Nilüfer Belediyesi’nin ikincisini düzenlediği Nilüfer Sanat Çalıştayı başladı. Tanıtım toplantısında konuşan Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türkiye’de kültür ve sanatın hem takip edilebilir, hem içinde olunabilir, hem de sahiplenilebilir olması gerektiğini söyleyerek, “Bunun devlet tarafından da yapılması gerekir. Yani biz sanata tükürmenin son derece çirkin olduğunu ve tam tersi sanatın sahiplenilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen 15 sanatçı, Nilüfer Sanat Çalıştayı’nda Bursalılarla bir araya gelecek. Gümüştepe Mahallesi’nde 02-09 Mayıs tarihlerinde yapılacak çalıştayın paydaşları ise Uludağ Üniversitesi ve Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’nde eğitim alan öğrenciler olacak. Nilüfer Belediyesi Kanavan Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sadece Nilüfer adına değil Bursa adına da çok önemli bir etkinlik olduğunun atını çizdi. Bozbey, “Nilüfer Belediyesi modern ve çağdaş sanatı tanıma, izleme ve ortak olma olanaklarını oluşturan bir kurumdur. İçinde yaşadığımız şehrin gerçeklerinden yola çıkarak alternatif düşünce ve sanat üretimini desteklemek bizim en büyük arzumuzdur. Bunu da yıllardır yapmaya çalışıyoruz. Bu hedefle çıktığımız yolda, geçen sene ilkini düzenlemiş olduğumuz çalıştayın ikincisini gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz sene farklı kentlerden gelen 17 sanatçının ürettikleri eserler Nilüfer Belediyesi’nin koleksiyonlarının en değerli parçaları olarak saklanmaktadır. Bu yıl da 15 sanatçı bizlerle olacak. Bursa’da dinamik bir sanat ortamı oluşturmak adına düzenlenen çalıştaya sanatçılarımızın katkıları çok önemlidir. Gümüştepe Mahallesi Koza Evi’nde gerçekleştirilecek olan çalıştayda Bursalı izleyicilerin sanatta yeni ifade olanaklarıyla tanışması fırsatı olacak. Uludağ Üniversitesi ve Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’nde eğitim alan öğrenciler bu çalıştayın paydaşı olacaklardır. Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi bizim için çok önemli ama her geçen yıl işlevi düşmektedir. Sanat üretiminde geleceğe yatırım için bizlerin yapacağı belki de az bile kalacaktır. Bu yıl çalıştaya paralel olarak söyleşi ve paylaşım platformunu da oluşturmuş olacağız. Sanatçıların da kentin farklı kültürlerle buluşacağı etkinlikler planlanmıştır. En son gün Nazım Hikmet Kültür Evi’nde izleyici görüşüne sunulacak bir sergi ile sonlandırılacaktır” dedi.
“Ülkede eğitim sorununu çözmediğimiz zaman hiçbir sorunu çözemeyiz”
Türkiye’de kültür ve sanatın hem takip edilebilir, hem içinde olunabilir, hem de sahiplenilebilir olması gerektiğinin altını çizen Bozbey, “Bunun devlet tarafından da yapılması gerekir. Yani biz sanata tükürmenin son derece çirkin olduğunu ve tam tersi sanatın sahiplenilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim anlayışımız budur. Bu şekilde mutlu ve demokrasi içerisinde yaşayacağımıza inanıyorum. Bizim Nilüfer Belediyesi olarak insanın geleceğine yönelik projelerimiz var. Çılgın projelerimiz yok. İnsanı mutlu eden ve barış içinde yaşatacak projelere her zaman varız. Her işin başı sağlık olduğu kadar, eğitim de çok önemlidir. Eğitimsiz insan sağlığını nasıl koruyacak? Biz bu ülkede eğitim sorunun çözmediğimiz zaman hiçbir sonu çözemeyiz” diye konuştu.
Türkiye’deki eğitim ortalamasının ilkokul 3 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Bozbey, “Bu ortalama ile biz bu kavramları nasıl öğretebiliriz onun çalışmasını yapmamız gerekiyor. Bursa’daki özellikle iş adamları gruplarının her biri sanat dalını sponsor olarak üstlenmiş olsa, her 15 günde bir Bursa’da inanılmaz sanat çalışmaları yapılabilir. Bir müddet sonra şehir bununla bütünleşmeye başlar. Bu şekilde ancak sanatı vatandaşlarla buluşturabiliriz. Bir ülkeye gittiğiniz de mutlaka o hafta içerisinde bir sanat çalışmasıyla karşılaşırsınız. Orayı da ziyaret etmeden dönmezsiniz. Biz de bu şekilde çalışmalarımızı yabancı turistlere gösterebiliriz. Bizim hedefimiz Nilüfer olarak sürdürülebilir halde bunu başarmaktır. Bir müddet sonra insanlar merak edip çalıştaylara katılacaktır” şeklinde konuştu.