Tarım Arazilerinde mücavir alan engeli

31 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren büyükşehir yasasıyla birlikte İnegöl Mal Müdürlüğüne ait İnegöl’deki tarım arazilerinin satışı mücavir alan engeline takıldı. •Serhat ÇİÇEK

Yayınlama: 18.02.2015
741
A+
A-

İnegöl’e bağlı 116 mahallenin sadece 46’sındaki tarımsal maksatlı kullanmak üzere satışa konu olacak. Diğer alanlar Büyükşehir Belediyesi mücavir alanına dahil oldu.

 

54 BAŞVURU






İnegöl Mal Müdürü Yaşar Cengiz, “31.12.2011 tarihi itibariyle geriye dönük olarak 3 yıl süreyle hazineye ait tarım arazilerini tarımsal amaçlı kullanan ya da kiracı olanlara doğrudan satışla ilgili olan başvurular 27 Nisan 2015 tarihi itibariyle sona erecek. Başvuruları alıyoruz. Şu ana kadar 54 kişi başvuruda bulundu” dedi.

 

AVANTAJLAR

Müdür Cengiz, 6292 sayılı Kanunun Hazineye ait tarım arazilerinin kullanıcılarına, hissedarlarına ve kiracılarına sağladığı avantajlar ise şöyle sıraladı; “Satış bedeli rayiç bedelin yüzde ellisi olarak belirlenmiştir. Peşin ödemelerde ayrıca yüzde yirmi indirim uygulanacaktır. 6 yıla kadar faizsiz 12 Taksit ile ödeme imkanı bulunmaktadır. Satış bedelinin en az yarısının ödenmesinin istenilmesi halinde satış bedelinden yüzde on oranında indirim yapılarak, yarısı peşin alınacak, kalan yarısına ise taksitlendirmedeki süreler uygulanacak. Satış bedelinden, başvuru tarihi itibari ile son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedelleri mahsup edilecektir. Taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmayacaktır. Tamamen ve münhasıran bilfiil tarımsal amaçlı olarak kullanılanlar ile bu arazilerin üzerinde kalmak şartıyla tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutların bulunduğu araziler de rayiç bedelin yüzde ellisi üzerinden satılacaktır. Yukarıda sayılan avantajlardan yararlanmanın ön şartı başvuruda bulunmaktır”

 

BAŞVURU ŞARTLARI

Başvuru şartları hakkında da bilgi veren Cengiz, “Başvuru sırasında, satın alma talebini içeren dilekçe, Nüfus cüzdanı fotokopisi, varsa ecrimisil ihbarnamesi veya ödendiğine ilişkin belge örneği, tüzel kişiler için, ayrıca taşınmaz tasarrufuna yetkili olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi ile imza sirküleri, Paylı taşınmazlarda paydaş, kiracı veya kullanıcılarının, Hazine payını satın almak istemeyen paydaşlardan alacakları noter onaylı muvafakatname istenilecektir. Bugüne kadar başvuruda bulunmayan vatandaşlarımızın Kanunun sağladığı avantajlardan yararlanmaları için son başvuru tarihi olan 27 Nisan 2015 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

 

MÜCAVİR ALAN ENGELİ

Büyüşehir yasasıyla birlikte tarım arazisi vasfı olan alanların mücavir alan vasfına dönüştüğünü aktaran Cengiz, şu an 46 köyde tarla vasfı olan alanların satışının söz konusu olduğunu bildirdi. Müdürü Cengiz, 46 köyde başvurular hakkında bilgilendirme çalışmasının yapıldığını söyledi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş