Tek umut ayçekirdeği

İnegöl çiftçisi kışın ağır şarları ve yağmurdan dolayı meyvecilikten hüsran yaşarken, son yıllarda üreticinin de sürekli yüzünü güldüren Ayçekirdeği, bu yıl çiftçiler için umut oldu.

Yayınlama: 15.08.2015
575
A+
A-

Meyvecilikte istediğini alamayan İnegöl çiftçisi, ayçekirdeğinden beklediği umudu her geçen gün yeşermeye devam ediyor.

 

ŞUAN FİYAT OLARAK İYİ






Mahallelerinden ayçekirdiği hasadının başladığını belirten Şehitler Mahallesi Muhtarı Emir Güneş, ayçeçiğinden umutlarının yüksek olduğunu belirterek, “Kirazda, armutta, buğdayda alamadığımızı inşallah ayçekirdeğinde alırız diye düşünüyoruz. İlk mahsul alındıktan sonra fiyatlarda artış söz konusu. Sonrasında ise piyasada biraz düşmeler gerçekleşiyor. Ama yani ayçekirdeğinde şuan fiyat olarak iyi” dedi.

 

PİYASANIN İYİ OLMASINI BEKLİYORUZ

Şehitler Mahallesinde ayçekirdeği üretimi yapan çiftçi Halil Seymen ise, ayçiçeği hasadına başladıklarını ifade ederek, “Yağışların çok büyük etkisini gördük, iyi tarafını gördük. Buğdayda bu çok ters tepki yapmıştı. Ama ayçiçeklerinde güzel bir etki yaptı. Geçtiğimiz yıllara göre biraz daha rekolteyi yüksek görüyoruz. Kalitede de çok yüksek seviyede bugün itibari ile. Piyasaların da yüksek olmasını bekliyoruz. Çünkü çiftçi meyveden istediği gibi bir verim yakalayamadı ve buğdayda da aynı sonuç çıktı. Tek umudumuz Ayçiçeğiydi, beklentimiz ondan yana. Geçtiğimiz yıl tonu 5 bin ila 5 bin 500 TL arasında gitmişti. Bu sene de o piyasalarda yine beklentimiz var. Bu sene 5 bin liranın altına düşmeyeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü Türkiye’de ayçiçeği hasadına İnegöl ve köylerinde başlanmıştır. Onun için firmalar ilk olarak İnegöl’e geldiğinden dolayı piyasa çok yüksek gitmektedir. Ondan dolayı piyasanın iyi olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

24 SAATİMİZİN 18 SAATİNİ VERİYORUZ

Şehitler Mahallesinde 5 bin dönüm ayçiçeği ekimi yapıldığını belirten Seymen, “150-200 kg aldığımızı tahmin edersek, 700-800 ton ayçiçeği üretimi olduğunu tahmin ediyoruz. Ve buda her yıl değişmez bir ekim geleneğimiz var, standart olarak. Fiyat beklentimiz 5 ile 7 TL arasında. Geçtiğimiz yıl kilosu 5-5.5 TL’ye satılmıştı. Bu sene de 5 TL ile 7 TL arasında olmasını bekliyoruz. Çiftçiyi bu şekilde kurtaracağını düşünüyoruz. Sabah saat 04.00’te kalkıp, bunun hasadını yapmaya çalışıyoruz. İşçi getiriyoruz. Yani ayçiçeği hasadı için 24 saatimizin 18 saatini veriyoruz” şeklinde konuştu.

 

HABER: Serhat ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş