Moskova yönetimi, Dağlık Karabağ’ın geleceğiyle ilgili yürütülen görüşmelere Türkiye’nin masada olmasını istemezken, Minsk üçlüsünün himayesi altında çözüm arayışına devam etmesi gerektiğine işaret etti.
Azerbaycan’ın Ankara’nın da müzakere sürecine katılması önerisine kapıyı kapatan Rusya, Türkiye’yi çözüm sürecinin dışında tutmak için girişimlerini artırdı. Rusya’nın bu girişimlerinin perde arkasında ne olduğunu, Rusya uzmanı Azerbaycanlı Prof. Dr. Toğrul İsmayıl cevapladı. İsmayıl “Rusya, müttefiki olan Ermenistan’ın zor durumda kalmaması ve en önemlisi de bölgede statükonun değişmemesi için elinden gelen çabayı gösteriyor” dedi.
“RUSYA STATÜKONUN DEĞİŞMESİNİ İSTEMİYOR”
Minsk Grubu eş başkanlarını da bölgede statükonun değişmesini istemediğini söyleyen Toğrul İsmayıl “Statükonun değişmemesi Rusya’nın işini yarıyor. Hem bölgede varlığını güçlendiriyor hem de Ermenistan’ın Rusya’ya ihtiyacı daha da artıyor. Rusya’nın Ermenistan’da askeri üssü var. Ermenilerle ortak ordu kurdular ve bir şekilde silah hibe ediyorlar. Ama diğer taraftan Rusya’nın Azerbaycan ile de iş birliği var. En önemlisi de Karabağ sorunu çözülürse Rusya’nın Azerbaycan’ı kontrol etmek zor olacak diye düşünüyor” değerlendirmesini yaptı.
“TÜRKİYE BÖLGEYE GİRERSE DENGELER DEĞİŞİR”
Türkiye’nin Güney Kafkasya bölgesine girmesinin de Rusya’yı rahatsız edeceğini belirten İsmayıl “Türkiye müdahil olursa dengeler Rusya ve Ermenistan’ın aleyhine olur. Bu nedenle Rusya, Türkiye’yi süreçten uzak tutmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.