Sinanbey’de Çanakkale anıldı

İnegöl İshakpaşa Eğitim Bilim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Sinanbey Şubesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi nedeni ile bir program tertip ederek, sohbet havasında geçen seminer düzenledi. Çanakkale ve Çanakkale ruhu adı altında düzenlenen seminerin anlatımını ise İlahiyatçı Osman Nuri Ekmekçi üstlendi.

Yayınlama: 23.03.2016
445
A+
A-

İnegöl İshakpaşa Eğitim Bilim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Sinanbey Şubesi’nde gerçekleştirilen programa İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, Kafkas Folklor Derneği Başkanı Ömer Faruk Demirtaş, İlahiyatçı Osman Nuri Ekmekçi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Sohbet havasında geçen seminerde konuşan İlahiyatçı Osman Nuri Ekmekçi, “Çanakkale büyük bir mücadele. Dile kolay görünse de baz şeyleri konuşmak zordur. Kelimeler ağzına gelir bir türlü dökülemez ya, en zor olan şey de o hali yaşamak ve yaşatmaktır. O fotoğrafı alıp, tarihin o sahnesinden gelip, bugün buraya taşımaya çalışmak çok zor. Çanakkale konuşularak büyütülecek veya konuşularak küçültülecek bir savaş değil, başlı başına bir destan. Çanakkale bir zafer, Çanakkale tarihin bir dönüm noktası, asırlardır esmekte olan haçlı rüzgarlarına karşı bu ümmetin son direnişinin ve göğüs gerişinin ismidir; Çanakkale. Asırlardır bu rüzgar kasırga halinde esti. Kudüs’ün işgalini bir okusanız kitaplarda, Kudüs sokakları günlerce kan aktı, Müslüman kanı. Cesetler 1 hafta 10 gün sokaklardan toplanamadı. Kokudan kimse içeri giremedi. Sokaklarda yürüyen insanlar, yarı diz boyunda kanın içerisinde yürüdüler. Çünkü haçlılar girdiği yeri yıktı, yıktı, geçti. İşte Çanakkale bunun son direnişinin bir sembolü, bir tarihi fotoğrafıdır. Ve bastığımız yerleri toprak olmaktan çıkartan, müminlerin canları ile feda ettikleri bir mekana dönüştüren bir mekandır Çanakkale. Toprak topraktır. Dünyanın neresine giderseniz gidin, toprak denildiğinde karşınıza konulacak olan materyal belli ama Çanakkale bu toprak materyalini vatan haline dönüştüren, desten haline dönüştüren bir andır” dedi.






 

“Çanakkale, “Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik” şiirinin yaşandığı bir andır” ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Ekmekçi, “Yine Çanakkale Ashabı Kiram efendilerimize, onların yollarından uzaklara giden güzel ahlaklı, güzel yüzlü, gaza erenlerine özenmenin adıdır Çanakkale. Rivayetler farklıdır. Ama bir rakam konuşacak olursak 253 bine yakın kayıp yaşadığımız andır. Ve bu rakamın 53 bin tanesi, okumuş bir nesildir. Diş hekimlerini, veterinerleri, doktorları, hakimleri, avukatları, Osmanlı coğrafyasının bütün okumuş takımını kaybettiğimiz bir savaştır. İstanbul Üniversitesi’nin o sene mezun veremediği bir savaştır. Çünkü mezun namzeti olacak bütün talebelerin, üniversite öğrencilerinin Çanakkale’de şehit düştüğü andır Çanakkale” ifadelerini kullandı.

 

İlahiyatçı Osman Nuri Ekmekçi, konuşmaların ardından Çanakkale savaşı sırasında yazılan bazı yazıları da dinleyicilere aktardı.

 

Programın sonunda ise katılımcılara hoşaf ve kandil simidi ikram edildi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş