Sarayini’ne bağlı tünellerle bağlantılı yeni bir yer altı şehri keşfedildi

Yayınlama: 24.01.2024
170
A+
A-

Konya’nın Sarayönü ilçesinde, Roma’ya ait “Sarayini” yer altı genişliğinde bir kilometrelik, çevredeki tünellerle bağlantılı yeni bir yer altı şehri keşfedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sarayönü Belediyesi işbirliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında bulunan yer altı geniş, yaklaşık 20 bin kişi su ihtiyacını karşılayabilecek sarnıç, muhtelif büyüklükte işlikler, büyük şaraphane gibi mekanlar yer alıyor.

Yayıldığı 20 bin metrekarelik alanda tespit edilen mekanların sayısı 41’e yükseldi.






AA muhabirine, Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz, yer altı yıllık geçmişini, yaşlı olduklarıyla henüz 8’inci yüzyıla tarihlendirebildiklerini söyledi.

Uğuz, yer altı merkezi evsel ilişkileri, ilgili galeriler, odayı ve ıran yaşam alanları, su kuyuları, sarnıç, şaraphane, ocaklar, atölyeler, bacalar, aydınlatma için kandil yerleri, kilerler, depolar, havalandırmalar ve mevcut araştırılan mekanlarda mevcuttu.

Konya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle bölgedeki jeoradar çalışmalarını genişlettiklerini genişleten Uğuz, “Mevcut yer altı boyunca 1 kilometrelik yeni bir korunma bölgesini daha tespit ettik. Bu iki yer altı şehrini kapsayan tünel sistemleri belirlendik. Bu, yer altı genişliğinde çok daha geniş bir alana yayılacak Habercisi niteliğinde. Yeni yılda da jeoradar yaşayacağını sürdüreceğiz.” diye konuştu.

“Sarnıçta bir orduya yetecek kadar su mevcut”

Yıkıntıdan oluşan tünelleri temizlerken büyük bir sarnıç keşfettiklerine, sarınıcın besleme kuyusundan ve birbirine bağlı üç galeriden oluştuğuna dikkati çeken Uğuz, şöyle konuştu:

“Sarnıcın genişliği 63 metrekare. Yaz aylarında burada 1 metre 20 santimetre yüksekliğinde su birikiyor. Yani burada 63 metreküp su rezerve olarak bulunuyor. Yer altı ortamda kaç kişinin, kalıplanmadan ne kadar süre yaşayabileceğini, 63 metreküp su rezervinin kaç insandan yetebileceğinden hesaplıyoruz. Sarnıcı besleyen kuyularla birlikte neredeyse 20 bin kişilik bir su kaynağı var. Yani sarnıçta bir orduya yetecek kadar su mevcut. Suyun analizini yaptırdığımızda kaynağın kendi başlarına göre kaliteli bir su olduğunu tespit ettik. Suyun topraktan süzülerek gelmesi ve depolama yöntemini bu kaliteyi sağlıyor.”

Sarnıca’ya ulaşan tünellerde güvenlik amaçlı yuvarlak taşlarla kilitleme sızıntısı olduğunu aktaran Uğuz, kaynağın, düşmanlarca yanma riskine, kuşatma zamanlarında ya da krize maruz kalmanın yağlamayı engellemeye karşı korunması dile getirildi.

“Buradan antik bir tohum elde etmeyi gösterenlerin”

Dışarıyla bağlantısı olan, taş bloklarla ve ahşap döşemeyle kapatılmış mekanda ise bölge antik yönetimki idare işlemlerine ışık tutmak buluntular elde çalıştırarak Uğuz, paketi kaydetti:

“Kazı ve temizlik devamı yoğunlaştırıldığında bulduğumuz işliğin bir şaraphane olduğunu tespit ettik. Mermerlerden bir üzüm ezme yeri var. Üzüm şırasının aktığı oluklu bir yer ve depolandığı küpler var. Şaraphaneden çıkan numunelerin içindeki üzüm çekirdekleri ve tortular kurtarılır. Yeni taşların dönem analizleri yaptırılacaktır. çekirdek antik bir tohum elde etme oranları.Bin yıl önce bu topraklarda yetişmiş bir üzüm türü rastlarsak bu bizim ürünlerimizi taçlandıracak.Hem sarnıcın hem tahkimatlı, hem de şaraphanenin kötü olduğu buranın bizim de tahminlerimizin ötesinde geniş bir kullanım alanı ortaya çıkıyor.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş