Turgut Alp’in mezar taşı bulunamadı

Diriliş Ertuğrul dizisinde Turgut Alp karakterini canlandıran Cengiz Coşkun’un Turgut Alp türbesini ziyaret etmesi ile beraber gündeme mezar taşı hakkında açıklamalarda bulunan Mahalle Muhtarı Ali Zengin, “Anıtlar Kurulu bütün müzelere resmi yazı yazdı. Bütün müzeler; ‘Bizde Turgut Alp mezar taşı yok’ şeklinde cevap verdiler” dedi.

Yayınlama: 11.04.2016
3.618
A+
A-

Dizi oyuncularının ziyarete geldiği türbede kimsenin dikkatini çekmeyen mezar taşı hakkında konuşan Köy Muhtarı Ali Zengin, “1970-73 yıllarında bir Jeeple gelmişler, müzeye götüreceğiz demişler, mezar taşını götürmüşler. Bizim köyden de 1-2 kişi yardımcı olmuş. 1985 yılında İnegöl esnafından, sanayici esnaflarından yardımcı oldular mezarı türbeye çevirdik. 2006 yılında resmi olarak Anıtlar Kuruluna başvurduk. Röleve projeleri için köye geldiler, proje yapıldı. Tabi proje yapılırken mezar taşını sordular. Bende 1970’li yıllarda Jeeple gelip müzeye götürüp inceleyeceğiz diye götürdüklerini söyledim” dedi.

 

ANITLAR KURULU DA BULAMADI






Turgut Alp’in mezar taşı için devreye giren Anıtlar Kurulu’nun da mezar taşını bulamadığını ifade eden Muhtar Zengin, “Anıtlar Kurulu bütün müzelere resmi yazı yazdı. Bütün müzeler; ‘Bizde Turgut Alp mezar taşı yok’ şeklinde cevap verdiler. Sonra Söğüt’te olabilir dediler. Anıtlar Kurulu’ndan bir kişi, ben ve Ertuğrulgazi Derneği’nden bir kişi Söğüt’e gittik. Söğütteki müzeyi gezdik. Turgut Alp’in mezar taşı yoktu. Mezar taşını bulamadıkları için türbe bu şekilde restore edildi” şeklinde konuştu.

 

MEZARI UFALTTILAR

Muhtar Ali Zengin, “Turgut Alp’in eski mezarı çok büyüktü, restore edilince ufaldı. 1973 yılında bizim köyde öğretmenimiz vardı. O fotoğraf çekmişti. 2009 yılında internetten yayınladı orada da mezarın boyu belli oluyordu” diye konuştu.

 

ÇAM AĞAÇLARI KESİLMİŞ

Zengin, “Mezarın etrafında çamlar vardı. Tarihi kitaplarda da geçiyordu, hatta Erdoğan Bektaş Kaymakamımız buraya geldiğinde sormuştu, çamlar ne oldu diye. Çamlar vardı ama 1950 yılında İnegöl’de okul yapımında kullanılmak için 3 çam ağacı verilmiş. 1 tanesi de bizim köyde minare yapmak için kesilmiş. Çamların boyu çok uzunmuş ve tepeleri şemsiye gibiymiş” ifadelerini kullandı.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş