Osmanlı Salâsı büyüledi

İlçe Müftüsü Kazım Güzel, bir Osmanlı geleneği olan ve ilçemizde de uzun süre sonra ilk kez geçtiğimiz Perşembe akşamı okunan Cuma Salâsı ile ilgili halktan olumlu tepkiler aldıklarını belirtti.

Yayınlama: 13.02.2016
451
A+
A-

İlçe Müftüsü Kazım Güzel, bir Osmanlı geleneği olan ve Cuma’ya hazırlık maksadı ile Perşembe akşamından okunan Cuma Salâsının ilçemizde uzun bir aradan sonra geçtiğimiz Perşembe akşamı okunmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Güzel, geleneğin artık her Perşembe sürdürüleceğini belirterek vatandaşların konuya olumlu tepkiler gösterdiklerini ifade etti.

 

İNEGÖL, BURSA’YA ÖRNEK OLDU






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İlçe Müftüsü Kazım Güzel, “Salâ, bir nevi mübarek günlerin haber verilmesidir. İslam’da geceden gün başladığı için Perşembe akşamı Cuma gecesidir aynı zamanda. Bu nedenle Cuma’ya girdiğimizin haber verilmesi, hazırlık yapılması, insanların programlarının ona göre yapması sağlanacaktır. Bundan sonra her Perşembe akşamı Mülk ve Yasin gibi sureler okunacak. Böylelikle hem geçmişlerimizi anmış olacak, rahmetle yâd edeceğiz hem de hayatımızı Cuma’ya göre planlayıp programlayacağız. Bu yalnızca bugün değil ecdadımızdan bugüne gelmiştir. Türkiye’nin birçok bölgesinde de zaten yapılmaktadır. Yeni bir şey gibi anlaşılıyor ama yeni değil. İstanbul’da da bazı bölgelerde vardı, olmayan bölgelerde de artık uygulanır hale geldi. Geçen hafta bunun açıklamasını yapmıştık. İl Müftümüz de beni aradı, kendilerinin de başlayacaklarını belirttiler. Bursa’nın merkez ve tüm ilçelerinde de bu yapılacak, yaygınlaşacak. Bu güzelliği birlikte yaşayacağız” dedi.

 

“İSLAM’DA OLAN BİR ŞEYE BİDAT DEMEK UYGUN DEĞİLDİR”

İnsanların salayı duyduktan sonra ilk etapta alışık olmadıkları için garipsediklerini belirten Güzel, “Cenaze mi var diyenler oldu. Bu neyin nesidir dediler. Toplumumuz, bu güzelliği yaşadıkça daha çok tebrik ve takdir edeceklerdir. Şuanda bile tebrik ve takdir edenlerin sayısı çok fazla. Şuana kadar garibine gidenler var, çok memnun olanlar var bir de ufak şeylere bile aşırı bidat takıntısı olan arkadaşlarımız var. Onlar da ‘Yeni bir bidat çıktı’ diyorlar. Ama salanın kendisi zaten Rasulullah Efendimize Salat-u Selam getirmektir. Ayeti Kerimede Rasulullah Efendimize Salat-u Selam getirmek vardır. Aslı İslam’da olan bir şeyin uygulamasına bidat demek uygun değil. Sonradan çıkan bir şey olarak bidat dense bile ancak bidat-ı hasene denebilir. Güzel olacak. Tüm halkımızı Perşembe akşamları 20 dakika önceden verilen salaya uyup Yasin ve Mülk surelerini dinlemek üzere camilerimize bekliyoruz” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş