Kuyu Yu Kurtarmanın Yöntemi Adanalı İtfaiyeciden

İstanbul Beykoz’da düştüğü 70 metre derinliğinde ve 30 santimetre çapındaki su kuyusundan 10 gün sonra çıkarılan “Kuyu” adı verilen köpek yavrusunun kurtarılma yönteminin fikir babası Adanalı itfaiyeci çıktı.

Yayınlama: 18.02.2017
1.110
A+
A-

İstanbul’un Beykoz ilçesinde 70 metrelik kuyuda 10 gün mahsur kalan ve uzun bir çalışma ile çıkarılan “Kuyu” ismi verilen köpeğin kurtarılması için çeşitli kurumlar destek vermişti. Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinde çalışan itfaiye çavuşu Ali Haydar Karpuz’da kendi geliştirdiği bir aparat ile köpeğin kurtarılmasına katkı sağladıkları için sevinçli olduklarını söyledi.

Ali Haydar Karpuz, yavru köpeğin 70 metrelik bir kuyuda mahsur kaldığını ve kurtarılamadığını, çalışmaların devam ettiğini, köpeğin bu süreçte büyümeye başladığını ve arkadaşlarının kuyunun 30 santim çapında olduğunu söylediğini, bunun üzerine köpeği nasıl kurtarabileceklerine ilişkin çalışma yaptığını belirtti.

İstanbul Hayvan Koruma Konfederasyonu’nun sabah telefonla aradığını ve köpeğin kurtarılamadığını öğrendiğini, bu konuda bir projesi olduğunu söylediğini kendisini Murat Şengel ile görüştürdüklerini kaydeden Karpuz, şunları dile getirdi:






“Burada hazır ettiğimiz kurtarma aparatında kullanılan pvc boru ve bu borunun yer altında kullanılan dengede kalmasını sağlayan bir nevi uç takımının yönetilmesini sağlayan bir kurtarma aparatıydı. Bu projeyi arkadaşa anlattım. Uygulanabilirliğinin ve maliyetinin çok basit ve düşük olduğunu bahsettim. O da orada çalışan itafiye, TTK ve AFAD ekiplerinden bir tanesine aktarılacağını ve değerlendirileceğini söyledi. Daha sonra whatsapp’tan tekrar mesaj yazdı. Projenin fotoğraflarını, anlatılabilirliğini gönderdim. Gece görüş kameralarının kullanılması gerektiğini söyledim. Çünkü köpek ışıktan etkileniyormuş ve kaçıyormuş. Bu parçaya kameranın entegre edilmesini söyledim. Kamera serbest iniyor aşağıya ve dönüyor görüntü kayboluyordu. Gün sonunda arkadaş bana mesaj attı ’şuanda sizin göndermiş olduğunuz proje için gerekli malzemeleri aldık ve birleştiriyoruz’ dediler. O parçalar birleştirilip yerin 70 metre altına kadar o pvc su borularından oluşan sistem ve onun ucuna takılan kurtarma aparatı ve onu kontrol eden iple birlikte yer altına indirildi. Bir mühendisin tasarladığı bir sistemle bunun ucuna ilave edilerek köpek neticede o günün ertesi günün sabahına kurtarılmış oldu. Buradan gönderdiğimiz projemiz ve o arkadaşın imal ettiği sistemle ve oradaki çalışanların katkı ve emeği ile o hayvan oradan kurtarıldı.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş