Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın trafik meselesinin çok kolay çözüleceğini belirterek, “Yıllar önce hazırlanan master planlara uyulmadı. Metro sistemini yolcunun ayağına götüreceksiniz. Gerekirse Japonya örneğinde şehri baştan başa geçecek katlı yollar inşa edilebilir “dedi. Kentsel dönüşümün yüzde 80’inin Nilüfer’de yapıldığını anlatan Bozbey,”Kentsel yenileme ile 300 dairelik siteye 600 daire izni veriliyor. Bunun altyapısı yapılmıyor. Neden Osmangazi ve Yıldırım’da ihtiyaç varken Nilüfer’deki kadar kentsel dönüşüm yapılmıyor” diye sordu.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey 2016 yılı icraatlarını basın toplantısıyla anlattı. Nilüfer’in demokrasi kenti olduğunu, eğitimden, spora, çevreden sanata bir çok projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Başkan Bozbey, “Bu işleri ben tek başıma yapmadım. Tek başına olmaz. Tek adamla hiç olmaz. Bizler bir aile olarak Nilüferlileri gülümsetme adına insan odaklı, insanı huzurlu bir kentte yaşamaya iten ve onların günlük yaşamlarına pozitif anlamda dokunan işleri ortaya koymaya çalışıyoruz. Yollar, kaldırımlar ve tabiî ki parklar yapılacak. Bir şehri demokrasi ile kentle yönetirseniz onlara sorarak yönetirseniz mutlak başarı sağlarsınız. İhtiyacımız demokrasi, özgürlük ve barış. Bunu kentlerde sağlamamız lazım. Kentliyle birlikte örnek önder olarak sağlamamız gerekiyor. Nilüfer bu konuda öncüdür. Gerçekten Nilüfer halkıyla bütünleşmiştir. Mahalle komiteleri, gerçekten demokrasinin inanılmaz değerli varlıklarıdır. Eğer biz mahalle komitelerini istediğimiz gibi güçlendirebilirsek, onların yetkinliklerini arttırdığımız ölçüde bu kent Türkiye’de demokraside tescil edilmiş olacak” dedi.
Engellilere yeni sosyal yaşam alanları yaptıklarını, ikinci özel huzurevini yakında tamamlayacaklarını, Gölyazı’nın arkeolojinin yeni merkezi olacağını, eğitime tam destek verdiklerini ifade eden Başkan Bozbey, “Park sayısını 250’ye çıkadık. İbrahim Yazıcı Stadyumu açılış için gün sayıyor. Beşevler Jimnastik Salonu, uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapacak nitelikte. Başkan Burada projesi 64 mahallede 3 bin 500 kişiyle yüz yüze görüşme yaptık. Görükle’deki Mübadele evi ise anıları yaşatıyor. Bilim karavanı ise okullarda öğrencilerin eğlenerek öğrenmesini sağlıyor. Çcouk orkestrası ve korosuna Nilüfer destek veriyor. Düşünce atölyelerinde 51 mahallenin çocukları sorunları çözmeyi öğreniyor. Kent bostanları ile Ürünlü’de ekolojik tarım şartlarına göre GDO’suz tohumlar üretiliyor. Nilüfer’de park sayısını 250’ye çıkardık, bir yılda 15 parkı yeniledik” dedi.
Nilüfer Afet Yönetim Merkezi, Karaman Dernekler Yerleşkesi, otopark ve pazar yerinin kısa sürede açılacağını, Konak Kız Öğrenci Yurdu’nun büyük oranda tamamlandığını kaydeden Başkan Bozbey, ilçenin gelecek 10 yılını planlamak istediklerini ancak bu konuda 27 kurumun çalıştığını, kentsel yenileme ile Nilüfer’de yoğunluğun daha da arttığını kaydetti.
“Bursa’da ulaşım sorununu çözmek kolay”
Bursa’nın birinci sorununun ulaşım olduğunu, bunun da master planla çözülebileceğini kaydeden Bozbey, “Ulaşım master planı vardı. Buna göre trafik sorununun azaltılması mümkündür. MAalesef buna uyulmadı. Bursa, topografya açısından metroya çok uygun bir şehir. Doğu bloku dediğimiz Rusya ve Ukrayna’da, batıda ise Fransa’da Paris’te metro sistemlerinin yüz yıl önce bu şekilde yapıldığını görüyorsunuz. Niçin Bursa’ya metro düşünülmüyor da, hala yer üstünde tramvay düşünülüyor. Maliyet açısından bütçe açısından en uygun görülmüş ama doğru değil. Bursa’yı kurtaracak olan metrodur. Metro ile mahallenin merkezlerinde istasyonlar yapmak mümkündür. Yolcuyu biz metroya taşıyoruz. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir sistem yok. Hafif raylı sistemler metro sistemleri yolcunun ayağına gider. Biz yolcuyu metroya götürüyoruz. Japonya’daki örnek Bursa’da uygulanabilir. Katlı yol inşa edilebilir. Üniversitenin oradan başlayacak, Yalova yolundan da yapacaksınız. kenti direkt geçmek isteyenler kullanacaklar. Bursa’nın 20-30 yılını korursunuz. Daha fazla büyütmemek gerekiyor. Planlamasına bakın. Şimmdi 415 bin nüfustayız, 1,2 milyon nüfusu 930 binlere çektik. Bu kentsel yenileme hadisesiyle birlikte inanılmaz değerler ortaya çıkıyor. 300 dairelik bir yerde 600 daire yapılıyor. Neyin 0,50’si . O bölgede yeşil alan, okul, kamu alanı artmıyor. Nüfus ikiye katlıyor. Elinizi vicdanınıza koyun” diye konuştu.
“Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı olabilir”
Başkan Bozbey, 2019 yılında Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için niye olmasın” yorumunda bulunurken, “2019 için zaman var. Ama önce 16 Nisan’ı geçmek lazım. Ondan sonra seçim dahi olmayabilir. İlçeler, belediye başkanlıkları kaldırılabilir. Her iki durumda önümüze bakacağız. Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı niye olmasın” şeklinde konuştu.
“Neden kentsel dönüşümün yüzde 80’i Nilüfer’de”
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel yenilemeye karşı olduğunu, bunun acısını kentli olarak fazlasıyla yaşayacaklarını vurgulayarak, “Bir sitede, kentsel dönüşümle ilgili yapılan plan değişikliklerinin yüzde 80’i Nilüfer’de. Hani Osmangaziyi Yıldırım’ı dönüştürmek istiyordunuz. 23 yıllık binalar yeniden yapılıyor. 300 dairelik site 600 daireye çıkıyor. İnanılmaz yoğunluklar var. Bunların acısını biz kentli olarak fazlasıyla yaşayacağız. Yoğunluğu arttırırken, yolları, yeşil alanları, kamu binalarını, okul ve hastaneyi arttıramıyoruz. Diğer konularda Büyükşehirin desteğini görmek istiyoruz. Kamu menfaati konusnuda projelerle Büyükşehiri yanımızda görmek istiyoruz. 5 projemiz uzun zamandır Büyükşehirde bekliyor” şeklinde konuştu. .
“Bursa’da yeni sanayi alanlarına ihtiyaç yok, Badırga’nın toprağı çok verimli”
Bursa’da yeni sanayi alanlarına ihtiyaç olmadığını bunu yıllar önce söylediğini anlatan Başkan Bozbey, “Bursa İstanbul’un arka bahçesi olarak görülüyor. Bursa’yı sanayi bölgesi olarak belirlediler. Bursa İstanbul’un çöplüğü durumuna gelecek. Adım adım da oraya gidiyor. 12 yıl önce söyledim. Meclis üyeleri de dahil yok öyle bir şey dediler. İstanbul’da metropolitan grup vardı, sadece İstanbul’u değil, civar illeri de planlıyorlardı. Bursa da bunların içindeydi. Badırga yüksek teknoloji sanayi bölgesine gelince, burasının durumu üçüncü kez değişti. Önce batı sanayi bölgesiydi şimdi yüksek teknolojiye dönüştü. Şu anda Bursa’da yüksek teknoloji katma değeri yüksek olan kaç tane fabrika var. Önce bunun altyapısının yapılması lazım. Kirletici sanayiyi hep beraber göreceğiz. Doğru bulmuyorum. Bursa’nın toprağı çok kıymetli, kaybedersek geri alamayız. Badırga’da milyonlarca metrekare toprak kaybolmuş. Daha önce bize sorulmadan boyahaneler yapıldı, şimdi de yeni sanayi kurulacak. Anadolu’nun farklı yerlerinde verimsiz araziler var. Lojistik meselesini de demiryolu ile çözersiniz. Dünya bunu çözmüş. Bugün artık İstanbul’dan daha küçük nüfusa sahip Hollanda 180 milyar dolar tarım ürünü satabiliyorsa, bunu bizim siyasilerin çok iyi düşünmesi lazım” şeklinde konuştu.
Gökkuşağı eleştirilerine cevap verdi
Başkan Bozbey, Gökkuşağı Şehirler Ağı’na Nilüfer Belediyesi’nin üye olmasına yönelik eleştirilere ise şu karşılığı verdi:
“İnsana bakış bu olmamalı. Hepimiz insanız. Bu konuda toplumu bilgilendirmek için üye olduk. Türkiye’deki 3 belediyeden birisiyiz. Doğrudur. Bu konuda mutlak suretle farklılıkları arttırıp eşit haklardan yararlanacakları düzenlemeyi savunmamız gerekiyor. İnsanların kendi tercihidir. Bu konuda kalkıp hele hele “ahlaksızlıktır” derseniz insana hakaret etmiş olursunuz. Size başka şeyler sorarlar. Üzgünüm ki arkadaşlarım başka konuları bilmiyorlar. Sosyal medyaya girerlerse kendi bağlı bulundukları partinin dahi LGBT ile ilgili kurulmuş sosyal medya ağının da olduğunu görecekler”
Neden sakal bıraktığını açıkladı
Başkan Bozbey, neden sakal bıraktığıyla ilgili bir soruya ise, “28 Ocak günü karar verdim. Referandumla ilgili… Her türlü değişiklik oldu. Neden böyle bir referanduma gidiliyor diye. Gerçekten bu ülkenin barışa ihtiyacı var. Barış için mavi mendili kullanacağım. Yarın sabahtan itibaren referanduma kadar beyaz gömleğimi çıkarmayacağım. Bizim temiz bir geleceğe ihtiyacımız var. Onun için beyaz gömleğimi çıkarmadım. Kravat da takmayacağım. Özgürlük bir yana saygıdır. Ama iki yakamız bugüne kadar birleşti. Bir şey elde edemedik. Acaba yakalarımızı açsak rahatlatsak da bir şey yakalayabilir miyiz. Kravat da takmayacağım. Barış özgürlük demokrasi konusunda sözümüz dinlensin diye sakal bıraktık. 17 Nisan’da keseceğim. Onun da sözünü verdim” diyerek açıklık getirdi.
Bozbey, referandum ile alakalı olarak ise, “Referandum bir kimlik olayı değil. Referandum tamamıyla ülkenin yönetim biçiminin değişip değişmeyeceğinin oylandığı bir durumdur. Ben halka şunu söylemeye çalışıyorum. Birlik ve beraberliğin en fazla ihtiyaç duyulduğu günlerdeyiz. Bunu da çözecek olan liderlerdir” dedi.