gübrelerle gübrelemek gibi önlemler alınabilir” ifadelerini kullandı.

 

BUDAMA TEKNİĞİ

Son olarak budama tekniğinden bahseden bir diğer Ziraat Mühendisi Şerife Kaya Karaoğlu ise, “Budama işlemi teknik bir işlemdir. Bu sebeple bazı kuralları vardır. Şimdi bu kuralları maddeler halinde sıralayalım; ağaçlar fizyolojik devrelerden hangisinde ise ona göre budanmalıdır. Şekillendirme devresinde budama işlemleri odun dallarına uygulanmalı, zorunlu olmadıkça meyve dallarına dokunulmamalıdır. Böylece meyve ağaçlarına iyi bir şekil verileceği gibi erken meyveye yatması sağlanır. Aksi işlemlerde ise düzensiz şekillenmelere ve geç meyveye yatmalara neden olunur. Verime yatmamış genç ağaçlarda yapılan sert budamalar çiçek gözü teşekkülünü engellediği için ağaçların gençlik kısırlığı devresinin uzamasına neden olur. Budanacak olan ağaç toplu incelenmeli ve her dal ayrı ayrı ele alınmalıdır. İyi şekillendirilmiş ağaçta dal kesme vegetatif gelişmenin oluştuğu uç kısımlarda uygulanmalıdır. Gövde üzerinde tacı oluşturan ana dallar aynı yükseklikte ve eşit açılarla dağıtılmalı, eşit kuvvette olmalıdır” şeklinde konuştu.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş