Patates ekimleri 2 katına çıktı

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl genelinde başlayan patates ekimleri esnasında incelemelerde bulundu. Çelik, geçen sene 3 bin dönüm olan ekimlerin bu yıl 6 bin dönüme çıktığını belirtti. •Serhat ÇİÇEK

Yayınlama: 20.03.2015
780
A+
A-

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl genelinde gerçekleştirilmeye başlanan patates ekimlerini dün Mesudiye Mahallesi’nde inceleyerek açıklamalarda bulundu.

 

SAKLAMA ŞANSIMIZ YOK






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Yeni sezona patates ekimi ile girdik. Patateste İnegöl’de çiftçimizin önemli bir gelir kaynağıdır. Bu yıl yıl değişiyor, kimi zaman para kazandırıyor, kimi zaman kazandırmıyor. Üst üste 2 kere kazandırdığı da görülmemiştir ama her şeye rağmen ekmek gerekiyor, risk almak gerekiyor. Geçmişte 20 bin dönüm ekim alan patates aşağı düşe düşe geçen sene 3 bin dönüme kadar düştü, bu sene 6 bin dönüm civarına çıktı. Geçen sene patates para yapmıştı. Şuanda bile tezgâhlarda patatesin fiyatını hepimiz görüyoruz, 2-3 TL’den aşağı patates yok. İnşallah bu sene bunun yansıması çiftçimize para kazandırma anlamında olur. Tarladan tezgâha kadar giden süreci her zaman görüyoruz. Geçen sene para kazandırdı dediğimiz patatesi çiftçinin veriş fiyatı 1 TL bile değildir ama aracılardan dolayı oluşan uçurum sonucu tüketiciye yüksek fiyatlarla satılmakta. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde Ödemiş’te, Adana’da, bizde ve bazı yerlerde patates ekimi yapılmakta. Kimisi sofralık oluyor kimisi raflık. Bizim patatesimizin raf ömrü yok, kısa sürede tüketilmesi gereken bir patates. Saklama şansımız fazla olmadığı için hasat zamanında satmak zorunda kalıyoruz. İnşallah bu sezon İnegöl çiftçisi istediği parayı alır, umduğunu bulur. Kendilerine bol ve bereketli bir sezon diliyorum.

 

UÇURUM ÖNLENEMİYOR

Tarladaki fiyatla tezgâhtaki fiyat arasındaki uçurumun bir türlü önlenemediğini aktaran Çelik, “Tarladan alıp soğuk hava depolarında stoklayıp, patates yok gibi bir hava oluşturup sonra yavaş yavaş piyasaya sürülüyor. Yeni çıkan Hal Yasası’yla inşallah bu işler daha düzgün yapılır diye umuyorum” şeklinde konuştu.

 

5-6 BİN DÖNÜM EKİM VAR

Patates üreticisi Zakir Özonan ise, “Patates ekim sezonu başladı ve yakın zamanda bitecek. Bu sene 5-6 bin dönüm civarında patates ekimi var. Patates ekimi geçen yıla göre bu yıl neden arttı dersek, geçen yıl pancar ve ayçiçeği ekimi biraz fazlaydı. Fazla olduğundan dolayı patates ekimi azaldı. Şimdi ayçiçeği pek para yapmadı, daha depolarda ayçiçeği duruyor. Rusya’ya ambargo uygulanmasından dolayı elmalar depolarda duruyor. Bu nedenle çiftçimiz patatese yöneldi. Bu hükümet Hal Yasası çıkardı. Şuan ürünler hallere giriş yapmak zorunda. Eskiden hallere giriş yapmıyordu, tanzim pazarları vardı. Tanzim pazarlarına ürünlerimizi yollayıp, satıyorduk ve de tüketici bu şekilde daha ucuza yiyordu. Şuan da böyle bir şansımız yok. Mecburen hale girmesi gerekiyor. O yüzden patatesin artık pek ucuz olacağını sanmıyorum” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş